Hyvinvointi

Tiina, 38, repäisi ja muutti etelästä Lappiin – unelmaa varten lapsille annettiin erityinen lupaus

Muutto Lappiin toi kunnon talvet perhe-elämään. Joskus asumisen onni vaatii irtirepäisyä turvallisesta, tietää Tiina Lindström.

Teksti:
Terhi Harper
Kuvat:
Jouni Porsanger, Haastateltavan Kotialbumi

Etätyöarki mahdollisti Tiinan Lappi-haaveen.

Muutto Lappiin toi kunnon talvet perhe-elämään. Joskus asumisen onni vaatii irtirepäisyä turvallisesta, tietää Tiina Lindström.

Muutto Lappiin sai sysäyksen talvesta 2019. Se oli ollut etelässä surkea, kuin ikuinen marraskuu. Vesisateessa kylpevä musta asvaltti tuntui imaisseen itseensä vähäisenkin valon.

Tiina Lindström, 38, koki masennuksen ja hienoisen paniikin nostavan päätään.

– Aloin pohtia, onko elämässä järkeä, jos koen olevani onnellisimmillani aivan jossakin muualla kuin Helsingin Koskelassa, jossa oma kotimme sijaitsi.

Jo useampana vuonna Lindströmin perheen lomamatkat ja osa Tiinan työreissuista olivat suuntautuneet Lappiin. Tunne siitä, että lumisiin tunturimaisemiin olisi voinut jäädä ikihyviksi, tuntui vahvistuneen jokaisen vierailun jälkeen.

Maaliskuussa vuonna 2020 alkoi koronapandemia ja etätyö lisääntyi. Samoihin aikoihin Tiinan hyvä ystävä muutti Espoosta Rovaniemelle ja hehkutti tälle uutta kotikaupunkiaan.

– Aloin pohtia, voisiko sama olla mahdollista myös meille. Olen kotoisin Vihdistä, mutta kävin aikanaan lukion ja yliopiston Rovaniemellä. Miehelläni ja kahdella lapsellamme ei sen sijaan ollut kaupunkiin mitään kontaktia.

Vapaapäivinään Tiina suuntaa perheensä kanssa retkeilyautolla mieluusti Pyhä-Luoston kansallispuiston tunturimaisemiin.
Vapaapäivinään Tiina suuntaa perheensä kanssa retkeilyautolla mieluusti Pyhä-Luoston kansallispuiston tunturimaisemiin.

Tiina uskoo, että ilman korona-aikaa muutto Lappiin ei olisi ollut mahdollinen; nyt molempien työnantajilta heltisi lupa etätyöskentelyyn. Marraskuussa 2020 pääkaupunkiseutu vaihtui Rovaniemeen.

– Vaikka arjen ja lähipiirin jättäminen pääkaupunkiseudulle oli vaikeaa, emme epäröineet ratkaisua. Heti muuton jälkeen minusta tuntui siltä, että olisin saanut vuorokauteen lisää tunteja. Arki on erilaista, kun voin kesällä keskellä työpäivää pulahtaa kodin vieressä virtaavaan Kemijokeen, talvella taas vetää palavereja jäällä hiihdellessä.

Aluksi perhe asui vuokralla, kunnes viime huhtikuussa he tekivät kaupat 1950-luvulla rakennetusta 160-neliöisestä rintamamiestalosta.

– Saimme miltei 100 neliötä lisää asumistilaa ja ison pihan. Lapsilla on ensimmäistä kertaa omat huoneet ja miehellä työhuone, jossa hän työskentelee edelleen etäyhteyksin. Pääkaupunkiseudulla kaikki tämä ei olisi ollut meille taloudellisesti mahdollista.

Tiinallakin etätyöt olisivat saaneet jatkua, mutta viime kesänä hän aloitti työt Rovaniemellä.

Lapsille muutto Lappiin otti ja antoi

Tiina lupasi lapsille koiran, jos muutto toteutuisi. Perheen uusin tulokas on lapinkoira Halla.

– Lapsille lähtöön liittyi haikeutta, olivathan koulut ja kaverit Helsingissä. Juttelimme muutosta paljon, mutta me aikuiset teimme päätöksen. Luotimme siihen, että lasten arki järjestyisi, ja niin tapahtuikin.

Nyt Tiina elää arkenakin lomamaisemissa.

Kaikkein ihaninta on se, että elämään on palannut kunnon talvi.

– Rakastan lunta. Sen tuomaa valoa, hiljaisuutta ja pehmeyttä. Kaamoskaan ei tunnu pahalta, kun maa on valkoinen. Kaikki perheessämme harrastavat aktiivisesti lumilautailua, vapaalaskua ja retkeilyä, eikä kenenkään tarvitse enää jännittää, tuleeko talvesta luminen vai sateinen.

Vuosi sitten hankitulla matkailuautolla on helppo kulkea päivä- tai viikonloppureissuille Lappiin.

– Joskus tuntuu melkein naurettavalta katsella kansallispuiston reunassa taivaalla loimottavia revontulia. Elämykset, joita ihmiset tulevat hakemaan lomalta, ovat ulottuvillamme arkisinkin.

X