Hyvinvointi

Kunnon blogi: MBT-kengät testissä

Teksti:
Anna.fi
MBT-kengät

Kunnon blogin naiset ja valmentaja Tommi Peiponen ottivat testaukseen muodikkaat MBT-jalkineet. Afrikkalaisen Masai-heimon kävelytyyliä simuloivat MBT-kengät tähtäävät fysiologisesti oikeaoppiseen kävelytyyliin, joka vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin.

Sveitsiläinen insinööri Karl Müller kehitti MBT-jalkineet 1990-luvun alussa alun perin helpotukseksi omiin selkäkipuihinsa. Hän huomasi itä-afrikkalaisen Masai-heimon jäsenten kulkevan pitkiä matkoja paljain jaloin kärsimättä selkäkivuista. Pehmeä ja epätasainen alusta kehitti lihaksia, jotka tavallisilla kengillä ja kaupunkiympäristön kovilla ja tasaisilla alustoilla kävellessä surkastuvat.

MBT-jalkineet on suunniteltu haastamaan kehon tasapainoa ylläpitävät järjestelmät, kuten pehmeällä alustalla paljain jaloin kävellessä luonnostaan tapahtuu. Jalkineet jakavat kehon painon tasaisesti koko jalalle läpi askelliikkeen, ja keho reagoi automaattisesti jalkineiden aiheuttamaan epätasapainoon ja korjaa liikeratojaan.

MBT-kengillä kävellessä tarkoitus on astua kantapää edellä ja antaa painon tavallaan rullata pitkin kengän kaarevan pohjan päällä, kunnes jalka taas nousee ottamaan uutta askelta. Tavallisilla kengillä tehtävä varvasponnistus jää siis pois ja varsinaisen työn tekevätkin takareiden ja pakaran lihakset. Jalkoja ei tarvitse nostella kovin ylös, vaan koko kävelystä tulee hyvin sulavaa ja helppoa.

Myös seisominen MBT-kengillä vaatii hieman opettelua. Keho asettuu huonoon ryhtiin, jos painon antaa jäädä kokonaan joko kantapäälle tai varpaille, mikä tietysti ensi alkuun tuntuisi helpoimmalta. Niksi onkin oppia seisomaan kenkien ”korkeimmalla kohdalla” eli painonsiirtoalueella. Pysyäkseen pystyssä tällä kohdalla joutuu aktivoimaan monet pienet ja suuremmatkin lihakset tekemään töitä ja hakemaan tasapainoa. Näin ne saavat koko ajan harjoitusta, vaikka seisoa jököttäisi paikallaan koko päivän.

MBT-kengät sopivat erityisen hyvin pitkäkestoiseen kestävyysharjoitteluun, kuten kävelyyn tai hölkkään. Kun jalat kipeytyvät ja rasittuvat vähemmän, on mahdollista harjoitella enemmän ja useammin. Arkikäytössä MBT-kengät harjoittavat lihaksia ja parantavat ryhtiä melkein huomaamatta. Samalla kunto paranee ja esimerkiksi selkävaivat voivat vähentyä. Myös erilaisista vammoista toipuminen nopeutuu MBT-kenkiä käytettäessä.

MBT-kengät aktivoivat koko kehoa

  • Aktivoivat käyttämättömiä lihaksia
  • Parantavat ryhtiä ja kävelyä
  • Kiinteyttävät tukilihaksistoa ja muotoilevat kehoa
  • Voivat auttaa selkä-, lonkka-, jalka- ja jalkaterävaivoissa
  • Voivat auttaa nivel-, lihas-, nivelside- ja jännevammojen hoidossa
  • Vähentävät polvi- ja lonkkaniveliin kohdistuvaa painetta
MBT-hyödyt

Kenkiä moneen menoon

MBT-mallisto on jaettu neljään luokkaan Sport-kengät sopivat nimensä mukaisesti urheilukäyttöön ja muistuttavat ulkomuodoltaan perinteisiä lenkkitossuja. Osassa kengistä on käytetty kätevää Gore-Texiä, joka estää nesteen pääsyn kenkään ulkoapäin, mutta sallii nesteen haihtumisen kengän sisältä. Näin keväällä uusien mallien värimaailma on talvea vaaleampi.

