Lempeä elämä: Energisen ruokavalion haaste – Mitä evääksi töihin?
Yksi yleisimmistä raakaruokailijalle esitetyistä kysymyksistä kuuluu: ”Eikö se ole vaikeaa?” Uudet aisat tuntuvat aina alussa monimutkaisilta mutta kun askareet muuttuvat rutiiniksi, eivät ne vaadi enää ylimääräistä ajatustyötä. Yksi isoimmista raakailuarjen haasteista lienee työpaikkaruokailu. Se vaatii hiukan suunnittelua mutta hyvällä eväsboksilla, pienellä suunnittelulla ja ripauksella mielikuvitusta pääsee pitkälle.
Monissa työpaikoissa työpaikkaruokaloiden tarjonta on suoraan sanottuna surullisen kehnoa. Vaikka kuinka painottaisi lautasellaan salaattipöydän antimia, tarjolla on hyvin harvoin tummaa lehtivihreää, laadukkauta luomuvihanneksia, freesejä juureksia tai laatuöljyjä. Ruuan jälkeen olon tulisi olla ravittu ja ajatuksen tulisi juosta entistä kirkkaammin, mutta perinteisen lautasmallin nauttimisen jälkeen tuntemus kehossa on usein päinvastainen. Tavallinen suomalainen koti- ja lounasruoka, eli liha ja tärkkelys samalla lautasella (peruna, pasta, riisi, leivät…) ovat ruuansulatukselle melkoinen haaste, eritoten keskellä työpäivää. Vaikkei edes raakaruokailisi vaan haluaisi pitää kiinni virkeästä olosta, kannattaa töihin kuljettaa omat eväät, ainakin osittain. Näillä vinkeillä pääset alkuun.
1. Ajattele ensin omaa hyvinvointiasi
Sosiaalinen paine ohjailee meitä monissa tilanteissa vaikkemme aina sitä tiedostakaan. Valitsemme usein sen, mikä on tavallista ja normaalia, vaikka saattaisimme oikeasti haluta jotain aivan muuta. Lounashetki on työpaikalla usein tärkeä sosiaalinen tapahtuma eikä siitä toki kannata jättäytyä ulkopuolelle mutta kannattaa silti muistaa, että omien eväiden syöminen on sallittua! Kehot ovat erilaisia. Kollegan ruuansulatus voi olla rautaisempi tai hän saattaa kenties tyytyä paljon matalampaan vireystilaan – älä siis turhaan vilkuile toisten lautasille ja pohdi, mikä on normaalia ja mikä ei. Nauti vain sellaista ruokaa, mistä tiedät itse saavasi energiaa ja hyvän olon. (Jos valintasi on jotain extremeä, kuten leväsalaatti, valmistaudu lounashetkeen pienellä lisäannoksella huumoria äläkä hermostu, jos ruokasi kohtaa ihmettelyä. Kun et itse tee numeroa, eivät muutkaan tee.)
2. Kunnioita kaikkia valintoja
Kun työyhteisössä on joku, joka noudattaa erilaista ruokavaliota kuin enemmistö, hän saattaa herättää kanssaruokailijoissa epämiellyttäviä tunteita, jopa pelkoja. Vieruskaverin erilaiset valinnat saattavat käynnistää omassakin mielessä muutosprosessin ja tunteet eivät aina ole helppoja. ”Pitäisikö minunkin syödä noin?” ”Onko minun ruokavaliossani jotain vikaa?” Ruoka ja siihen liittyvät valinnat ovat erittäin henkilökohtainen aihe, joka sisältää paljon tunnelatausta. Vaikka olisitkin huolissasi kollegan valinnoista, älä ryhdy saarnaamaan. Jos joku on ottaakseen sinusta vaikutteita ja inspiraatiota, hän tekee sen vain ja ainoastaan positiviisen esimerkkisi ja asenteesi seurauksena.
