Hyvinvointi

Miten päästä eroon pahanhajuisesta hengityksestä? Lue asiantuntijan vinkit!

Teksti:
Anna.fi

Halitoosi eli pahanhajuinen hengitys on varsin yleinen, kiusallinen ongelma. Hammaslääketieteen professori Jukka H. Meurman kertoi Elleille, miten tehostaa suuhygieniaa ja hallita halitoosia.

terveys, pahanhajuinen hengitys, halitoosi

Pahanhajuisella hengityksellä eli halitoosilla tarkoitetaan epämiellyttävää hajua suussa tai nenässä. Halitoosi syntyy suussa syvien ientaskujen ja kielen sopukoiden bakteeri- ja hiivakasvustosta. Pahan hajun lähteenä voivat olla esimerkiksi ruoantähteet, kuivuva sylki ja lima.

Pahanhajuisen hengityksen kaikkein yleisin syy on puutteellinen suuhygienia, jolloin suun bakteeritoiminta tuottaa pahanhajuisia rikkiyhdisteitä. Bakteerit voivat pesiä hampaissa, hammasväleissä ja kielessä, tai ne ovat jo voineet synnyttää suuhun pahaa hajua aiheuttavan tulehduksen.

Pahanhajuinen hengitys ei ole kovin uusi ongelma, sillä sitä on kuvattu jo antiikin kreikkalaisten ja roomalaisten kirjoituksissa. Hammaslääketieteen professorin ja ylilääkärin Jukka H. Meurmanin mukaan halitoosi vaivaa tutkimusten perusteella nykypäivänä maailmanlaajuisesti noin 25-30 prosenttia aikuisväestöstä.

Aina vika ei kuitenkaan ole suussa, vaan pahanhajuinen hengitys voi johtua esimerkiksi nielun ja nenän alueen ongelmista tai refluksitaudista. Myös diabetes tai muut aineenvaihduntasairaudet voivat aiheuttaa halitoosia. Jos pahanhajuinen hengitys on pitkäaikaista tai säännöllisesti toistuvaa, on syytä käydä hammaslääkärin tarkastuksessa sen selvittämiseksi, mikä sen aiheuttaa.

Teksti: Elina Järvi
Lähteet: Jukka H. Meurmanin haastattelu ja Terveyskirjasto
Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:
Luonnollista apua pahanhajuiseen hengitykseen
Pahanhajuinen hengitys — Suu raikkaaksi
Puhdas, raikas suu – Varma olo
Pahanhajuinen hengitys kuriin!

X