Hyvinvointi

Napostelu on uhka hampaillesi – Näin säästyt kariesvaurioilta

Teksti:
Anna.fi

Jatkuva napostelu on hampaillesi sokeriakin suurempi uhka. Asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausenin mukaan voimme kuitenkin syödä kohtuudella kaikkea, kunhan ajoitus on oikea. Lue, millaiset asiat auttavat sinua säästymään kariesvaurioilta.

terveys, karies, kariesvauriot, hampaiden reikiintyminen

Kariesbakteerit viihtyvät suussa happamissa olosuhteissa ja tuottavat happoja, jotka kykenevät liuottamaan hammaskiillettä. Happojen vaikutuksesta hammas reikiintyy vähitellen ja saattaa lopulta jopa tuhoutua, jos hoitamaton kariesvaurio saa edetä kaikessa rauhassa.

Jos suussa elävien mikrobien hapontuotantoa pystytään hillitsemään, hampaan pinta voi vielä reikiintymisen alkuvaiheessa kovettua uudelleen ja reikiintyminen pysähtyy.

Mutta miten tähän voi itse vaikuttaa? Ainakin säännöllisellä ateriarytmillä, sanoo terveyden edistämisen asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen.

Viisi ateriaa päivässä

Säännöllisiä ruoka-aikoja ovat perinteisesti aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Aterioita voi olla päivässä kuusikin – tärkeintä on, ettei väliaikoina laiteta suuhun muuta kuin vettä. Veden lisäksi ruokailujen väliaikoina voi nauttia teetä ja kahvia, mutta ilman sokeria ja maitoa.

– Kukaan meistä ei yleensä tarvitse enempää kuin viisi ateriaa päivässä. Jos tarvitsee, ateriarytmissä tai ruoan sisällössä on todennäköisesti joitain puutteita. Perusajatuksena on, että säännöllisillä aterioilla syödään sen verran, että sillä pärjää seuraavaan ruokaan saakka, Hausen sanoo.

Kun ateriajat ovat säännölliset, sylki pystyy korjaamaan kariesbakteerien aiheuttamia hammaskiilteen liukenemia. Jos bakteerit puolestaan liuottavat kiillettä jatkuvasti, hampaaseen tulee ajan mittaan reikä.

Ruoasta haetaan elämyksiä

Napostelukulttuuriin ja syömiseen vaikuttavat myös sellaiset toiveet, jotka eivät varsinaisesti liity ravitsemukseen tai energiansaantiin: ruoasta haetaan elämyksiä ja hemmottelua. Parhaimmillaan jokainen ateria on sellainen, että siihen liittyy jotain jännittävää ja yllätyksellistä.

– Jos ateria on ravitseva ja täyttää samalla myös nämä emotionaaliset tarpeet, napostelu jää todennäköisesti vähemmälle.

terveys, karies, kariesvauriot, hampaiden reikiintyminen

Syö herkutkin ruokailun yhteydessä

Mikään naposteltavista ruoka-aineista ei loppujen lopuksi ole sen pahempi tai parempi kuin jokin toinen, Hausen korostaa. Siksi hän ei haluakaan laittaa paremmuus- tai huonommuusjärjestykseen esimerkiksi hedelmäkarkkeja ja salmiakkia.

Pähkinät ja kovat juustot eivät vahingoita hampaita siinä missä sokeri, mutta niidenkään ylenpalttinen käyttäminen ei ole terveydelle hyväksi. Siksi ajoitus ja kohtuullinen nauttiminen ratkaisevat – ei niinkään se, mitä suuhun laitetaan.

– Lähtökohtaisesti mitä tahansa voi syödä, kunhan ruokailuissa noudatetaan säännöllistä rytmiä ja herkutkin syödään ruoka-aikojen yhteydessä. Näin hammaskiilteen liukenemien välillä säilyy terve tasapaino.

terveys, karies, kariesvauriot, hampaiden reikiintyminen

Yksi hyvä keino ehkäistä jatkuvaa sokerinsaantia ja kariekselle altistumista on, ettei kotiin osteta esimerkiksi mehuja kuin poikkeustapauksissa.

– Jos jääkaapissa on mehua, totta kai lapset juovat sitä. Jos sitä ei ole, silloin kelpaa vesikin. Olisi myös hyvä, jos koulusta palaaville lapsille olisi kotona valmis välipala, joka on täyttävä ja maistuu hyvältä. Silloin heidän ei tarvitse täyttää vatsaa napostelulla.

Miksi hampaiden reikiintyminen on sitten niin vakava asia?

– Reiän paikkaaminen on vain väliaikainen keino, sillä paikka pitää aika ajoin uusia. Aina kun hampaaseen laitetaan uusi paikka vanhan tilalle, menetetään hieman hammaskudosta. Jossain vaiheessa uutta paikkaa ei välttämättä enää voidakaan laittaa, ja lopulta käy niin, että hampaan menettää, Hausen sanoo.

Teksti: Elina Järvi
Kuvat: Colourbox.com

Lähde: Terveyskirjasto ja Hannu Hausenin haastattelu

Lue myös:
Luonnollista apua pahanhajuiseen hengitykseen
Pahanhajuinen hengitys — Suu raikkaaksi
Puhdas, raikas suu – Varma olo
Pahanhajuinen hengitys kuriin!

X