3. Tee eväät illalla
Aamuun jätetty eväiden valmistus jää usein aika lyhytikäiseksi hankkeeksi, ellet sitten satu olemaan superaamuvirkku. Valmistele boksisi siis edellisenä iltana samassa yhteydessä, kun teet ruokaa. Kaikkea ei tarvi tehdä valmiiksi eikä oikeastaan kannatakaan. Kuorittu avokado mustuu salaatin seassa ja öljyssä yön yli uinut vihersalaatti ei ole lounasaikaan enää järin esteettinen elämys. Vie siis suoraan työpaikalle pullollinen hyvälaatuista salaattiöljyä ja suolaa, jotta voit lisätä niitä eväisiisi juuri ennen ruokailua. Ajatus saattaa tuntua aluksi vaivalloiselta mutta älä luovuta – virkeämpi olosi palkitsee sinut vielä useaan otteeseen.
4. Älä hotki
Kiireisinä päivinä hektisyys jää helposti päälle ja levy juuttuu työasioihin. Hotkittu lounas saastaa säästää muutaman minuutin työajastasi, mutta tehokkuus onkin sitten asia erikseen eikä sitä voi mitata minuuteissa. Usein rauhassa nautittu lounas virkistää olon ja ajatukset, ja maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin työtehossa. Tee lounastauostasi tietoisesti hetki, jolloin keskityt ruokaan, läsnäoloon ja irrotat ajatuksesi siitä, mitä vielä pitää tehdä ja ehtiä. Aisoiden huolestunut vatkaaminen mielessä ei nopeuta työtehtävien valmistumista! Kokeile lounastaa niin, että keskityt ainoastaan ruokaan ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Unohda levoton kellon vilkuilu ja lehtien selailu ennalta määritellyksi ajaksi. Pureskele huolella ja nautiskele. Ota hetkestä kiinni ja palaa sisäiseen rauhalliseen tilaasi. Se on aina tallessa, jopa siellä näennäisen kaikenkin kiireen alla! Lounastauosta saa parhaimmillaan arkipäiväisen meditaation, jos fokusoi ajatukset käsillä olevaan hetkeen.
5. Tee henkilökohtainen kofeiinikatsaus
Useissa työyhteisöissä juodaan kahvia niin paljon, että se herättää ennemminkin levottomuutta kuin virkeyttä. Jos huomaat tarvitsevasi työpäivän aikana useamman kupin kahvia, kannattaa suhtautua ilmiöön hälytysmerkkinä ja kysyä itseltään, mistä tämä johtuu. Usein taustalla on pelkkkä tottumus ja jalat vievät automaatisesti kahvinkeittimen ääreen vaikkei keho sitä pyytäisikään. Jos kahvi sen sijaan on tietoinen nautinto, josta et halua luopua, panosta hyvään ja laadukkaaseen kahviin. Yksi hyvä kahvihetki iltapäivällä on parempi ja usein myös tyydyttävämpi vaihtoehto kuin epämääräinen jatkumo huonolaatuista litkua. Olen tässä kohtaa ollut varsinainen malliesimerkki; kannoin vielä muutama vuosi sitten työpöydälleni päivittäin vähintään viisi kahvikuppia, joista jokaisesta join vain pienen hörpyn. Kahvi oli minulle vain tapa, jonka luulin rauhoittavan mieltäni. Myöhemmin osoittautui, että yrttiteellä oli paljon rauhoittavampi vaikutus.
Jutta
Kommentit
Minä olen aivan alkumetreillä raakaravinnon kanssa ja kaikki hienot niksit on tervetulleita. Ensinnäkin kysyn että mitkä on ne mausteet jotka lämmittää.
Pitää olla hyvin aktiivinen että pienellä paikkakunnalla saa tarvikkeita koska koitan samalla laihduttaa ja hiilareita vältän en syö leipää enkä perunaa juureksia joissa on hilareita. Illalla haluais syödä jotain pientä vatsaa rauhoittava koska minulla on kovasti närästystä.
Viikon olen vasta tätä noudattanut ja Kahvi jäi heti ensimmäisenä päivänä.Mutta jotain lämmintä juotavaa saattais joskus kahvin siaan juoda. Se oli helppo jättää en enään vuosiin ole juonut kuin aamulla mukin kahvia ja jos kyläilly niin siellä kupillisen mutta harvoin sitäkään.
