Hyvinvointi

Puolukkaa on käytetty kuumetautien hoitoon

Teksti:
Anna.fi
Puolukkainen

Puolukka mielletään köyhän miehen karpaloksi, mutta se on itse asiassa jopa karpaloa parempi. Rohdoskäytössä puolukkaa on käytetty perinteisesti kuumetautien ja virtsatulehdusten hoitoon. Hapan terveyspommi sisältää muun muassa E-vitamiinia, useita B-ryhmän vitamiineja sekä A-vitamiinin esiastetta.

Puolukka (Vaccinium vitis-idaea) on kaikille tuttu syksyn terveyspommi. Puolukka on helppo säilöä, sillä marjan sisältämän sitruunahapon ansiosta se säilyy survottuna omassa mehussaan. Puolukan voi myös hillota sokerin kera, keittää mehuksi tai pakastaa. Jos haluaa hillosta hyytelömäistä, joukkoon kannattaa valita muutamia hieman raaempia puolukoita, jotka sisältävät enemmän pektiiniä kuin kypsät marjat. Pektiini on luonnon oma hyytelöimisaine. Terveellisten ainesosien säilymisen kannalta on hyvä säilyttää puolukkasäilökkeet viileässä.

Rohdoskäytössä puolukkaa on käytetty perinteisesti kuumetautien ja virtsatulehdusten hoitoon. Rohtona on käytetty myös puolukan lehtiä, joista on keitetty teetä. Puolukka on karpalon sukulainen, ja marjat muistuttavatkin ominaisuuksiltaan toisiaan. Puolukka sisältää muun muassa E-vitamiinia, useita B-ryhmän vitamiineja, A-vitamiinin esiastetta, magnesiumia, kalsiumia, kaliumia ja mangaania. C-vitamiinia puolukassa on vain vähän.

Puolukassa on lisäksi suuret määrät fenolisia yhdisteitä ja flavonoideja, esimerkiksi proantosyanidiineja, joilla on virtsatietulehduksilta suojaavaa vaikutusta, sekä tehokasta andioksidanttia kversetiiniä. Antioksidantit yhdessä vitamiinien ja kivennäisaineiden kanssa tekevät puolukasta hyvän flunssankarkottajan. Puolukan sisältämät antioksidantit saattavat hillitä tulehduksien lisäksi allergisia reaktioita ja antaa suojaa sydän- ja verisuonitauteja sekä syöpäsairauksia vastaan. Puolukassa on myös runsaasti lignaaneja eli kasviestrogeenejä, jotka saattavat säännöllisessä käytössä jopa vähentää hormoniperäisten syöpien riskiä.
Puolukan happamuus tekee siitä lempeän hoitokeinon lasten suusammakseen sekä vähähappoisen vatsan oireiluun. Puolukassa on myös suoliston toiminnalle hyödyllisiä kuituja.

Asiantuntijana dosentti Yvonne Holm, Farmakognosian osasto, Helsingin yliopisto

Kuva: SKOY
Teksti: Anu Holopainen

X