Ravinto

Moni välttelee turhaan leipää – oikeanlaisten viljatuotteiden syöminen on terveellistä

Leivästä saa tärkeitä ravintoaineita, täysjyvällä on monia terveysvaikutuksia ja viljatuotteet auttavat pitämään painon kurissa. Leipää ei siis kannata karsia ruokavaliosta ilman syytä.

Teksti:
Johanna Jantunen

Tutkimusten mukaan täysjyvä pienentää monien sairauksien riskiä.

Leivästä saa tärkeitä ravintoaineita, täysjyvällä on monia terveysvaikutuksia ja viljatuotteet auttavat pitämään painon kurissa. Leipää ei siis kannata karsia ruokavaliosta ilman syytä.

Vähähiilihydraattinen tai gluteeniton ruokavalio ovat saaneet monet välttelemään leipää – toisinaan aivan turhaan. Täysjyväjauhoista leivottu leipä on terveellinen valinta. Täysjyväleivässä on esimerkiksi runsaasti vatsalle hyvää tekeviä kuituja, energiaa antavia hiilihydraatteja sekä tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita.

Listasimme Leipäviikon kunniaksi ja terveyden hyväksi viisi syytä, miksi leipää ei kannata vältellä turhaan.

1. Leipä pitää verensokerin tasaisena

Leivästä saadaan hiilihydraatteja, jotka ovat kehollemme tärkeää polttoainetta. Hyvät hiilihydraatit pitävät verensokerin tasaisena. Hyviä hiilihydraatteja saa erityisesti täysjyväleivästä.

2. Kuitu tekee hyvää vatsalle

Ravintokuidut ovat tärkeitä suoliston toiminnalle. Kuidut edistävät ruoansulatusta ja ehkäisevät ummetusta.

Kuitua on eniten täysjyväviljassa, joten täysjyväjauhoista leivottu ruisleipä tai kauraleipä ovat hyviä valintoja. Myös näkkileivässä ja hapankorpussa on runsaasti kuitua.

Kaikkien vatsoille viljaa sisältävät leivät eivät kuitenkaan sovi. Herkkävatsainen voi saada oireita niin vehnästä, ohrasta kuin rukiistakin. Jos ruisleipä saa vatsasi kuplimaan, kokeile täysjyväistä kauraleipää. Kaura sopii suurimmalle osalle.

3. Leivässä on vitamiineja ja kivennäisaineita

Leipä sisältää monia ihmiskeholle tärkeitä ravintoaineita, kuten B-vitamiineja eli tiamiinia, folaattia, niasiinia ja riboflaviinia. Lisäksi leivässä on rautaa, magnesiumia, sinkkiä, kaliumia ja seleeniä.

4. Täysjyvä pienentää monien sairauksien riskiä

Täysjyvä pienentää tutkimusten mukaan riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, ruoansulatuskanavan syöpään ja sydän- ja verisuonitauteihin.

Se, miksi täysjyvä suojaa kroonisilta sairauksilta, ei ole täysin selvää, mutta mekanismeja on monia. Esimerkiksi kauran beetaglukaani auttaa pitämään kolesterolitasot normaaleina ja ruiskuitu vaikuttaa suotuisasti suolistoon.

5.  Vilja auttaa painonhallinnassa

Moni laihduttaja välttelee kaikkia viljatuotteita – turhaan. Vaaleat vehnäleivät toki sisältävät ylimääräisiä höttöhiilareita, mutta täysjyväleivän kuidut täyttävät vatsaa, imeytyvät hitaasti, tasaavat verensokeria ja pitävät olon kylläisenä pitkään.

Leivän terveellisyyteen vaikuttaa suuresti myös se, mitä leivän päälle laittaa. Rasvaisten juustojen ja leikkeleiden sijaan kannattaa suosia kasviksia, ja voin sijasta leipää voi mehevöittää esimerkiksi hummuksella tai avokadolla.

Lähteet: Evira, Leipätiedotus, Ruokatieto, Syö hyvää

X