Kommentit
Tämä tulikin kreivin aikaan, kun olen saanut taas kantaa eväitä yliopistolla pidemmän tauon jälkeen. Omat eväät ovat olleet itsestäänselvyys ihan opintojen alusta saakka, alunperin siksi, ettei ruokalalounaseen vain ollut aikaa, kun sen jonottamisen jälkeen olisi täytynyt syödä kiireellä, mikä ei vastannut käsitystäni mielekkäästä ruokahetkestä (kyllä, käytävällä rauhassa syödyt eväät vastasi tätä käsitystä enemmän).
Eväiden tekeminen edellisenä iltana on toiminut itselläni aina hyvin, mutta eilen aamupäivästä oli sen verran aikaa, että pyöräytin ennen luentoja raa’an punajuurikeiton purkkiin, sen kaveriksi aitoa ruisleipää runsailla rehutäytteillä, jo vain maistui!
No taatusti maistui! Itselläni tätä ongelmaa ei freelancerina enää varsinaisesti ole ja kotinurkan takana on vieläpä todella luomusti orientoitunut ravintola, josta saa Aitoa Ruokaa ellei kokkaukseen ole aikaa tai haluaa välillä päästä helpommalla. Mutta on kyllä tuoreessa muistissa se työpaikkalounaan järjestämisen hankaluus. Useinhan se on juuri se kiire, joka sotkee suunnitelmat. Mutta sitten kun on ollut reipas ja valmistellut juuri tuollaisen mahtavan lounaan itselleen edellisenä päivänä, niin kyllä hymyilyttää sitten, kun voi alkaa lounastauolle! Eväslaatikossa maistuvat paitsi hyvät eväät, myös se pienonen voittajafiilis. 🙂
Tällaista postausta olen odottanutkin. Itse kannan joka päivä omat eväät mukanani opiskelupaikalle. Ongelmana on kuitenkin kylmäsäilytyksen puute, jonka olen ratkaissut kuljettamassa eväsrasian kanssa samassa laukussa kylmäkallea 😉 Evääni ovat poikkeuksetta vegaaniset, joten nillä pilaantumisen riski ei ole niin suuri kuin jos mukana olisi esimerkiksi maito- tai lihatuotteita.
Joitakin hyviä ideoita/reseptejä raaoiksi työmaa/koululounaiksi olisi kiva saada! 🙂 Yleensä omat evääni koostuvat tuoreista ja höyrytetyistä kasviksista ja salaatista, pavuista/linsseistä eri muodoissa, quinoasta/tattarista tai muusta gluteenittomasta viljasta, siemen/kasvistahnoista, oliiviöljystä jne. Eikä nämä setit ole aiheuttaneet toistaiseksi mitään ihmetystä kanssaolijoissa, lähinnä vain kiinnostusta. Enkä ole keksinyt tähän mennessä kuin yhden haittapuolen omien eväiden mukaan ottamisesta ja se on se niiden laittaminen ja koululle raahaaminen..
Perjantai-vierailija, kiva kuulla, että oli hyötyä ja iloa! Kylmäkalle on jo aika hifimeinikiä, kertoo aidosta motivaatiosta. 🙂 Ja niin se menee, ettei sitä ihmetystä negatiivisessa mielessä tule kun ei itse tee aiheesta haloota. Lounastauot voi parhaimmillaan olla tilanteita joissa yksi jos toinenkin inspiroituu työkaverin viitseliäisyydestä. Laitan toiveesi postauslistalle – tässä tuli nyt enemmän ideologiaa, palaan pian käytännön toteutuksen vinkkeihin! Mukavaa, kun tulee teilä lukijoiltakin aihetoiveita! 🙂
Hyvä aihe! Itse en ole ollut vähään aikaan työssä ollenkaan, ja nyt huhtikuussa olisi tarkoitus aloittaa uudessa työpaikassa, jossa omatekoisen, terveellisen kasvislounaan uskoisin olevan enemmän sääntö kuin poikkeus :). Hihii, muistan kun vanhan työpaikan hiljaisessa pienessä lounaspöydässä istuin rouskuttamassa omaa salaattiani ja viereen istui ammattiurheilijamies, joka lämmitti lounaaksi pari mikropitsaa ja hotkaisi ne parissa minuutissa. Tilanne oli molemmista jotenkin huvittava, vaikka ääneen ei mitään sanottukaan :).
