Hyvinvointi

Peltokorte helpottaa nesteturvotusta ja hoitaa tulehduksia

Teksti:
Anna.fi
peltokorte

Kosteikoissa kasvava rikkaruoho helpottaa nesteturvotusta ja hoitaa tulehduksia. Peltokortetta voi poimia ja kuivata luonnosta itsekin poistattamaan nesteitä, mutta on tärkeää erottaa se myrkyllisestä suokortteesta!

Sanikkaisiin kuuluva peltokorte (Equisetum arvense) kasvaa kaikkialla Suomessa luonnonvaraisena. Peltokorte viihtyy kosteilla mailla, kuten soilla ja ojanvarsilla, mutta pärjää myös hiekkakuopissa ja peltojen rikkaruohona. Peltokorte kasvattaa kaksi eri vartta, ensin tähkää kantavan matalan kevätverson, sen jälkeen jopa 40 senttimetriä korkean, kirkkaanvihreän kesäverson. Peltokortetta kuvaavat hyvin sen vanhemmat nimitykset, kuten kukonkuusi tai pukinparta, sillä kesäverso on haarainen huitula ja muistuttaa hieman pikkuruista kuusta.

Peltokortetta voi poimia ja kuivata luonnosta itsekin, mutta on tärkeää erottaa se myrkyllisestä suokortteesta. Peltokortteen haarojen alimmat nivelvälit ovat pitemmät kuin varren tuppi, suokortteella taas lyhyemmät. Lisäksi suokorte tekee tähkän kesäverson päähän, kun peltokortteen tähkä katoaa kevätverson mukana.

Peltokortteesta käytetään rohdoksena kesäverson vihreää osaa. Peltokorte sisältää runsaasti piitä ja kaliumia, lisäksi flavonoideja, fenolisia happoja sekä steroleja. Perinteisesti peltokortetta on käytetty keitteenä virtsan eritystä lisäämään, reumaattisten tulehdusten hoitoon sekä haavojen ja suun tulehdusten hoitoon. Kasvilla on diureettisia ominaisuuksia, joten se sopii esimerkiksi nesteen kertymisen aiheuttaman turvotuksen hoitoon. Peltokorte voi myös lievittää suonenvetoja.

Kosmetiikassa peltokortetta käytetään muun muassa shampoissa ja ihovoiteissa. Runsaan pii- ja kaliumpitoisuutensa vuoksi sitä nautitaan sisäisesti vahvistamaan kynsiä, hiuksia, ihoa ja luustoa.
Peltokortevalmisteita ei suositella munuais- tai sydänvaivoista kärsiville.

Asiantuntijana dosentti Yvonne Holm, Farmakognosian osasto, Helsingin yliopisto.

Teksti: Anu Holopainen
Kuva: SKOY

X