Liikunta

Kannattaako ennemmin pyöräillä ulkona vai mennä spinning-tunnille? 7 pointtia

Ulkona pyöräilemisellä ja spinningillä on omat hyvät puolensa. Kumpi on tehokkaampi treenimuoto? Se rippuu monesta asiasta.

Teksti:
Johanna Jantunen

Ulkona pyöräileminen aktivoi lihaksia hieman tehokkaammin kuin spinning.

Ulkona pyöräilemisellä ja spinningillä on omat hyvät puolensa. Kumpi on tehokkaampi treenimuoto? Se rippuu monesta asiasta.

Oletko koskaan miettinyt, onko spinning-tunti yhtä hyvä treeni kuin pyörälenkki ulkona? Kuluttaako sisäpyöräily esimerkiksi saman verran kaloreita kuin pyöräily ulkona vaihtelevassa maastossa ja tuulessa? Vai voisiko ohjaajan vetämä spinning olla jopa ulkona tehtyä pyörälenkkiä tehokkaampi harjoitus?

Sekä sisä- että ulkopyöräilyllä on omat etunsa. Spinning-tunti voi olla yhdelle parempi treenimuoto, kun taas toinen saa enemmän irti ulkona pyöräilystä. Listasimme seitsemän pointtia, joiden perusteella voit päätellä, kannattaako sinun pyöräillä ennemmin sisällä vai ulkona – vai sekä että.

1. Spinningissä ei tarvitse pelätä kumin puhkeamista, väistellä liikennettä tai polkea sateessa

Spinningin suurimpia etuja on se, että se on monessa suhteessa käytännöllisempää ja stressittömämpää kuin ulkona pyöräileminen. Olosuhteet ovat  puolellasi: spinning-pyörän kumi ei voi puhjeta kesken treenin, eikä spinningissä tarvitse pysähtyä liikennevaloihin tai pelätä törmäävänsä muihin tielläliikkujiin.

Etkä koskaan joudu olemaan sään armoilla! Spinning-tunnilla ei tarvitse pelätä, alkaako kohta sataa vettä, räntää tai lunta.

2. Ulkona pyöräily kehittää tasapainoa

Spinning-pyörä ja tavallinen pyörä eroavat toisistaan monin tavoin. Sisäpyörä esimerkiksi pysyy tukevasti paikoillaan eikä kallistu sivusuunnassa, kuten tavallinen pyörä. Ulkona pyöräileminen kehittääkin enemmän tasapainoa ja koordinaatiokykyä kuin spinning.

3. Sisä- ja ulkopyöräily laittavat eri lihakset töihin

Ulkona pyöräily aktivoi kroppaa monipuolisemmin kuin sisäpyöräily.

Spinning-tunnilla enimmäkseen takareidet tekevät töitä.  Ulkona pyöräilykin kehittää takareisiä, mutta lisäksi ihminen tulee käyttäneeksi tehokkaammin myös pakaroita, etureisiä ja pohkeita.

Koska ulkona pyöräileminen vaatii enemmän tasapainoa kuin sisäpyöräily, myös keskivartalon lihakset aktivoituvat enemmän.

4. Spinning-tunti saattaa nostaa tehokkaammin sykettä

Ulkona pyöräillessä ihminen saa itse määrätä oman pyöräilytahtinsa ja valita maastonsa. Sen sijaan spinningissä ohjaaja yllyttää lisäämään vastusta ja kertoo, milloin on tarkoitus pyöräillä niin kovaa kuin jaloista lähtee. Siksi spinning-tunnilla syke voi nousta korkeammalle kuin tavallisella pyörälenkillä.

Ulkona pyöräileminen voi nostaa sykkeen aivan yhtä korkealle kuin spinningkin, mutta se vaatii itseltä enemmän tahtoa ja motivaatiota sekä pyöräilyreitin, joka ei ole pelkkää tasamaata ja alamäkeä.

Maastopyöräily harrastuksena
Maastossa pyöräileminen kehittää lihaksia ja tasapainoa monella tapaa.

5. Ulkona pyöräilyn parhaita puolia: raikas ilma

Spinning-tunti voi olla erinomainen keino nollata aivoja työpäivän jälkeen, mutta raikkassa ulkoilmassa ja luonnossa pyöräily voi olla vielä parempi tapa tuulettaa ajatuksia.

Luonnossa liikkumisella on monia etuja. Se muun muassa vähentää stressiä, lievittää masennusta ja lisää onnellisuutta.

6. Kaloreiden poltto riippuu itsestä

Jos haluat tehdä intensiivisen ja runsaasti kaloreita polttavan treenin, spinning on erinomainen vaihtoehto. Spinning-tunilla palaa helposti 400–600 kaloria.

Myös ulkona pyöräillessä on mahdollista polttaa yhtä paljon kaloreita, mutta lenkin on tällöin oltava tarpeeksi vauhdikas ja raskas.

7. Spinning voi tuntua raskaammalta – ja kyllästyttää helpommin

Sisäliikunta voi olla puuduttavampaa kuin ulkona liikkuminen. Ulkona pyöräillessä maisemat vaihtuvat ja visuaalisia virikkeitä on enemmän. Kauniissa säässä tehty pyörälenkki ei välttämättä edes tunnu urheilulta, vaikka kaloreita palaisi runsaastikin.

Spinning-tunti sen sijaan voi tuntua hyvin pitkältä ja raskaalta, ja yksi syy tähän on se, että paikallaan polkeminen voi olla tylsää.

Sekä spinning että ulkona pyöräileminen ovat mainioita liikuntamuotoja

Sinulla on mahdollisuus kohottaa kuntoa, nostaa sykettä, aktivoida lihaksia ja polttaa kaloreita, valitset sitten spinning-tunnin tai pyörälenkin. Pyöräily on tehokasta liikuntaa niin sisällä kuin ulkona.

Lähteet: Fitness Republic, Greatist, Health

X