Oma haasteeni vaan on etten meinaa keksiä tarpeeksi täyttäviä lounaita. Olen päivisin todella nälkäinen, vaikka aamulla söisin mitä. Tuntuu, että pitäisi olla vielä jokin täyttävä jälkiruoka, että yhtään nälkä lähtisi lounastauon aikana, enkä olisi nääntymässä iltapäivällä. Olen pienikokoinen, enkä oikein ymmärrä miksi energiantarpeeni on niin suuri! Vinkkejä otetaan vastaan..:) Tuo keitetty quinoa on muuten yksi hyvä, mutta ei sitä joka päivä tee mieli. Tavalliset täyttävinä pidetyt asiat, siemenet, pähkinät, avokado jne.eivät nekään tunnu aivan riittävän.
-Anna
Anna, kiva kun tulit kommentoimaan! Heh, voin kuvitella mikropitsakohtauksen sanattoman hupaisuuden. 🙂
Sinun kehotyypilläsi on varmasti hyvin voimakas ruuansulatus, ei sen kummempaa. Ayurvedassa ihmisiä tyypitellään kolmeen kehotyyppiin, joista pittalla on voimakas ruuansulatuksen tuli, eli agni. Olet varmasti muutenkin aika lämminverinen ja sinulla ruoka sulaa nopeasti ja vaivatta? Minä taas olen vata-ihminen, joka saa pitää erityistä huolta, että agni pysyy vahvana, kun se luonnostaan on niin heikko. Siksi syön paljon kehoa lämmittäviä mausteita ja harrastan astangajoogaa niin ahkerasti, että pysyn tasapainossa kehoni kanssa. 🙂 Kirjoittelen varmasti ayurvedisistakin näkökulmista jossain vaiheessa!
Mutta siis summa summarum, sinun ei mielestäni tarvitse pitää suurta energiantarvettasi lähtökohtaisesti ongelmana! Kaikki kehot ovat erilaisia eikä mitään ”normaalia” tarvetta ole olemassa, johon meidän pitäisi itseämme verrata. Oma olo kertoo kyllä, mikä keholle on parasta ja tekstistäsi päätellen reilut annoskoot eivät ole sinun mielestäsi mikään probleema, ainoastaan ihmetyksen aihe pieneen kokoosi nähden. 🙂 Laitanpa postaustoivelistalle täyttävän jälkkärin, joka on helppo kuljettaa eväsboksissa, pari ideaa heräsi heti!
Hieno kirjoitus, Jutta! Hyvin jäsennelty ja erittäin tarpeellinen kokonaisuus kofeiinikatsauksineen päivineen.
Minä olen aivan alkumetreillä raakaravinnon kanssa ja kaikki hienot niksit on tervetulleita. Ensinnäkin kysyn että mitkä on ne mausteet jotka lämmittää.
Pitää olla hyvin aktiivinen että pienellä paikkakunnalla saa tarvikkeita koska koitan samalla laihduttaa ja hiilareita vältän en syö leipää enkä perunaa juureksia joissa on hilareita. Illalla haluais syödä jotain pientä vatsaa rauhoittava koska minulla on kovasti närästystä.
Viikon olen vasta tätä noudattanut ja Kahvi jäi heti ensimmäisenä päivänä.Mutta jotain lämmintä juotavaa saattais joskus kahvin siaan juoda. Se oli helppo jättää en enään vuosiin ole juonut kuin aamulla mukin kahvia ja jos kyläilly niin siellä kupillisen mutta harvoin sitäkään.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous