Hyvinvointi

Kunnon blogi: Testissä talviset MBT-kengät ja esittelyssä lastenvaunujumppa

Teksti:
Anna.fi
MBT - Shamba

Kunnon blogilaiset testasivat viime keväänä MBT-kenkiä. Jotta myös talvisissa olosuhteissa olisi mahdollisimman terveyttä edistävät kengät, oli aika ottaa lähempään tarkasteluun erityisesti haastaviin sääolosuhteisiin tarkoitetut Shamba- ja KilimaM.-malliset MBT-kengät.

Sekä Shamba- että KilimaM.-mallisissa kengissä on kovakuminen ulkopohja, joka suojaa keskipohjallista kulumiselta ja lisää näin jalkineiden kestävyyttä. Pohjassa olevan erityiskuvioinnin ansiosta molemmat mallit soveltuvat monipuolisesti erilaisiin alustoihin ja sääolosuhteisiin. Erittäin hyvät siis talvisellakin kelillä, jolloin tiet ovat liukkaita ja lunta tulee taivaalta.

MBT-kengät aktivoivat koko kehoa

  • Aktivoivat käyttämättömiä lihaksia
  • Parantavat ryhtiä ja kävelyä
  • Kiinteyttävät tukilihaksistoa ja muotoilevat kehoa
  • Voivat auttaa selkä-, lonkka-, jalka- ja jalkaterävaivoissa
  • Voivat auttaa nivel-, lihas-, nivelside- ja jännevammojen hoidossa
  • Vähentävät polvi- ja lonkkaniveliin kohdistuvaa painetta

Mikä fiilis?

Kristiina

”Aluksi todettakoon, että tykkään näistä kengistä ihan hirveästi! En ulkonäöstä mutta siitä, miltä ne tuntuvat kävellessä ja miltä tuntuu lenkin jälkeen.

MBT-kengillä kävellessä ryhti pysyy luonnostaan terhakkana. Toimistotyöläisen aavistuksen lysähtäneissä hartioissa saattaa tuntua pientä painetta ensimmäisillä harjoittelukerroilla mutta ei syytä huoleen, se menee kyllä ohi. Jos ei halua tutustua paineen tunteeseen ensinkään, suosittelen ottamaan jo ensimmäiselle kävelylenkille sauvat matkaan. Yllätyin, miten hyvin pohja piti liukkaallakin. Jännitin aluksi jonkin verran kaarevan pohjan pitoa alustaa varten mutta hyvin piti.

Kenkäni ovat riittävän väljät, jotta ne eivät purista mistään ja paksummankin sukan lisääminen onnistuu hyvin. Itse en pysty nyörittämään kenkiä ihan ylös asti, sillä silloin tulee ahdistava olo. Jätän suosiolla varren väljemmäksi.

Voisin kulkea näillä popoilla vaikka työmatkat, jos matka ei olisi niin pitkä kuin se nykyisellään on. Olisipa näitä kenkiä ollut silloin, kun itse lykin kaksosten vaunuja. Valmistajalle lähettäisin sellaista viestiä, että saisiko näitä kenkiä jatkossa myös kokomustina? Tiedän pari halukasta ostajaa.”

Anna-Mari

”Nämä MBT-kengät eivät varsinaisesti eronneet aiemmin testaamistamme kengistä juuri muuten kuin korkeammalla varrellaan. Jostain syystä näiden ulkonäkö kuitenkin miellytti minua enemmän. Testattavanani oli Shamba-malli. Kengät näyttivät melkein normaaleilta vaelluskengiltä.

En sitten tiedä, johtuiko mieltymykseni väristä vai oliko MBT-kenkien tuotekehittely mennyt ulkonäön suhteen jälleen eteenpäin. On hyvä, että kenkien paksua pohjaa pyritään visuaalisesti häivyttämään.

Eroa niin sanottuihin kevyempiin MBT-kenkiin on mielestäni vaikea tehdä, sillä toimintaperiaate näissä on täysin vastaava.

Korkea varsi kuitenkin mahdollistaa kenkien käytön talvisemmissakin olosuhteissa, sillä varsi suojaa jalkaa kosteudelta ja kylmyydeltä. Aiemminkin testaamamme MBT-kengät olivat mielestäni melko raskaat ja menisivät myös talviolosuhteissa, jos nilkan saa suojattua jotenkin muuten.

