Hyvinvointi

Liikkujan geenitesti kertoo laji- ja harjoittelusuositukset

Teksti:
Anna.fi

Liikkujan geenitesti kertoo, onko sinulla perinnöllinen taipumus enemmän kestävyys- vai voimaharjoitteluun. Testi sopii monipuolisesti niin kuntoliikkujalle kuin tavoitteellisesti harjoittelevalle urheilijallekin. Anna&Ellit-testiryhmä selvitti itselleen sopivimmat lajit!

Liikkujan geenitesti

Liikkujan geenitesti sopii, jos:

  • olet kiinnostunut terveellisestä elämäntavasta.
  • liikut kuntosalilla tai ulkona kuntoilumielessä ja haluat tietää, minkä tyyppinen liikunta sopii sinulle parhaiten.
  • haluat liikkua sinulle sopivimmalla tavalla ja mahdollisesti pudottaa painoasi.
  • olet aktiivikuntoilija tai urheilija ja haluat tietää, sovitko DNA-perimäsi perusteella enemmän kestävyysharjoitteluun vai nopeus- tai voimaharjoitteluun; tämä auttaa suunnittelemaan harjoitteluohjelmaasi ja mahdollisesti panostamaan enemmän oikeantyyppiseen lajiin.

Liikkujan geenitestissä testataan muutoksia kuudessa eri geenissä, jotka säätelevät muun muassa lihasten hapensaantia ja aineenvaihduntaa, solujen energiansaantia sekä lihasten kasvua. Testissä analysoitavat geenit ovat ACE, ACTN3, PPARGC1A, AMPD1, GDF8 ja NOS3. Tutkimalla näissä geeneissä olevia tunnettuja geenimuutoksia testi kertoo, kannattaako keskittyä harjoittelussa enemmän kestävyystyyppiseen vai nopeus- ja voimaharjoitteluun.

Jotta liikunta olisi mielekästä ja sillä saavutettaisiin terveyden ja painonhallinnan kannalta parhaat tulokset, kannattaa harjoittelua ohjata siihen suuntaan, mihin on perinnöllinen taipumus.

Liikkujan geenitesti

Helppolukuinen tulos

Helppolukuinen testiraportti antaa ohjeita siitä, minkälainen liikunta on DNA-perimän perusteella sopivin. Jos harjoittelee esimerkiksi personal trainerin ohjauksessa, on testiraportti hyvä apuväline sekä ohjaajalle että itselle henkilökohtaisen harjoitusohjelman suunnittelussa.

Maksimaalisten tulosten saavuttamisessa geneettisillä tekijöillä on suuri vaikutus. Urheilussa menestyminen tulee monien tekijöiden yhteisvaikutuksesta; muun muassa monipuolisesta ja jatkuvasta harjoittelusta, oikeasta ruokavaliosta, henkisestä valmistautumisesta sekä lahjakkuudesta eli geneettisestä perimästä.

Joissakin urheilulajeissa on enemmän hyötyä kestävyys- ja pitkäkestoisesta harjoittelusta, kun taas toisissa lyhytaikainen ja voimapainotteinen harjoittelu ovat hyödyllisempiä. Testiä voi käyttää esimerkiksi: 1) sopivimman urheilulajin valitsemiseen, 2) harjoittelun optimoimiseen tai 3) oikean matkavalinnan tekemiseen kestävyyslajeissa, joissa on eri vaihtoehtoja sprintistä pitkiin matkoihin.

Testiryhmän tulokset

Hanna, 33 vuotta

”Liikkujan geenitestin tarkoituksena on kertoa painottuvatko geneettiset taipumukset kestävyys- vai voimaharjoitteluun. Tällä olisi ehkä eniten merkitystä, jos olisin valitsemassa lajia, jossa voisin todennäköisemmin menestyä esimerkiksi kilpailuissa. Minä en tällaista menestystä ole havittelemassa, joten tämä oli lähinnä nice to know -tyyppistä tietoa.

Testin tuloksena oli, että minulla on suurempi taipumus kestävyysurheiluun. Olisin itse arvannut soveltuvani paremmin voimaharjoitteluun, sillä olen aina ollut heikko aerobisissa lajeissa ja kunnon treenillä lihaksia on ollut suhteellisen helppo kasvattaa. Ehkäpä syynä onkin ollut se, etten ole jaksanut esimerkiksi juoksua kovin innokkaasti harrastaa, koska se on tuntunut epämukavalta.”

Kristiina, 42 vuotta

”Olen aina nauttinut enemmän voima- kuin kestävyyslajeista. Olen myös aina ollut parempi lyhyillä kuin pitkillä juoksumatkoilla. Suhteellisen nopea kehittyminen voimalajeissa on myös ruokkinut innostusta entisestään. Kestävyysharjoittelu ei ole koskaan tuntunut omalta. Kehitys on ollut hidasta ja matkateko tylsää.”

Anna-Mari, 31 vuotta

”Tuloksesta jäi hieman sellainen kuva, että olen hyvin keskinkertainen molemmissa lajeissa. Joko sen voi tulkita niin, että olen melko hyvä molemmissa tai sitten kumpikaan urheilulaji ei oikein onnistu. Henkilökohtaisesti pidän molemmista, mutta piirun verran mieltymys on juuri tuolla kestävyyspuolella.”

Kirsi, 61 vuotta

”Tulos on ehkä hiukan mitäänsanomaton. Totta kuitenkin on, että mielummin kehitän kestävyyttä, mikä tietysti saattaa johtua iästä. Kuntoiluni olenkin aloittanut ennemminkin jaksaakseni työssäni edelleen ja voidakseni hyvin kuin kehittääkseni lihaksiani tai voimaa. Erityisesti talvet ovat alkaneet tuntua yhä vaikeammilta viime talvea lukuunottamatta. Sen katson johtuneen nimenomaan liikuntaharrastuksen aloittamisesta. Teen mielelläni pitkiäkin kävelylenkkejä, mutta toisaalta pidän tavattomasti myös kuntosaliharjoittelusta.”

Lue lisää ja osta liikkujan geenitesti!

X