Chapa Chlili

Casual-sarja on keskittynyt kävelykenkiin. Mukana on esimerkiksi siistejä mustia nahkakenkiä, mutta myös alla nähtävät kevyemmät kevään mallistoon kuuluvat Changa-kengät.

Changa Birch

 

Sandals-sarjan jalkineet ovat erityisesti mieleen hoitoalalla työskentelevien keskuudessa, mutta sopivat hyvin myös kesäkengiksi. Profession-kengät ovat tarkemmin rajatuille kohderyhmille.

MBT-kengillä on Suomessakin jo monen monituista jälleenmyyjää ympäri maan. Tarjolla oleva valikoima saattaa vaihdella eri jälleenmyyjillä.

Tutustu MBT-mallistoon

Mikä fiilis?

allekirjoitus

Chapa Ebony

”Kun ensi kertaan sain jalkaani MBT-kengät, niin havaitsin varressani hienoista horjuntaa. Yllättävän äkkiä horjunta muuttui vakaammaksi kävelyksi ja lopulta pieneksi hölkäksi. Valitsin kengikseni Chapa Ebonyt. Tykästyin kenkien urheilulliseen ulkonäköön heti. Seuraavassa testituloksia eri lajeista/eri alustoilta:

Kävelylenkillä: Oikean kävelytyylin hakeminen kesti hetken ja välillä täytyi muistuttaa itseä hyvän ryhdin säilyttämisestä. Tunnin reippaan lenkin jälkeen tunsin pientä kipua hartioiden välissä, toisella lenkillä en havainnut kipua missään. Lenkkien jälkeisenä päivänä tuntui pohkeissä pientä työstön tunnetta.

Hölkätessä: Hölkkä MBT-kengillä tuntui vähän oudolta. Tämä ei ehkä ole minun juttuni tai ainakin totuttelu vaatisi enemmän aikaa.

Shoppailukävelyllä: Jalat eivät väsy ollenkaan samalla tavalla kuin normaalikengillä kaupunkikierroksen aikana. Kenkien ulkonäkö on ehkä vähän turhan raskas siistimpien vaatteiden kanssa mutta ehkä tähän kohtaan voisi sanoa, että rumat ne vaatteilla koreilee.

Autolla ajettaessa: En suosittele kenkiä pidempää autolla ajamiseen. Minulla puutui noin tunnin ajomatkan aikana kaasujalka siinä määrin, että toista kertaa en lähde pidempää matkaa taittamaan ko. kengillä. Ei niitä asiantuntijan toimesta toki tähän ”lajiin” suositeltukaan.

Hississä ja rullaportaissa: Hienoista huippausta havaittavissa. Tasapaino-ongelmaisilla voi tämän tyyppinen huippaus tuntua häiritsevältä.

Seisoskellessa: Jos työskentelisin olosuhteissa, joissa kävelisin paljon tai seisoskelisin, niin ostaisin nämä kengät empimättä. Jalat eivät väsy yhtä herkästi ja seisoessa joutuu työskentelemään tasapainon pitämiseksi ja hartiat lysyssä eteneminen ei tule kyseeseenkään.

Lopuksi vielä muistuttaisin, että kengät kannattaa ostaa asiantuntevalta myyjältä, joka osaa opastaa miten kengillä kävellään oikeaoppisesti.

Hanna

”Myös minä iskin heti silmäni kauniin harmaisiin Chapa Ebonyihin, jotka ovat urheilulliset, mutta tumman värinsä ansiosta istuvat mielestäni ihan hyvin myös vaikka farkkujen kanssa. Olenkin pitänyt kenkiä ahkerasti ihan töissäkin, sillä toisen jalkani rasitusmurtuman kipeyttämä jalkapöytä on viihtynyt näissä popoissa mainiosti. Koska päkiäponnistus jää MBT-kengissä niin pieneksi, on jalka päässyt lepäämään ja paranemaan tehokkaammin.