Sanoisinkin, että MBT-kenkiä hankittaessa kannattaa miettiä tarkkaan omia käyttötarpeitaan. Kengät ovat kuitenkin sen verran arvokas investointi, että kannattaa miettiä, millaiseen käyttöön niitä on hankkimassa. Mikäli toivoo mahdollisimman ympärivuotista käyttöä, voisin suositella kevyempää mallia, sillä niillä pärjää kyllä talvellakin, mutta näillä taas ei missään tapauksessa voi kävellä kesäaikaan.”

Hanna

Kilimam

”Aiemmin käyttöön otetut MBT-kengät tuntuivat kesällä turhan jämeriltä, vaikka olivatkin näitä uusia kenkiä kevyempää mallia. Niinpä MBT-kävelyyn tuli koko kesän mittainen tauko ja odotin astelun tuntuvan taas yhtä hankalalta kuin ihan ensimmäisellä kerralla. Ihmeellisesti lihakset kuitenkin muistivat pyöreäpohjaisten kenkien vaatiman liikkeen ja kävely uusilla menopeleillä tuntui kuin vanhan ystävän tapaamiselta. Nämä talvikäyttöön tarkoitetut MBT:t eivät siis juurikaan eroa kevyemmistä malleista.

Minulla on porukan suurimmat jalat ja sainkin ainoana käyttööni KilimaM.-kengät, joissa oli isompia kokoja. Naisten malli olisi miellyttänyt minua ulkonäöltään enemmän, koska sen tyylisten ulkoilukenkien saattaisin ajatella muutenkin majailevan kenkähyllylläni. Tummemman mallin ja erityisesti sen punaisen kantakorostuksen tunnen turhaan tuovan kenkien erikoista mallia esille.

Aiemmat Chapa Ebony -kengätkin nousivat mielestäni suhteellisen hyvin nilkan tueksi, mutta näiden uusien kenkien varsi tuntuu tukevan nilkkaa entistä paremmin, mistä on hyötyä erityisesti liukkaammalla säällä. Kengissä on tilaa paksummille sukille, joten tarmokasta käyttöä ei pitäisi kovimpienkaan pakkasten estää.”

Hilppa

”Minulle MBT-kengät olivat aivan uusi tuttavuus. Olin ainoastaan kuullut näistä ryhtiä ja liikkuvuutta parantavista kengistä, joiden kokeilua odotin innolla. Testattavanani oli Shamba-malli, jonka vaelluskenkämäinen ulkonäkö miellytti silmääni.

Vedin kengät jalkaani ensimmäisen kerran sisätilassa, jossa keinuvainen kävely onnistui kepeästi ja ongelmitta. Olo oli kuin juuri kävelemään oppineella. Ulkona kävely onnistui hyvin, mutta ratikkaan juokseminen tuntui vaikealta – ja varmasti näytti jokseenkin koomiselta ulkopuolisen silmin. Muutaman kävelylenkin jälkeen pienet juoksupyrähdyksetkin alkoivat kuitenkin tuntua (ja toivomani mukaan myös näyttää) luontevilta. Rappuja mentäessä olo oli alkuun hatara, mutta tämäkin tunnelma poistui kenkien ahkeran käytön myötä.

Mitään kummempia alun haittavaikutuksia en MBT-kengillä kävelystä löydä. Alkuun pohkeeni tuntuivat MBT-kengillä kävelyn jälkeen jonkun verran kireämmiltä kuin normaalisti, mutta sama tapahtuu usein, jos kävelen pidempiä matkoja.

Pyöreästä pohjasta huolimatta kengät tuntuivat tukevilta jaloissa, eikä liukkaammallakaan kelillä ollut kaatumisherkempi olo kuin normaalisti. Kengät olivat lämpimät ja melko korkea varsi lisäsi lämpöä, kengän tukea ja talvikäytön mukavuutta.”

MBT

Lastenvaunujumppa MBT-kenkien avulla

Lastenvaunujumppa yhdessä MBT-jalkineiden kanssa suoritettuna on yksinkertainen ja tehokas ohjelma, jossa lastenvaunuja hyödynnetään vastuksena ja tasapainovälineenä. Kunto-ohjelma ei vaadi ylimääräistä aikaa, ainoastaan hieman lisättyä aktiivisuutta päivittäisillä vaunulenkeillä. Tuloksia lastenvaunujumpassa luvataan 10 viikon jälkeen.

