Hyvinvointi

PMS-oireita voidaan helpottaa lääkkeillä

Teksti:
Anna.fi

Olen kolmekymppinen nainen ja kärsin vaikeista PMS-oireista. Varsinkin psyykkiset oireet ovat tuskastuttavia ja elämää rajoittavia.

Sressaantunut nainen

Poistaako kohdunpoisto PMS-oireet ja mitä haittoja kohdunpoistosta voi seurata? En haluaisi olla joka kuukausi kaksi viikkoa ”mielipuoli”.

– Suru

Lääkärin vastaus

PMS-oireet ovat lievinä tuttuja suurelle osalle naisia. Kun oireet saavuttavat liki sairaalloiset mittasuhteet, puhumme PMDD-oireista (premenstrual dysforic disorder) eli vaikeista PMS-oireista.

Kohdunpoistolla ei ole vaikutusta oireisiin, sillä oireet eivät johdu kohdusta, vaan munasarjojen toimintaan kytkeytyvistä tapahtumista kehossa. Tällä hetkellä parhaita keinoja oireiden hallintaan ovat muun muassa Suomessa juuri myyntiin tulleet YAZ-ehkäisypillerit ja ne yhdistelmäpillerit, jotka sisältävät samaa turvotusta estävää keltarauhashormonia kuin YAZ-pillerit.

Toisinaan hyvin tehokkaiksi ovat osoittautuneet serotoniinin takaisinottoa estävät mielialalääkkeet (SSRI- lääkkeet). Vaikka kyseiset lääkkeet on kehitetty masennuksen hoitoon, vaikuttavat ne erinomaisesti selvässä PMS-oireyhtymässä. Ota yhteys gynekologiin asianmukaisen hoidon käynnistämiseksi. Kohtuasi ei saa tästä syystä missään nimessä poistaa.

Tarja Olkinuora, Naistentautien erikoislääkäri

X