Ensimmäisellä kokeilukerralla suorastaan pelästyin, kun tuntui, että kengät lähtivät itsestään kuljettamaan minua jonnekin, niin sulavasti paino pyöreällä pohjalla keinahti eteenpäin. Pienellä harjoittelulla sain kuitenkin jalat taas hallintaan ja pääsin tosissani kenkiä testailemaan.

Aivan ensimmäisenä käyttöpäivänä kuvittelin alaselässäni juuri sen yleensäkin kipuilevan kohdan hieman kipeytyneen. Seuraavana päivänä ei kivusta kuitenkaan ollut jälkeäkään ja nyt olen käyttänyt kenkiä jo useamman viikon lähes joka päivä ilman sen kummempia tuntemuksia.

Oikean kävelytekniikan opiskelussa minulla kului ehkä noin neljä päivää. Nyt jalka menee jo itsestään oikeaa linjaa ja enää ei tunnu hassulta vaihto tavallisten ja MBT-kenkien välilläkään. Ilmeisesti kävelytyyli tavallisillakin kengillä on muuttunut enemmän Masai-tyyliseksi.

Ainoat ongelmat ovat ilmenneet epävakaammalla alustalla liikkuessa. Portaita laskeutuessa en vieläkään osaa ajoissa päättää, etenenkö kantapää edellä tyylillä vai todennäköisesti turvallisemmalla varvasastunnalla. Liukuportaissa ja raitiovaunussa kengän korkeimmalla kohdalla seisominen on välillä yllättävän kiikkerää.

Vaikka valitsemani malli kuului MBT-kengistä huomaamattomimpiin, olen ollut huomaavinani tavallista useampia uteliaita katseita kaupungilla kulkiessani. Osa syy on varmasti kasvanut pituuteni. Olen keskivertoa pidempi ja näillä kengillä minulla alkaa olla mittaa jo yli 180 cm. Olen kyllä saanut vastailla myös aidosti kiinnostuneisiin kysymyksiin kenkien merkistä ja ideasta.”

Anna-Mari

”Myönnettäköön, että ensireaktioni kengistä oli aika epäileväinen, sillä kengät eivät ole sieltä kauneimmasta päästä. Kenkäfriikki ja esteetikko kun olen. Totesin kuitenkin, että tässä tapauksessa tämä ei ole nyt näkö- vaan käytännönkysymys.

Olin jo päättänyt, että minulle kengät tulevat kävelyyn ja ulkoiluun, sillä juoksuun en kaipaa lisähaastetta MBT-kengistä ja tyyliminäni ei ehkä ollut valmis ottamaan ns. city MBT-kenkiä. Ajattelinkin valita perusmalliset core-tex -pintaiset Chapa Ebonyt.

Aluksi ajattelin, että kengillä tuskin pysyy edes pystyssä enne kuin on harjoitellut tovin. Olin kuitenkin väärässä, sillä vaikka meno oli aluksi kokeilevaa ja huteraa, niin melko nopeasti kengillä pystyi ottamaan jo lähes normaaleja kävelyaskelia.

Olen aloittanut MBT-kenkien käytön melko maltillisesti, sillä opastajamme mukaan juuri esimerkiksi selkä voi kipeytyä alussa. Ensimmäisen ulkoilun jälkeen koinkin pieniä tuntemuksia niskassa, polvissa ja pohkeissa.

Tuntui, että outoa kävelytyyliäni tarkkailtiin ja kenkien ulkonäköä ihmeteltiin, mutta voi myös olla, että kuvittelin tämän kaiken ylimääräisen huomion. Kävelyni kengillä on kuitenkin vielä hieman oudon näköistä ja en aina muista miettiä kanta-astumista ja täysin oikeaa tekniikkaa. Mutta olen kyllä pitänyt ajatuksesta, että pelkillä kengillä voi tehdä koko keholleen näin hyvää.”

