Hyvinvointi

Kunnon blogi: Personal trainer osaksi tavoitteellista harjoittelua

Teksti:
Anna.fi

Personal trainerin käyttö on yhä suositumpaa. Henkilökohtaiset kuntovalmentajat ovat liikunta-alan monipuolisia osaajia, jotka tukevat liikuntaharrastusta aloittelevia ihmisiä ja auttavat jo liikuntaa säännöllisesti harrastavia saavuttamaan parempia tuloksia.

Kuntoiluväineet

Myös Elleissä heräsi halu haastaa neljä eri-ikäistä ja kuntotaustaltaan erilaista naista puolen vuoden kuntoprojektiin. Olemme kaikki eri-ikäisiä ja liikuntataustaltamme melko erilaisia, joten projektista saataisiin varmasti antoisa ja mielenkiintoinen.

Kun päätös uudesta terveemmästä elämästä oli tehty, oli aika ryhtyä selailemaan personal trainereiden nettisivuja ja etsiä juuri meille sopivaa treenaria. Tarjontaa on todella paljon ja etsimmekin henkilöä, jonka sivuilla olisi persoonallista otetta. Tommy Sportin nettisivut herättivät meissä tarpeeksi luottamusta ja saimme sieltä hyvin tietoa. Päätös oli siis tehty.

Sovimme Tommy Sportin personal trainerin Tommi Peiposen kanssa tapaamisen. Mielessämme pyöri monenmoista kysymystä ja tunnelmat olivat melkoisen jännittyneet. Mietimme, millainen tyyppi meitä olisi vastassa ja kuinka hän suhtautuisi tämän kaltaiseen julkiseen kuntoprojektiin. Treenaajaltamme vaadittaisiin myös rutkasti huumoria, jotta yhteinen kuntoprojektimme todella onnistuisi.

Tommi Peiponen

Olimme myös hieman miettineet, millaisia odotuksia meillä personal trainer palvelulta oli. Tommi vastasi kattavasti meitä mietityttäneisiin kysymyksiin ja yllätyimmekin positiivisesti, kun hän tarjoutui joku kerta lähtemään kanssamme jopa ruokaostoksille kauppaan. Myös päivittäiset ruokavalinnat ovat oleellinen osa terveempää elämäntapaa.

Tapaamisen jälkeen motivaatio uuteen liikunnallisempaan elämään oli huipussaan. Jäimmekin kaikki harmittelemaan, että seuraava tapaamisemme oli vasta seuraavalla viikolla.

Taustat haltuun esitietolomakkeella

Henkilökohtaista kuntovalmentajaa palkatessa kaikki alkaa esitietolomakkeen täyttämisellä, jossa selvitetään valmennettavan terveys- ja liikuntataustaa. Tämän pohjalta personal trainer valmistautuu ensimmäiseen henkilökohtaiseen tapaamiseen.

Lomakkeen täyttö on melko selkeää, mutta tavoitteiden asettamisessa herää kysymyksiä. On vaikea nähdä, millaiset tavoitteet ovat realistisia kolmen kuukauden päähän ja mitä tavoitteita on järkevää asettaa vuoden tai jopa kahden päähän. Nämä tavoitteet kuitenkin selkiytyvät kun personal trainer tavataan ensimmäistä kertaa henkilökohtaisesti.

Ensimmäisessä tapaamisessa käydään läpi mm. terveys- ja liikuntahistoriaa, omia liikunnallisia mieltymyksiä, ruokailutottumuksia ja ravintoasioita sekä tärkeimmät tavoitteet ja personal trainerin rooli niiden saavuttamisessa. Aikaa tähän varataan noin puolesta tunnista tuntiin.

Ensimmäinen tapaaminen tehdään veloituksetta. Tommi Peiposen mukaan onnistuneen valmennusjakson perusta on toimiva yhteistyö. Mikäli asiakkaan ja valmentajan tavoitteet ja odotukset ovat täysin ristiriidassa toistensa kanssa, voi valmennusprojekti kuivua kasaan ennen kuin se ehtii edes alkaa.

Lähtötason kuntotesti

Tommi

Tommi kertoi meille myös hieman lähtötason kuntotestistä, joka tehdään ensimmäisen tapaamisen jälkeen. Ajatus testistä nosti kylmän hien otsalle ja pohdinnan siitä, millaisessa kunnossa sitä todella on. Projektin myötä aloimme myös miettiä, millaisiin tuloksiin sitä voisikaan päästä ja kuinka koville on valmis itsensä laittamaan, Niin ja pitäisiköhän aloittaa harjoittelu jo sitä kuntotestiä varten…

Lähtötason testi mittaa kestävyyskunnon, lihaskunnon ja liikkuvuuden. Kehon osien mittaukset, verenpaineen mittaus, rasvaprosentin, sisäelinrasvaprosentin, luustolihasprosentin ja lepoaineenvaihdunnan mittaukset suoritetaan myös.

Tietojen pohjalta valmentaja suunnittelee henkilökohtaisen harjoitusohjelman ja laatii sopivan ruokavalion. Projektin pituudesta sovitaan, laaditaan yhteiset pelisäännöt ja niiden pohjalta mietitään, miten paljon asiakas harjoittelee itsenäisesti ja paljonko valmentajan kanssa.

Henkilökohtaisen treenarin tehtävä on olla mukana kannustamassa, tukemassa ja opettamassa oikeita suoritustekniikoita lenkkipolulla, kuntosalilla, uimahallissa, hiihtoladulla tai missä ikinä treenaatkin. Valmentajan tehtävänä on myös saada treenattava liikkumaan silloinkin kun sohvan kutsu uhkaa olla kovempi.

Lupaus liikunnallisemmasta elämästä on nyt tehty. Kummasti kyllä valmentajan läsnäolo, ryhmän paine ja ajatus organisoidusta harjoittelusta saivat motivaatiokäyrän nousuun.

Mikä fiilis?

Anna-Mari

”Innostus on kova, joskin kuntotesti hieman hirvittää. Kamppailen lähinnä itseni kanssa nyt siitä, että kuinka koville on valmis itsensä laittamaan. Mutta kun nyt kerran mennään niin mennään sitten kunnolla! Kuntotestiä odotellessa… ”

Kristiina

”Aivan mahtava! Motivaatio on korkealla ja odotukset samoin. Tässähän saattaa vielä käydä niin, että onnistuu. Vielä ei kannata uusia bikinivarastoa mutta toivottavasti se tilanne tulee eteen kesän kynnyksellä. Ja miksei tulisi. Tulee se.”

Hanna

”Tommin tapaamisella oli sähköistävä vaikutus: voi kun seuraava tapaaminen olisi jo pian ja päästäisiin alkuun. Toisaalta kuntotestit jännittävät aika paljon. Mitäs jos tuuperrun kesken kaiken tai tulokset ovat hälyyttävän surkeita?”

Kirsi

”Harmi etten päässyt paikalle, vaan podin kotona pirunmoista flunssaa (tämä ei ollut tekosyy).

X