Hyvinvointi

Piikkimatot testissä

Teksti:
Anna.fi

Piikkimatot ovat nyt todella suosittuja. Todennäköisesti joululahjapaketeista paljastuu useammalle onnekkaalle piikkimatto. Ennen kuin lähtee piikkimatto-ostoksille, kannattaa hieman perehtyä piikkimattoihin, sillä niitä löytyy joka lähtöön.

Piikkimatto Classic

Ellien Kunnon blogilaiset testasivat taannoin piikkimattoja. Nyt Ellien testiryhmän arvioitavaksi otettiin hieman toisenlaiset, huomattavasti ärhäkämmillä piikeillä varustetut matot.

Piikkimaton juuret ovat Intiassa

Intiassa piikkimattoa on käytetty rentoutusharjoituksissa, meditaatiossa ja joogassa jo tuhansia vuosia. Monet seikat viittaavat siihen, että ”piikin” painallus selkään saa ruumiin tuottamaan endorfiinejä ja oksitosiinia.

Endorfiini on ruumin omaa morfiinia muistuttavaa ”huumetta”, jota erittyy mm. liikunnassa, rakastumisessa, seksissä, kosketuksessa, suudellessa, hyväillessä ja syötäessä tummaa suklaata. Endorfiinit lievittävät kipua ja antavat fyysisen hyvänolontunteen. Se voi myös aiheuttaa humaltumistunteen.

Myös oksitosiinia erittyy piikkimattoa käytettäessä. Oksitoniinia kutsutaan myös ”rakkaushormoniksi” tai ”rauhoittavaksi hormoniksi”. Se on hormoni, jota erittyy mm. koskettelussa, hyväilyssä ja rakastelussa. Oksitosiini rentouttaa, rauhoittaa ja auttaa nukahtamaan.

Piikkimaton käyttö

Makaa matolla 20–40 minuuttia tarvittaessa, mieluiten vähintään muutaman kerran viikossa. Akupressur-mattoa voidaan käyttää joka päivä. Sen käytön täytyy tuntua ”kipeän ihanalta”, jotta siitä olisi hyötyä. Jokaisella on hieman eri kipukynnykset, joten useimpien tarvitsee lieventää maton vaikutusta asettamalla pyyhe tai ohut kangas matolle. Maton piikit ovat päistään pyöristettyjä, joten ne eivät voi pistää ihon läpi.

Kipua ja jäykkyyttä selässä, niskassa ja olkapäissä?

Levossa lihakset voivat palautua ja vahvistaa vahingoittuneita lihassäikeitä. Jos jännität aina tai usein jotakin lihasryhmää esimerkiksi raskaassa ruumiillisessa työssä, tietokoneen ääressä, yksitoikkoisessa työssä, stressissä tai ollessasi huolestunut, lihakset eivät koskaan pääse lepäämään kunnolla. Tämä voi johtaa kipuun ja krooniseen särkyyn.

Akupressur-matto lievittää kipua

Kun ruumis erittää endorfiinejä, ihminen rentoutuu ja tuntee vähemmän kipua. Akupressur-mattoa voikin käyttää nimenomaan lihaskipujen ja jäykkyyden hoitoon. Rentoutuessaan keholla on suurempi mahdollisuus toipua ja saada takaisin voimansa.

Rentoutus

Akupressur-mattoa käytetään myös pelkkään rentoutumiseen. Makaa matolla, kun sinulla on vaikeuksia rentoutua tai kun tunnet itsesi stressaantuneeksi. Käytä myös Akupresssur-mattoa ennen nukkumaanmenoa, koska silloin nukahdat helpommin. Akupressur-maton säännöllinen käyttö auttaa rentoutumaan ja nopeuttaa ruumiin toipumista.

Jalkapiikkimatto

Piikkimatto ei sovi kaikille

Herkkäihoisten tulee noudattaa erityistä varovaisuutta ja käyttää aina pyyheliinaa tai T-paitaa maton ja selän välissä. Näin välttyy ihoärsytyksestä johtuvalta kutinalta. Verenvuototautia sairastavat eivät voi käyttää Akupressur-akupainantamattoa. Normaalia ohuempi veri aiheuttaa aina verenvuotoriskin ja mustelma-alttiutta.