Tutustu ohjelmaan ja poimi vinkit omaan lastenvaunulenkkeilyysi!

Harjoitus 1

Aktivoi lantionpohjan lihakset.

Lämmittele lantionpohjan lihakset aina ennen kuin alat tehdä harjoitusohjelmaa. Vedä peräaukkoa kevyesti sisään ja ylöspäin kahteen laskien, rentouta lihakset kahteen laskien. Tee harjoitus kevyesti ja rytmillisesti muutaman kerran peräkkäin.

Harjoitus 2

Aktivoi syvät vatsalihakset.

Aktivoi syvät vatsalihakset vetämällä napaa kohti selkärankaa. Kuvittele, että sinulla on leveä vyö navan alla, jota kiristät niin, että alavatsan alue vetäytyy sisäänpäin. Pidä lihaksesi jännittyneenä koko harjoitusohjelman ajan.

Harjoitus 3

A) Intervalli

Kävele ripeään tahtiin 2 minuuttia. Vaihda sen jälkeen rauhallisempaan tempoon 1-2 minuutiksi niin, että ehdit hengähtää. Toista 8-10 kertaa. Syvien vatsalihasten tehtävänä on pitää vartalosi vakaana ja selkäsi sekä ylävartalosi suorassa.

B) Peruskestävyys

Kävele pidempää matkaa tasaisella vauhdilla. Aloita 30-40 minuutin matkalla ja pidennä kuntosi mukaan. Pidä vauhti p-p-p (pitää pystyä puhumaan) -tasolla. Keskity vartalonhallintaan ja siihen, että löydät hyvän rullaavan kävelytyylin MBT-jalkineillasi.

C) Mäkikävely

Etsi reitti jolta löytyy mäkiä ja korkeusvaihteluita. 10 minuutin mittainen matka riittää varsin hyvin. Kävele reitti ensin läpi alkulämmittelyksi rauhalliseen tahtiin. Kävele tämän jälkeen reitti läpi ripeämpään tahtiin, jonka pyrit pitämään tasaisena. Mäkisellä maastolla harjoittelu on automaattisesti intervallipitoista. Mitä enemmän mäkiä, sen tehokkaampi treeni.

Harjoitus 3
Harjoitus 3

Harjoitus 4

Selkä ja käsivarret: ”alataljaveto”.

Tee harjoitus tasaisella maastolla.

Ota hartianlevyinen haara-asento ja tarkista että jalkaterät osoittavat suoraan eteenpäin ja että seisot MBT -jalkineilla oikeaoppisesti painonsiirtoalueen päällä. Huomioi myös, että ylävartalosi on suorassa ja vatsalihaksesi jännittyneinä. Ota vaunujen työntöaisasta kiinni alakautta. Suorista käsivarret ja vedä vaunuja itseäsi kohti pitämällä kyynärpäät tiiviisti lähellä vartaloasi. Ota tämän jälkeen pari askelta taaksepäin niin, että käsivartesi suoristuvat taas. Toista sama liike 10 kertaa.

Harjoitus vahvistaa selkälihaksiasi ja käsivarsiasi sekä hartioitasi että vatsalihaksiasi.

Harjoitus 4
Harjoitus 4

Mikäli kaipaat lisähaastetta, tee liike yhdellä kädellä.

Harjoitus 4
Harjoitus 4

Harjoitus 5

Vyötärö ja kyljet: ”sivulta työntö”.

Tee harjoitus tasaisella maastolla. Seiso hyvässä ryhdissä jalat hartianlevyisessä haara-asennossa toinen kylki vaunuja päin. Tartu vaunuihin vaunujen puoleisella kädelläsi ja työnnä vaunut sivulle niin, että käsivartesi suoristuu (pysäytä liike ennen kuin kyynärvartesi lukkiutuu) ja vedä vaunuja tämän jälkeen taas kylkeäsi kohti. Ylävartalosi tulee olla suorassa ja syvät vatsalihakset jännittyneenä. Toista liikesarja 10 kertaa, vaihda toiselle puolelle ja tee samat toistot.

