Ravinto

Tämän haluat tietää GMO-ruoasta – 5 faktaa

Amerikan-matkalla turistin käteen tarttuu GMO-vapaa mehu ruokakaupassa. Miksi meillä ei ole sellaisia? Pitäisikö niitä olla? Listasimme viisi faktaa, jotka sinun kannattaa tietää GMO-ruoasta.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Piia Sainio, Istock

Geneettisesti muunneltu ruoka jakaa mielipiteitä. Löytyykö GMO-tuotteita myös Suomesta?

Amerikan-matkalla turistin käteen tarttuu GMO-vapaa mehu ruokakaupassa. Miksi meillä ei ole sellaisia? Pitäisikö niitä olla? Listasimme viisi faktaa, jotka sinun kannattaa tietää GMO-ruoasta.

GMO eli geenimuunnellut organismit (eng. genetically modified organisms) – lähinnä kasvit – ovat jotain niin uutta ihmiskunnan historiassa, että niihin suhtaudutaan edelleen hyvin ristiriitaisesti.

Moni pelkää, että geenimuuntelusta aiheutuu vaaroja terveydelle tai ympäristölle. Toiset taas hehkuttavat geenimuuntelun etuja: siten pystytään kehittämään tehokkaita satokasveja paljon nopeammin kuin perinteisellä jalostustekniikalla.

Listasimme viisi faktaa geenimuunnelluista elintarvikkeista.

1. Amerikassa GMO on mustalla listalla

Suurin osa GMO-ruoasta tulee Yhdysvalloista, kun taas Euroopassa on paljon tiukemmat säännökset sekä GM-viljelylle että -elintarvikkeille. GM tarkoittaa muuntogeenisiä (gm) elintarvikkeita.

GMO-vapaa mehu.
Amerikkalaisessa ruokakaupassa mehua mainostettiin GMO-vapaana.

Non-GMO-leimasta on tullut kilpailuvaltti Yhdysvaltojen elintarvikemarkkinoilla: sillä mainostetaan, ettei tuote sisällä geenimuunneltuja ainesosia. Non-GMO-merkinnällä varustetut tuotteet ovatkin suosittuja – mutta poikkeuksellisia. Yhdysvalloissa 80 prosenttia elintarvikkeista sisältää GMO-ainesosia. Siellä geenimuunneltua ruokaa on viljelty ja syöty jo parikymmentä vuotta.

Yleisimpiä geenimuunneltuja viljelykasveja ovat maissi, soija ja rapsi. Osa amerikkalaisista viljelijöistä haluaisi palata takaisin GM-vapaaseen tuotantoon, koska kuluttajat haluavat geenimuuntelusta vapaata ruokaa, mutta GM-siemenistä on vaikea päästä eroon, kun ne kerran on ottanut käyttöön.

2. GM-vapaita elintarvikkeita saa Suomesta

Suomessa GM-vapaa-merkinnän käyttäminen on vapaaehtoista. Valmistaja voi lisätä sen tuotteeseen, jossa ei ole käytetty geenimuunneltuja ainesosia.

Lihatuotteiden osalta GM-vapaa-merkintä tarkoittaa sitä, ettei eläintä ole ruokittu geenimuunnellulla rehulla.

Suomessa ei ole kaupallista GM-viljelyä, ja pääosin markkinoilla on vain GM-vapaita elintarvikkeita – siksi merkintöjä ei tuotteissa useinkaan ole. Joissakin harvoissa tuotteissa on yli 0,9 prosenttia GM-ainesosia, ja silloin siitä ilmoitetaan pakkauksessa.

3. Todisteita terveysriskeistä ei ole

Tutkimustuloksia geenimuuntelun pitkäaikaisista vaikutuksista ihmisen terveyteen tai ylipäätään ekosysteemiin ei vielä ole, eikä merkittävistä terveyshaitoista ole löytynyt näyttöä. Silti GMO on jotain, mitä luonnonmukaisuutta ihaileva nykyihminen usein haluaa välttää.

GMO, geenimuunneltu ruoka, herättää kysymyksiä.
Muuntogeeniset elintarvikkeet herättävät hämmennystä ruokakaupassa asioidessa.

Mitä sitten pelätään? Geenimuunnosten pelätään aiheuttavan allergioita – toisaalta taas geenimuuntelun avulla tunnetuita allergioita voisi myös lievittää. Tekniikan avulla allergeeneja voisi poistaa esimerkiksi maapähkinöistä.

Pelon aiheita ovat erilaiset geenien manipulointiin liittyvät asiat, joita ihminen ei pysty hallitsemaan. Pelätään, että resistenssi antibiooteille voi kasvaa tai että kasvien sisältämät myrkkymäärät lisääntyvät. Todisteita tästä ei ole.

4. GMO:lle voi altistua tietämättään

GMO vapaa -sivuston mukaan joidenkin kotimaisten lihatalojen tuottajat saattavat käyttää GM-rehua. Asiasta ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa tuotepakkauksessa, koska Suomessa katsotaan, ettei muuntogeenisen rehun syöminen tee esimerkiksi siasta tai sen lihasta muuntogeenistä, sillä kaikki rehun sisältämät geenit pilkkoutuvat eläimen aineenvaihdunnassa.

GM-soijaa voi olla sikojen lisäksi broilereiden, kalkkunoiden ja munijakanojen rehussa.

5. Luomuruoka ei ole GMO:ta

Luomulainsäädäntö kieltää geenimuunneltujen organismien käytön luonnonmukaisten elintarvikkeiden valmistuksessa.

Lue myös:

Nyhtökaurasta helppoa ja nopeaa arkiruokaa

Vegaanireseptejä, joita on pakko kokeilla

Lisäaineiden haittavaikutukset suolistoon ja terveyteen

Taltuta kehon hiljainen tulehdus ruokavaliolla – 13 tulehdusta ehkäisevää ruoka-ainetta

Ravitsemusguru kumoaa terveysväitteitä: tämä maidosta, gluteenista ja rasvoista tulisi oikeasti tietää

Lähteet: Evira.fi, Gmovapaa.fi, Livingnongmo.org, MTK.fi,  Harvad.edu, Wikipedia

X