Hyvinvointi

Milloin penis on normaalia pienempi?

Teksti:
Anna.fi

Mikä minussa on vikana? Olen 18-vuotias, eikä siittimeni ole kasvanut ollenkaan.

Mies istuu rannalla

Olen muuten ikäisteni kaltainen. Ensimmäiset merkit murrosiästä huomasin 13-14 vuotiaana.

– Todella huolestunut

Lääkärin vastaus

Peniksen pituus aikuisella on lepotilassa keskimäärin 9 cm ja erektiossa 12-13 cm. Nämä pituudet on mitattu peniksen yläpinnalta. Erektiossa peniksen varren ympärysmitta kasvaa keskimääräisestä noin 9,1 cm:stä 11,5 cm:iin. Peniksen koko korreloi miehen pituuteen, eli todennäköisemmin pitkän miehen penis on pidempi kuin lyhytkasvuisen miehen.

Poikkeavan pienenä penistä on pidettävä, jos sen lepopituus jää alle 4 cm:n. Tällöin voidaan puhua mikropeniksestä. Tällaisen mikropeniksen toimivuus on kuitenkin usein normaali, eli sen kautta virtsataan ja siihen ilmaantuu normaalierektio. Joskus mikropenikseen voi liittyä virtsaputken laskukohdan poikkeava sijainti eli hypospadia. Näissä tapauksissa virtsaputki ei jatku peniksen kärkeen asti, vaan tyypillisesti laskee peniksen varteen, sen alapinnalle. Nämä poikkeavuudet huomataan lähes poikkeuksetta heti syntymän jälkeen.

Peniksen kasvu tapahtuu puberteetin aikana miessukupuolihormonien vaikutuksesta. Kun puberteetinaikainen kasvu pysähtyy, ei peniskään enää kasva. Päin vastoin, ikääntyessä peniksen lepopituus hiljalleen lyhenee, mutta onneksi vain hieman. 20-vuotiaasta 80-vuotiaaksi peniksen lyhenemä on keskimäärin 1 cm.

Yleisimmin urologien vastaanotoilla voidaan todeta mielestään liian lyhyestä peniksestä kärsivän miehen peniksen olevan todellisuudessa pituuden normaalijakauman rajoissa. Mikäli penis on alle 4 cm, voidaan ääritilanteissa turvautua plastiikkakirurgiseen leikkaushoitoon. Leikkaushoitoa ei kannata tätä suuremmissa peniksissä ajatella. Puberteetin etenemistä voidaan selvittää veren hormonitasoilla. Peniksen koon arviointiin ei tarvita urologia, vaan lukija voi halutessaan pyytää arviota vaikka omalta terveyskeskuslääkäriltä. Häneltä saa lähetteen urologille, jos kyseessä on mikropenis.

Jukka Sairanen, Virtsaelinsairauksien erikoislääkäri

X