Harjoitus vahvistaa nelikulmaisia lannelihaksiasi eli kylkilihaksia, käsivarsiasi ja hartioitasi.

Harjoitus 5
Harjoitus 5

Harjoitus 6

Takapuoli ja reidet: ”askelkyykky”.

Tee harjoitus tasaisella maastolla. Aloita ottamalla hyvä ryhti ja seisomalla hartianlevyisessä haara-asennossa. Anna vartalosi pudota jokaisella askeleella, mutta pidä vartalosi pystyasennossa koko ajan. Takajalan polvi taipuu lähes maahan asti. Pidä etummaisen jalan polvi 90 asteen kulmassa suoraan varpaiden yläpuolella. Ole tarkkana siitä, että polvesi ja varpaasi osoittavat samaan suuntaan koko liikkeen ajan. Toista harjoitus 10 kertaa kummallakin jalalla – puolia vuorotellen. Mikäli kaipaat lisähaastetta, voit tehdä harjoituksen loivassa ylämäessä.

Harjoitus 6
Harjoitus 6

Harjoitus 7

Takapuoli ja reidet: ”jalkakyykky”.

Tee harjoitus tasaisella maastolla.

Lukitse lastenvaunujen jarrut ja ota kiinni työntöaisasta. Seiso hartianlevyisessä haara-asennossa ja etsi hyvä tasapaino MBT-jalkineillasi. Taivuta polvista ja istu alas. Huomioi, että polvesi pysyvät samassa linjassa jalkateriesi kanssa. Laskeudu hitaasti alas noin 90 asteen kulmaan ja nouse nopeammin ylös. Toista harjoitus hyvässä rytmissä 10 kertaa. Koeta pitää kevyesti kiinni aisasta vain parilla sormella. Voit myös nostaa toista polvea ylhäällä ollessasi niin, että ylhäällä seisot vain toisella jalalla. Nämä haastavat tasapainoasi entisestään.

Harjoitus 7
Harjoitus 7

Harjoitus 8

Takapuoli ja reidet: ”kyykky yhdellä jalalla”.

Tee harjoitus tasaisella maastolla.

Seiso hartianlevyisessä haara-asennossa ja etsi hyvä tasapaino MBT-jalkineillasi. Käänny toinen kylki vaunuun päin ja pidä yhdellä kädellä kiinni työntöaisasta. Nosta toista jalkaasi polvesta ja tee harjoitus yhden jalan varassa. Ole tarkkana siitä, että polvesi osoittaa samaan suuntaan kuin varpaasi liikkeen ajan. Aloita ensin lyhyemmällä liikesarjalla ja syvennä kyykkyäsi oman kuntosi mukaan. Toista harjoitus 10 kertaa ja vaihda tämän jälkeen puolta.

Harjoitus 8
Harjoitus 8

Harjoitus 9

Tasapaino ja pohjelihakset: ”pohjenousu”.

Tee harjoitus ylämäessä.

Seiso hyvässä ryhdissä jalat hartianleveydellä toisistaan (varpaat samansuuntaisesti polvien kanssa) ja etsi hyvä tasapaino MBT-jalkineillasi. Nouse varpaillesi niin, että pohkeesi jännittyvät ja palaa hitaasti ja hallitusti takaisin alas. Älä päästä kantapäitä kääntymään ulospäin sivuille.

Toista 10 kertaa.

Harjoitus 9
Harjoitus 9
Harjoitus 10

Harjoitus 10

Vatsa, rinta ja käsivarret: ”rintaprässi”.

Tee harjoitus ylämäessä. Aloita ottamalla vakaa asento ja jännittämällä syvät vatsalihakset. Irrota kyynärpäät vartalostasi ja ota normaali ote vaunujen työntöaisasta. Työnnä vaunu mahdollisimman kauas itsestäsi – niin kauas kuin pystyt ja vedä sen jälkeen vaunu takaisin itseesi. Huomioi hallittu liikerata. Toista liikerata hallitusti 10 kertaa. Mitä jyrkempi mäki, sen suurempi vastus. Voit myös halutessasi tehdä harjoituksen yhdellä kädellä. Harjoitus vahvistaa vatsa-, rinta- sekä käsivarsien lihaksiasi.

X