Hyvinvointi

Nämä asiat naisen kehossa tapahtuvat vaihdevuosien alettua

Hikoilu, kuumat aallot ja univaikeudet yhdistetään menopaussiin, mutta naisen kehossa tapahtuu vaihdevuosien aikana paljon muutakin. Gynekologi Hille Eroila kertoo, millaisia muutoksia hormonitoiminnan väheneminen aiheuttaa.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Istock

Vaihdevuodet mukanaan tuomine muutoksineen alkavat yleensä 45–58-ikävuoden välillä

Hikoilu, kuumat aallot ja univaikeudet yhdistetään menopaussiin, mutta naisen kehossa tapahtuu vaihdevuosien aikana paljon muutakin. Gynekologi Hille Eroila kertoo, millaisia muutoksia hormonitoiminnan väheneminen aiheuttaa.

Naisen menopaussi tarkoittaa oman hormonitoiminnan aikaansaaman kuukautiskierron loppumista, ja vaihdevuodet sitä ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Tämä tapahtuu yleensä 45–58-ikävuoden välillä.

Kuumat aallot, hikoilu ja unihäiriöt ovat usein vaihdevuosiin liitettyjä oireita, mutta naisen kehossa tapahtuu paljon muutakin.

Gynekologi Hille Eroila lääkärikeskus Naisten Aavasta kertoo, kuinka hormonitoiminnan sammuminen vaikuttaa naiseen.

Osa vaihdevuosien mukanaan tuomista muutoksista liittyy estrogeenitason laskuun, osa ikääntymiseen. Faktat kuulostavat  karuilta, mutta onneksi kaikki  eivät koe vaihdevuosioireita yhtä vahvoina. Karkeasti jakaen noin puolet naisista kärsii oireista ja heistä kolmanneksella oireet jatkuvat yli viisi vuotta, osalla useamman vuosikymmenen.

– Lohdullista on, että moni menopaussin ohittaneista potilaistani sanoo, että olo on seestynyt, mielialaheittelyt ovat vähentyneet ja kuukautiskiertoon liittynyt alakulo ja itkuherkkyys ovat vähentyneet, sanoo Hille Eroila.

Iho ei ole enää entisensä

Naishormonin määrän väheneminen näkyy ihossa: Ihon luontaisen rasvakerroksen sekä kollageenin ja elastiinin eli ihon tukikudoksen valkuaisaineiden vähenemisen seurauksena alkaa syntyä ryppyjä. Iho menettää kimmoisuuttaan ja painovoima vetää sitä alaspäin.

Mustelmia ja haavoja tulee aiempaa herkemmin. Iho myös palaa auringossa aiempaa helpommin, ja pigmenttiläiskiä ja rasvaluomia voi ilmestyä eri puolille kehoa.

Painovoima vaikuttaa rintoihinkin

Estrogeenin vähenemisen seurauksena rintoja kannattelevan rauhaskudoksen osuus vähenee ja rasvakudoksen määrä kasvaa. Tämä, sekä ihossa tapahtuvat muutokset, suovat painovoimalle mahdollisuuden tehdä tehtävänsä – ja rinnat veltostuvat. Mitä suuremmat rinnat, sitä suurempi muutos yleensä on.

Hoikkakin uuma pyöristyy

Myös rasvan jakaantuminen elimistössä muuttuu, ja vatsaontelon sisälle alkaa kertyä rasvakudosta, joka ilmenee keskivartalolihavuutena. Vaihdevuosien myötä monet hoikatkin naiset huomaavat, että vyötärön tilalle tulee vähintäänkin pieni kumpu, joka näyttää pysyvän siinä sitkeästi liikunnasta, ruokavaliosta ja mahdollisista korvaavista hormonihoidoista huolimatta.

Ennen menopaussi-ikää naisilla on vähemmän vyötärölihavuutta kuin miehillä, mutta sen jälkeen ero tasoittuu. Osa painonnoususta voi selittyä myös elämäntapojen muutoksilla, muun muassa liikunnan vähenemisellä.

Intiimivoiteita tarvitaan: vilkas seksielämä voi myös auttaa

Monilla naisilla emättimen ja virtsaputken limakalvo kuivuu ja ohenee, ja yhdyntä voi muuttua kivuliaaksi.

Myös emättimen bakteerikanta muuttuu, eikä se enää suojaa yhtä hyvin tulehduksilta kuin ennen. Paikallisen estrogeenihoidon ja kosteuttavien intiimituotteiden käyttö vähentää näitä ongelmia, mutta myös vilkas seksielämä pitää osaltaan limakalvoja kunnossa. Liukuvoiteiden käyttö on suositeltavaa nuoremmillekin.

Ikääntyminen ja estrogeenin puute voivat heikentää lantionpohjan lihaksia, ja tästä sekä virtsaputken limakalvon ohenemisesta saattaa aiheutua virtsankarkailua.

Enemmän huonoja hiuspäiviä

Hiusten kasvutapa muuttuu kuukautisten loppumisen aikoihin ja sen jälkeen. Hiusten läpimitta ohenee ja kappalemäärä vähentyy. Siksi esimerkiksi hiusten pyörteet saattavat tulla selkeämmin esiin, ja hiukset näyttävät harvenevan.

Joillakin naisilla estrogeenin väheneminen voi aiheuttaa myös karvoituksen lisääntymistä esimerkiksi kasvoissa ja niiden vähenemistä kainaloissa, säärissä ja häpykummun alueella.

Hormonit tuntuvat luissa ja ytimissä

Estrogeenin väheneminen heikentää luustoa, vähentää luumassaa ja altistaa osteoporoosille. Vaihdevuosien aikana saattaa esiintyä myös muita tuki- ja liikuntaelimistön oireita ja kipuja.

Sepelvaltimotaudin riski kasvaa

Hedelmällisessä iässä olevalla naisella estrogeeni on hyvä suoja sepelvaltimotautia vastaan. Nuorilla naisilla vaara sairastua sepelvaltimotautiin onkin vain noin viidesosa vastaavan ikäisen miehen riskistä.

Elimistön estrogeenipitoisuuden laskiessa hyvän kolesterolin määrä elimistössä vähenee ja huonon kolesterolin määrä nousee. Menopaussin jälkeen nainen on samalla viivalla miesten kanssa.

Älä epäröi hakea apua

Terveellisistä elintavoista, oikeasta ruokavaliosta, liikunnasta ja tupakoinnin lopettamisesta on apua  moniin  menopaussin aiheuttamiin vaivoihin. Myös hormonihoidoista on apua monille.

Vaihdevuosiin liittyvät vaivat ovat yleisiä, mutta mahdolliset hoidot täytyy miettiä jokaisen kohdalla yksilöllisesti. Asia kannattaa ottaa rohkeasti puheeksi oman gynekologin kanssa.

X