Hyvinvointi

Oreganon öljy tuhoaa bakteereja ja sieniä

Teksti:
Anna.fi

Oreganon rohdosversio kasvaa villinä Suomessakin.

Oregano

Rohdoskäytössä tunnettu oregano eli kotoisammin mäkimeirami (Origanum vulgare) on samaa sukua, mutta eri alalajia kuin pizzan päälle ripoteltava mauste (Origanum onites). Myös mäkimeirami sopii monipuolisesti liha-, kala- ja kasvisruokien maustamiseen, joskin sen maku on maustehyllystä löytyvää oreganoa miedompi.

Mäkimeirami on pensasmainen pystyvartinen ruohokasvi, joka viihtyy luonnonvaraisena Aasian sekä Euroopan leudoilla alueilla ja jopa Suomessa asti, joskin pääasiassa vain lounaisilla alueilla. Origanum-suvun kasveja on käytetty vuosisatojen ajan mausteena, lääkkeellisesti ja seremoniallisina yrtteinä.

Rohdosvalmisteiden tuotetiedoissa mäkimeirami esiintyy useimmiten oregano-nimellä. Oreganon rohdosteho tiivistyy versokukista saatavaan haihtuvaan öljyyn, joka sisältää muun muassa tymolia, karvakrolia ja pineeniä. Öljy tuhoaa bakteereja ja sieniä sekä laukaisee kouristuksia, joten sitä on käytetty erityisesti ruoansulatusvaivojen, kuukautiskipujen, ihon ja limakalvojen tulehdusten sekä lihas- ja nivelkipujen hoitoon. Vesihöyryn mukana oreganoöljy avaa hengitysteitä ja puhdistaa ihoa.

Pohjaöljyyn laimennettuna se on hyvä hierontaöljy kipeille lihaksille. Aromaterapiassa oreganoöljyä käytetään mieltä rauhoittavana, unen tuloa helpottavana, sydämen sykettä tasoittavana ja verenpainetta alentavana hoitona. Hyönteisten pistoja voi rauhoittaa tipalla laimennettua oreganoöljyä, ja se voi auttaa myös pitämään hajurakoa ötököihin.

Kosmetiikka-teollisuus hyödyntää oreganoöljyn antibakteerista vaikutusta esimerkiksi ongelmallisen hiuspohjan ja epäpuhtaan ihon hoitotuotteissa.

Asiantuntijana dosentti Yvonne Holm, Farmaseuttisen biologian osasto, Helsingin yliopisto

Teksti: Anu Holopainen

X