Kirsi

 

Tataga Chili

”MBT:eitä en voi mitenkään kutsua kauniiksi. Valitsin tämän kevään uutuudet, joissa pohjan rakennetta on viilattu sen verran matalammaksi, että jalkineet ovat edes hiukan kevyemmän näköiset. Pakko on sanoa, että ulkonäkö tuntuu vaikuttavan olennaisesti urheilujalkineidenkin valinnassa.

Sen, minkä MBT:t ulkonäössä häviävät ne kyllä käytössä voittavat. Alun totuttelun jälkeen en millään enää viitsisi tehdä minkäänlaisia kävelylenkkejä ilman ihmekenkiäni. Käytin niitä aluksi töissäkin ihan sen vuoksi, että jalkani tottuisivat niihin. Sen jälkeen olin parin viikon reissussa, johon lähtiessä laitoin MBT:t jalkaan, etteivät painaisi matkalaukussa. Jalassa painoa ei kyllä tunne.

Runsas ylipainoni ja heikko lihaskuntoni ovat aiheuttaneet sen, että pitkään kävellessä erityisesti selkäni väsyy ja vasen lonkkanikin muistuttaa aika ajoin olemassa olostaan. Reissussa tein pitkiäkin kävelylenkkejä ja olin jalkojeni päällä useita tunteja. Ensinnä huomasin sen, että jaksoin kävellä erittäin hyvin. Selkäni ei tuntunut rasittuvan lainkaan, vaikka seison paikallanikin pitkät tovit. Myöskään lonkkani en muista vihoitelleen lainkaan. Ja vakuutan, että muistaisin kyllä, jos niin olisi tapahtunut.

Matkan jälkeen töissä oli sen verran palaveritäyteisiä päiviä, etten viitsinyt urheilujalkineissani esiintyä, vaan vaihdoin tavallisiin mataliin pikkukenkiin. Vaihdos tuntui suorastaan merkilliseltä. Jalkani aivan kuin kaipasivat MBT:eitäni! Sitä paitsi vasemmassa jalkapöydässäni oleva ja myös lenkkareissa vaivaava rasitusvamma palasi nopeasti, kun olin vaihtanut tavallisiin kenkiin.

Epätasaisilla alustoilla – minulle ne ovat rullaportaiden lisäksi muutkin portaat – katselen kyllä tavallista tarkemmin jalkoihini, sillä sen verran epävarmalta meno MBT-kengissä tuntuu. Portaita tulee kuitenkin sen verran usein vastaan, että päätin olla välittämättä niistä suuremmin ja olla vain vähän tarkempi erityisesti laskeutuessa.

Autolla ajossa en sijaan ole huomannut mitään erikoista. Mahtaisiko se johtua siitä, että minun kengissäni pohja on hiukan matalampi kuin Kristiinalla.

Olin lukenut MBT:eistä ennakkoon jo melko paljon. Tuntui ihan vaikealta uskoa jalkineita käyttävien todistuksia niiden ihmeitä tekevästä vaikutuksesta. Nyt on minunkin vain alistuttava ja liityttävä tähän kiittävien arvioiden antajien joukkoon. Vaikka en jalkineiden tekniikasta erityisesti perustakaan, ainakin minulle MBT:t sopivat hyvin. Ne tuntuvat tukevan juuri niitä alueita, joissa minulla on ollut aiemmin ongelmia eli selkää ja lonkkia, eikä rasitusvammakaan kiukuttele.”