Osta oma piikkimattosi.

Piikkimatto Soft

Testiryhmän testissä olleet matot

Kaikki testissä olleet piikkimatot ovat yhdistettävissä toisiinsa. Kaikki matot on valmistettu kierrätettävästä TPE-muovista. Ruotsalainen Piikkimatto (Spikmattan) on patentoitu ja CE-merkitty.

Ruotsalainen Piikkimatto rentoutushypnoosilla

Rentoutumishypnoosi paketti sisältää Classic-piikkimaton sekä kaksi CD-levyä, toinen CD naisen äänellä ja toinen miehen äänellä.

Ruotsalainen Piikkimatto SOFT

SOFT on pehmeä piikkimatto lantio/reisialueen tai niska/hartia-alueen hoitoon. SOFT sopii myös koko selän käsittelyyn ja on mainio vaihtoehto kipuherkälle selälle. Pehmeämmät piikit jotka kuitenkin vaikuttavat syvälle. Säädettävä, osista koostuva malli, jonka tehoa voidaan vaimentaa kankaalla tai t-paidalla.

Ruotsalainen Piikkimatto CLASSIC

CLASSIC, perinteinen piikkimatto jossa on syvälle vaikuttavat kovat piikit. Säädettävä, osista koostuva malli, jonka tehoa voidaan vaimentaa kankaalla tai t-paidalla.

Jalkapiikkimatto

Jalkapiikkimatto auttaa jalkojen särkyyn ja parantaa verenkiertoa jaloissa. Apu väsyneille ja levottomille jaloille. Osista koostuva malli, jossa korotettu jalkaholvi. Maton teho on säädeltävissä vaimentavalla kankaalla tai sukilla.

Miltä tuntui?

Kristiina

Kun sain Classic-piikkimaton ja rentoutumishypnoosi cd:t käteeni, katsoin piikkimattoa kauhun sekaisin tuntein. Piikit tuntuivat käteen kovilta ja ne muistuttivat nauloja. Koska olen valmis kokeilemaan lähes mitä vain, selättääkseni minua koko syksyn vaivanneen stressin, otin tämänkin haasteen vastaan.

Kokeilin makoilla matolla aluksi niin, että maton päällä oli pyyhe. Huomasin heti, että pyyhe oli aivan liian paksu. Tämän jälkeen uslkaltauduin makuulle pelkän maton päälle. Kipu kävi lantion alueella välittömästi liian voimakkaaksi. Kolmantena vuorossa oli ohut puuvillayöpaita yhdistettynä paljaaseen mattoon. Avot! Tämä yhdistelmä toimi aluksi juuri niin kuin pitikin. Totuttuani tähän uuteen mattoon jätin silloin tällöin yöpaidan pois ja päivä päivältä, viikko viikolta huomasin, että kehoni sieti yhä enemmän ja enemmän ja suorastaan vaati piikkibuustia lähes päivittäin. Piikit, joihin aluksi suhtauduin epäilevästi ja kauhulla, ovat nyt ystäviäni.

Rentoutumis cd:t ovat mukava lisä piikkimattosessioon ja ne pakottavat keskittymään kyseiseen hetkeen ja oman kehon tuntemuksiin. Toisaalta ne vaativat myös oman ajan. Homma ei toimi, jos ympärillä hyörii lapsia tai muita ihmisiä. Tähän luksukseen ei perheen äitinä ole aina mahdollisuutta mutta onneksi piikkimatosta voi nauttia vilkkaammassakin pyörityksessä. Syvälle rentoutumiselle pitää varata oma aika ja paikkansa.

Varoituksen sana: Piikkimattoon voi jäädä koukkuun! Minulle on käynyt niin, mutta onneksi tämä ei ole riippuvuutta aiheuttavista asioista niitä kaikkein pahimpia. 🙂

Hanna

Pääsin testaamaan rentoutumispakettia, johon kuului Classic-piikkimaton lisäksi kaksi cd-levyä rentoutumishypnoosilla. Classic-matto on aika hurjan näköinen lähietäisyydeltä, mutta päätin kuitenkin urheasti käydä matolle ilman paitaa. Eihän siitä mitään tullut, vaan jouduin singahtamaan ylös lattialta jo ennen kuin paino oli edes kokonaan matolla. Paidalla varustettunakin fiilis oli selvästi pisteliäämpi kuin aiemmin kokeilemallani matolla. Olen tottunut käyttämään piikkimattoa kovalla matolla, mutta nyt oli pakko taitella paksu pyyhe maton alle, jotta rentoutumisesta tuli mitään.

