Laihdutus

Ella Woodward: Sokeriton ruoka muutti elämäni

Neljä vuotta sitten lontoolaisen Ella Woodwardin, 24, ateriat koostuivat sokeriherkuista. Sairastuttuaan vakavasti hän muutti ruokavalionsa kokonaan. Muutosta seurasivat blogi ja keittokirja, joista tuli hetkessä maailmanlaajuinen ilmiö.

Teksti:
Elisa Hurtig
Kuvat:
Tommy Clarke

Neljä vuotta sitten lontoolaisen Ella Woodwardin, 24, ateriat koostuivat sokeriherkuista. Sairastuttuaan vakavasti hän muutti ruokavalionsa kokonaan. Muutosta seurasivat blogi ja keittokirja, joista tuli hetkessä maailmanlaajuinen ilmiö.

Ensin olivat Nigella Lawson ja Jamie Oliver. Nyt kärkipaikalle brittien ruokaguruna on kiilannut 24-vuotias Ella Woodward, joka julkaisi alkuvuodesta oman keittokirjansa Deliciously Ella (suom. Jenni Yli-Knuuttila). Gluteenittomaan ja puhtaaseen ruokaan keskittyvästä kirjasta tuli hetkessä Britannian myydyin esikoiskeittokirja. Sitä on myyty pelkästään Englannissa yli 200 000 kappaletta. Tänä syksynä opus ilmestyi suomeksi.

Tie terveysguruksi alkoi, kun Ella perusti Deliciously Ella -blogin. Siitä tuli hetkessä ilmiö. Nykyään lukijoita on 2,5 miljoonaa kuukaudessa. Instagramissa Ellan ruokakuvia ihailee noin 590 000 seuraajaa.

Neljä vuotta sitten kukaan ei – ei edes Ella itse – olisi uskonut, että ruoan ravintosisällöstä piittaamaton Ella neuvoisi muita syömään oikein. Kunnes Ella sairastui vakavasti.

Diagnoosina POTS-syndrooma

Eräänä kesäisenä aamuna vuonna 2011 Ella ei päässyt sängystään ylös. Hänen vatsansa kramppasi, sydän hakkasi, päätä särki ja huimasi. Hän ei kyennyt kävelemään eikä voinut kuvitellakaan lähtevänsä ulos. Hänestä tuli hetkessä vuodepotilas. Hän oli siihen asti tuntenut itsensä terveeksi ja tehnyt opiskeluiden ohella töitä mallina.

Neljän kuukauden ajan Ella kävi erilaisissa kokeissa, kunnes sai viimein oireilleen diagnoosin: POTS-syndrooma. Se on sairaus, joka vaurioittaa autonomista hermostoa, jonka tarkoitus on säädellä muun muassa sydämen toimintaa, verenkiertoa ja ruoansulatusta. Diagnoosin lisäksi lääkäri lätkäisi Ellan kouraan pinon reseptejä lääkkeisiin, joita tämä tulisi tarvitsemaan loppuikänsä.

Tilanne meni pahemmaksi. Vaikka lääkkeet helpottivat oloa, ne aiheuttivat uusia oireita. Lopulta Ella halusi etsiä keinoja muuttaa itse oloaan. Yhden yön googlailtuaan hän tuli tulokseen, että jättämällä sokerin, lisäaineet, maitotuotteet, gluteenin, lihan ja prosessoidun ruoan, hän voisi saada entisen elämänsä takaisin.

Ellan ruokavalio oli ennen sairastumista koostunut lähinnä toffeetäytteisestä suklaasta, Ben & Jerry’s Cookie dough -jäätelöstä ja kirpeistä irtokarkeista. Ainoat hedelmät ja vihannekset, joita hän söi, olivat banaani ja pehmeä maissi. Sokerin kuorruttaman ruokavalion oli muututtava.

– Siinä oli yksi ongelma: en osannut kokata kuin pastaa ja munakokkelia, Ella muistelee nyt.

Lue lisää: Kylli Kukk: Rakkaus muutti ruokavalioni

Chian-siemenistä valmistettu energiapallo

Annoskateus vaivasi Ellaa ensimmäisinä kuukausina. Muut saivat syödä herkkuja, mutta hän oppi valmistamaan itselleen vain banaani-mustikkakaurapuuroa, tattaripaahtoleipää avokadolla ja riisipastaa.

Ella huomasi olossaan muutoksen, joten läheistensä ennakkoluuloista huolimatta hänen oli opeteltava kokkaamaan. Motivaattoriksi hän perusti ruokablogin.