Tommin allekirjoitus

”MBT eli Masai Barefoot Technology- jalkineista on kohuttu maailmalla jo kymmenen vuoden ajan. Suomessakin on puhuttu kenkien hyödyllisyydestä yhä kiihtyvällä tahdilla jo parin vuoden ajan. Useat asiakkaanikin ovat niistä kyselleet, mutta häpeäkseni olen joutunut vastaamaan, että en oikein tiedä. Nyt ei tarvitse enää levitellä käsiään, kiitos kenkien maahantuojan MBT Suomi Oy;n ja Henriikan, joka tarjosi meille Kunnon Blogilaisille ja minulle valmentajana mahdollisuutta testata näitä ”ihmejalkineita”

Ensimmäinen tunne nuo kengät jalassa, oli kuin olisi ollut tasapainolaudan päälle. Wau, ajattelin! Nyt voin treenata näillä MBT” tasapainolautakengillä” kymmeniä minuutteja päivässä, eikä se rajoitu vain salilla tai kotona tapahtuvaan tasapainolautajumppaan. Varsinainen tasapainolauta on tuttu harjoitusväline minulle jo vuosien takaa alkaen oman selän kuntoutuksesta ja jatkuen edelleen viikoittaisena harjoitusvälineenä jolla selkä ja keskivartalon asentoa ylläpitävät tuki- ja tasapainolihakset, pidetään hyvässä kunnossa. Aina kesäisin ja lomamatkoilla harrastan mahdollisimman paljon paljain varpain kävelyä, se kun tekee niin hyvää jalkapohjille ja sitä kautta koko vartalon asentoa ylläpitäville tukilihaksille. Näin omat kiusalliset polvi- ja selkävaivat on saatu vähenemään. Pakko myös kertoa, että olen itse ihan omin silmin nähnyt näitä paljain jaloin käveleviä MASAI heimolaisia Afrikan lomamatkalla v. 2004. En voinut kuin ihmetellä suu auki heidän uljasta vartalon kannatustaan, heidän ryhtiään ja tietysti sitä, että he kävelivät vain ja ainoastaan paljain jaloin paikoissa, joissa itsellä olisi kyllä itku päässyt!

Nyt MBT- kengillä parin kuukauden ajan kävelleenä voin vain todeta: Miksei kukaan ole kertonut näistä minulle aikaisemmin?  Olisin taatusti säästynyt vuosien saatossa monelta harmilta jos olisin tiennyt näiden kenkien tehokkuudesta. Kävellessä näillä MBT- kengillä huomaa selkeästi kenkien antaman luonnollisen epätasopainotilan edut. Jalkojen pienet lihakset tekevät valtavasti töitä saattaakseen kehomme taas tuohon tasapainoiseen tilaan ja tämän huomaa kyllä heti kun MBT-kengät laittaa jalkaan ja kävelee niillä ensimetrinsä. Etu sekin ettei tuloksia tarvitse odottaa viikkojen tai peräti kuukausien ajan, vaan tulokset huomaa heti.  Nykykengät aiheuttavat juuri tätä jalkojen passiivisuutta ja on hieno tunne huomata miten ”lähes kuolleet” pikkulihakset taas herätetään henkiin.

Kannattaa muistaa, että monen polvi- selkä- ryhtiongelman syynä on juuri jalkaterä ja sen virheasentojen tuomat kuormitusongelmat. Vaikka ei olisikaan varsinaisia polvi- tai selkäongelmia, tuskin on pahitteeksi jos jalkaterän asento ja ryhti hieman paranee, normaalielämässä kovin passiivisen mutta tärkeän pakaralihaksen toiminta aktivoituu ja nämä elintärkeät pikkutasapainolihakset vahvistuvat ja pääsevät tekemään sitä työtä joihin ne on tarkoitettu. Vaikka MBT kengät ovat tavallisiin kenkiin verrattuna kohtuullisen kalliit, niitä ei kuitenkaan tarvitse kuin yhdet.  Kannattaa aina muistaa, että omaan terveyteen ja hyvinvointiin sijoitetut eurot tulevat moninkertaisina takaisin;  SUOSITTELEN MBT-kenkiä!”

 

Tembea Tobacco

 

 

X