Arvelin etukäteen, että hypnoosilevyjen miesäänellä olisi suurempi auktoriteettiarvo minun mielessäni, mutta lievästi ruotsinlaivan risteilyisäntää muistuttava ääni sai aika huvittuneen vastaanoton. Naisääni oli kuitenkin niin masentuneen oloinen, että omaan rentoutumiseen oli vaikea keskittyä, joten palasin lupsakkaan herraseuraan. Tekstit ovat levyillä samat, joten suurpiirteisemmät rentoutujat saavat avun varmasti kummasta vaan. Rentoutusohjelmat eivät ole niin pitkiä kuin ensialkuun vaikuttaa, tekstin päättyessä noin vartin kuluttua, jatkuu levyllä hisseistä tuttu pimpelipom-musiikki.

Perusselinmakuun lisäksi olen kokeillut erilaisia istuma-asentoja. Risti-istunta on nilkoille liian rankka piikkien painautuessa ohueen ihoon, mutta pyyhe nilkkojen alla auttaa. Lisää tehoa hommaan saa nojaamalla ylävartalon vielä jalkojen päälle. Pieni venytys kasvatti ainakin minulla ”transsimaista” olotilaa. Kaikkien on kuitenkin varmasti viisainta etsiä juuri itselle sopivimmat asennot.

Sopivan vaikutuksen saavuttaminen vaatii hakemista niin alustan, vaatetuksen kuin asentojenkin suhteen. Täydellisellä yhdistelmällä pääsen olotilaan, jossa keho on lämmin ja raukea kuin saunan jälkeen, ja kaikki ajatukset katoavat päästä hetkeksi.

Hilppa

Valikoin testattavaksi SOFT-piikkimaton, jonka ajattelin olevan paras valinta herkkää selkääni ja niska/hartia-aluetta ajatellen. Kun matot saapuivat, sain varmistuksen siitä, että olin tehnyt hyvän valinnan: piikit eivät näyttäneet yhtään sen vähempää pelottavilta kuin Classic-matoissa. Piikkien päät olivat kuitenkin taipuisat, eli hellemmät selälle kuin Classic-mallissa.

Matto oli melko helppo koota yksinkertaisten ohjeiden saattelemana. Alkuun asetuin piikkimatolle makaamaan niin, että yläselkäni kosketti mattoa. Käytin alkuun t-paitaa, mutta huomasin parin päivän käytön jälkeen, etteivät piikit vahingoitakaan selkääni tai edes tunnu ikävältä. Voisi melkein sanoa, että verenkierron ja rentoutumisen tunne olivat suurimmillaan, kun selän ja maton välissä ei ollut mitään pehmustetta. Tämä tosin edellyttää, että osaa jo asettua piikkimatolle niin, ettei asettuminen tuota suurta tuskaa. Tätä harjoitellessa T-paita tai muu pehmuste on erittäin hyvä apu.

Heti piikkimaton kanssa rentoutumiset aloittaessani huomasin, että tuote oikeasti rentouttaa ja parantaa verenkiertoa. Jalkoja matolla pitäessä ja erityisesti selällään matolla maaten todella huomasi, että parantuneesta verenkierrosta johtuen oli lämmin, vaikka makasikin vain paikallaan piikkimatto selän tai jalkojen alla.

Piikkimattohoidot olivat erityisen mieluinen yllätys usein jumissa olevalle niska/hartiaseudulle ja selälle. Piikkimatolla voi maata ainoastaan ryhdikkäästi ja tasapainossa, muuten asento on epämukava. Piikkimaton käytön jälkeen olo on hyvin rentoutunut ja ryhdikäs.