– Puolessa vuodessa opin laittamaan ruokaa ja yllätyin, miten helppoa se on.

Nyt Ellan ruokakaapit ovat täynnä hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä, taateleita sekä erilaisia siemeniä ja öljyjä. Jos nälkä yllättää kesken päivän, hän ei enää kipaise ostamaan kaupasta suklaapatukkaa vaan nappaa suuhunsa chian-siemenistä valmistetun energiapallon.

Makean kermajäätelön näkeminen saa aikaan inhoreaktion.

– En söisi sitä enää mistään hinnasta. Noudatan ruokavaliotani tarkasti. En silti halua paasata muille, että syö tätä ja älä missään tapauksessa syö tuota. Kyse on tasapainosta, siitä, mistä kukin nauttii ja mikä saa voimaan hyvin.

Britit ovat tunnettuja lounasleivistä ja epäterveellisestä ruokavaliosta. Ellan mielestä asia on muuttumassa.

– Lontooseen on viime vuosien aikana tullut paljon ravintoloita ja kahviloita, jotka myyvät puhdasta ja gluteenitonta ruokaa.

Jos Ella on menossa ystäviensä kanssa uuteen ravintolaan, hän saattaa pirauttaa sinne etukäteen ja kysyä, voisiko kokki valmistaa hänelle sopivan annoksen. Yleensä keittiöissä on vähintään paahdettuja kasviksia ja pinaattia. Alkoholia hän käyttää satunnaisesti.

– Silloin valitsen laadukasta vodkaa jäillä ja sitruunamehulla, sillä se on puhdasta.

Vaikka ruoka on nykyään Ellalle kaikki kaikessa, hänen ruokailuhetkensä eivät ole mitenkään nautiskelulle pyhitettyjä.

– Syön usein olohuoneessa samalla, kun katson televisiota. Se on vain niin ihanaa ja kodikasta. Toki jos kutsun ystäviäni meille syömään, on kiva kattaa pöytä kauniisti ja syödä sen äärellä.

Lue lisää: Sokeriton ruokavalio vaatii tarkkuutta

Terveellinen ruoka ei ole kallista

Kiire ei ole Ellan mielestä riittävä syy syödä huonosti. Hän todella tietää, mitä kiire on. Arki on täynnä kirjaprojekteja, reseptien testailua, kuvauksia, treenejä ja blogin päivittämistä.

– Täytyy olla järjestelmällinen. Esimerkiksi avokadoleivän tekeminen aamiaiseksi kestää kolme minuuttia. Huolehdin aina siitä, että jääkaapissani on terveellisiä ruokia, joita voin kiireisinä päivinä pakata lounasevääksi.

Hän on huomannut, että moni kuvittelee terveellisen ruoan olevan kallista.

– On kallista ostella kaikkia mahdollisia superruokia. Kauden kasviksia hyödyntämällä terveellinen ruokavalio ei ole kallista. Se on itse asiassa paljon halvempaa kuin prosessoidun ruoan ostaminen. Banaanikaurapuuro ei maksa monta senttiä.

Huono omatunto ei kuulu Ellan ruokapöytään. Avokadossa tai manteleissa saa olla kaloreita, sillä ne ovat energiapitoisuudestaan huolimatta ravinteikkaita.

– On surullista, että jonkun täytyy tuntea huonoa omaatuntoa syömisistään. Toivoisin, että kaikki voisivat rakastaa ruokaa.

Enää Ella ei kadehdi muiden lautasia, eikä koe, että joutuisi nykyään luopumaan jostain.

– Haluan koko sydämestäni noudattaa tätä ruokavaliota, joten en ajattele, että jäisin jostain paitsi tai että minun pitäisi jatkuvasti kieltäytyä jostain. Voin niin hyvin.

Jos Ella haluaa herkutella makealla, hän halkaisee muutaman taatelin ja sivelee ne mantelivoilla.

Työnsä ohella Ella tähtää puolimaratonille sekä harrastaa joogaa. Uudella ruokavaliolla on vaikutusta myös urheiluun.

– Treenaan joka aamu, silloin mieleni pysyy virkeänä koko päivän. Kun syön ravinteikasta ruokaa, jaksan treenata paremmin.

Ruokavaliomuutoksensa ansiosta Ella pystyi lopettamaan lääkkeet pari vuotta sitten.

– Se oli ihmeellistä. En koskaan palaa vanhaan ruokavaliooni.

Lue lisää: Haaveissa viljaton ruokavalio? 12 vinkkiä

Ellan blogi: Deliciously Ella

X