Juhani

Kun ensimmäistä kertaa sain Classic-piikkimaton eteeni testattavaksi, ensimmäinen kysymys ei ollut, miten siihen käydään makaamaan, vaan olenko menettänyt järkeni. Parin sentin piikit eivät näyttäneet siltä, että niillä olisi mitään mukavia suunnitelmia selkänahkani varalle, päinvastoin. Koska piikkimaton kokeileminen oli kuitenkin kiinnostanut jo jonkin aikaa muun muassa isäni positiivisista kokemuksista kuultuani, päätin sysätä itsesuojeluvaistoni syrjään ja pistää pitkäkseni matolle.

Suositusten mukaan ensikertalaisen kannattaa laittaa t-paita tai muu vastaava kangas piikkien ja ihon väliin ensimmäisillä käyttökerroilla. Itse päätin kuitenkin karskina sällinä testata piikkejä suoraan paljaalle iholle. Asetin maton lattialle, tyynyn toiseen päähän ja asetuin pitkäkseni. Peeveli! Tämä ei ollutkaan niin hyvä idea. Kokeneempien mukaan ensimmäinen kerta piikkimatolla on kuin neitsyyden menettäminen: sattuu aluksi ja vähän pistää itkettämään, mutta ajan kanssa olo kääntyy aikas kivaksi. Tässä omassa kivussani ei kuitenkaan ollut mitään kivaa, joten vedin paidan päälle ja palasin matolle. Olo tuntui heti inhimillisemmältä.

Oikean piikkimattoasennon löytäminen oli ainakin itselläni aluksi hieman haussa. Jos piikkien päällä makaa niin, että paino ei ole jakautunut matolle tasaisesti, menee koko homman jouluisen pipariksi. Ensimmäisellä kerralla makasin matolla hieman yli 10 minuuttia. Selkä oli sen jälkeen iloinen reikäjuusto – mutta ei huolta, kyse oli vain painaumista, ei ihoon tulleista rei’istä. En osaa arvioida, paransiko ensimmäinen kerta piikkimatolla oloani varsinaisesti vai oliko kyse vain itsesuggestiosta, mutta jo tuon reilun 10 minuutin jälkeen selässä oli aiempaa miellyttävämpi tunne. Ikään kuin lukko olisi auennut.

Seuraavien käyttökertojen myötä kasvatin matolla vietettyä aikaa noin 20 minuuttiin. Olen aika huono makaamaan paikallani tekemättä mitään, joten tapanani oli laittaa joko musiikkia soimaan tai soittaa matolla maatessa puheluita tuttavilleni. Juuri muuta negatiivista en voi kokemuksistani kertoa. Piikkien rentouttavaan vaikutukseen suhtauduin alun perin hieman skeptisesti (”terveysmarkkinoiden humpuukituote”), mutta säännöllisesti käytettynä matto on tuntunut todellakin auttavan jumittavaan selkääni. Aikomus onkin jatkaa sen käyttöä jatkossa. Olen edelleen hieman skeptinen sen suhteen, onko piikkimatto apu niin moneen vaivaan kuin sanotaan ja auttaako se kaikkia ihmisiä. Omalla kohdallani voin kuitenkin ainakin käytön aloittamisen olleen positiivinen yllätys.

Anna-Mari

Nämä piikkimatot olivat huomattavista kovempia kuin aiemmin testaamamme matot. Pääsin testaamaan jalkapiikkimattoa, jonka kokoaminen aiheutti ongelmia jo heti kättelyssä. En oikein käsittänyt, mihin kohtaan korotettu jalkaholvi kuului koota. Kokoaminen ei muutenkaan ollut helpoimmasta päästä, koska osien saaminen paikoilleen vaati kunnolla voimaa.

Kun vihdoin olin saanut puserrettua osat paikoilleen, oli aika ryhtyä testaamaan mattoa. Ohjeissa suositeltiin ohuiden sukkien käyttöä, koska maton piikit ovat niin voimakkaita ja jalkapohjissa on paljon herkkiä akupisteitä. Noudatin ohjeita ja piikit kyllä tuntuivat hyvin sukkien läpikin.

Kipristelin jalkoja ja hieroin niitä vasten mattoa. Korotetun jalkaholvikohdan merkitystä en täysin saanut tuntemaan, mutta ei se hoitoa varsinaisesti haitannutkaan.

Jalkojen verenkierron paranemisesta en osaa sanoa, mutta miellyttävän ja rentoutuneen tunteen käsittely jalkoihin jätti.

X