Ihmiset ja suhteet

SM-seksin hyvät ja huonot puolet

Teksti:
Anna.fi

Fifty Shades of Grey teki piiskaamisesta salonkikelpoista. Parhaimmillaan SM-leikit rikastuttavat seksielämää ja vapauttavat tunteita. Väärin toteutettuina ne voivat vahingoittaa terveyttä ja mieltä.

SM-seksin hyvät ja huonot puolet

Sitomisesta ja piiskaamisesta on tullut hyväksyttyä ja kiinnostavaa. Aloittelijan SM-välinepaketin voi tilata vaikka marketin nettikaupasta, ja seksivälineet kuuluvat luontevasti apteekkien valikoimiin.

The Washington Postin selvityksen mukaan seksin aiheuttamien tapaturmien määrä on kasvanut samaa tahtia kuin nipistimien myynti. Vuonna 2011 1750 amerikkalaista hakeutui ensiapuun  seksivamman vuoksi. Seuraavana vuonna onnettomuuksia raportoitiin peräti 2500. SM-buumin ja lisääntyneiden seksivammojen uskotaan johtuvan osittain huippusuositusta Fifty Shades of Grey -kirjasarjasta.

Parhaimmillaan SM-seksi ruokkii luovuutta ja vapauttaa estoja. Se on keino maustaa ja lujittaa pitkää suhdetta. Leikkeihin liittyy kuitenkin myös terveysriskejä. SM-kokeiluun suostuminen painostuksesta voi olla ahdistava kokemus. Käykää läpi nämä perusasiat ennen kuin heittäydytte Anastasian ja Christianin rooleihin.

Lue myös: 10 tapaa harrastaa seksiä – Näitä kannattaa kokeilla ainakin kerran!

Leiki luovasti ja turvallisesti

Lelut laajentavat kuvaa seksuaalisuudesta muunakin kuin perinteisenä yhdyntänä. Välineet voivat aloittaa pitkässä parisuhteessa jännittävän tutkimusmatkan. Yhteinen salaisuus kutkuttaa myös mieltä.

Puhtaudesta ja turvallisuudesta on tärkeää huolehtia etenkin seksin aikana, jolloin riski tautien ja bakteerien leviämiselle on suurin. Älä työnnä mitään peräaukossa ollutta emättimeen tai toiseen peräaukkoon ennen puhdistamista. Yhteisesti käytetyt dildot kannattaa suojata kondomilla, ja kondomi pitää vaihtaa uuteen käyttäjän vaihtuessa. 

On erittäin epätodennäköistä, että pesemättömät lelut aiheuttaisivat sukupuolitauteja tai tulehduksia, kun edellisestä käyttökerrasta on kulunut aikaa. Ajatus likaisista välineistä on kuitenkin vastenmielinen.

Lelut voi puhdistaa desinfiointiaineella tai lämpimällä vedellä ja saippualla. Seksikaupoissa myydään aineita, jotka tuhoavat bakteerit yli 99-prosenttisesti rikkomatta välineitä. Puhdistaminen pidentää myös lelujen käyttöikää.

Lue myös: Aikuisten lelut – Lue, mitkä ovat suomalaisten suosituimmat seksilelut!

SM-seksin hyvät ja huonot puolet

Älä työnnä sinne mitä tahansa

Välineleikit ruokkivat mielikuvitusta ja tekevät seksin suunnittelusta jännittävää. Pelkkä ajatus siitä, miten kumppania voi tyydyttää, on kiihottava. Seksivälineitä voi alkaa nähdä yllättävissäkin paikoissa. Pornossa kiihoketta haetaan niin banaaneista kuin Barbie-nukeista.

Mielikuvituksen käytössä kannattaa kuitenkin pitää järki matkassa. Yleisin syy amerikkalaisten seksivammoihin on tavaroiden jumittuminen sinne, minne ne eivät kuulu. Turvallisinta onkin käyttää seksiin suunniteltuja välineitä, joissa ei ole irtoavia pikkuosia tai teräviä kulmia.

Jos olet allerginen lateksille, tarkista myös seksikaupasta tai apteekista ostetun lelun materiaali. Lateksia sisältävä kondomi tai lelu voi aiheuttaa allergikolle voimakkaita iho-oireita.

Lue myös: Anaaliseksi – Näin nautit peppuseksistä turvallisesti

Ihanan ja pahan kivun ero

SM-seksi lisää ihmisen ymmärrystä hänen kehostaan ja aisteistaan. Kipukin voi olla nautinnollista, ja esimerkiksi piiskaaminen voi voimistaa orgasmia.

Riittävä lämmittely ja liukkaus ovat tärkeitä, koska liian rajut ja nopeat otteet voivat vaurioittaa limakalvoja. Vaatteiden alla muhivat haavat parantuvat hitaasti, vaikeuttavat istumista ja keräävät bakteereja.

Genitaalialueen on oltava kosteutettu ja rentoutunut. Leikki kannattaa aloittaa pienemmillä välineillä ja siirtyä varovasti suurempiin. Liukastusaineen käyttö on suositeltavaa aina, kun käytät dildoja ja vastaavia leluja. Kaikkein tärkeintä on ymmärtää ja kertoa kumppanille, missä menevät hyvän ja pahan kivun rajat.

Keskustele: Piiskaus seksissä

Tunnottomuus on vaaran merkki

Sitomisessa eli bondagessa ja silmien peittämisessä kiihottaa ajatus toisen armoilla olemisesta. Sidotun ei tarvitse olla aktiivinen, vaan hän voi heittäytyä jännitykseen ja läsnäoloon. Silmien peittäminen voimistaa tuntoaistia. On hykerryttävää arvailla, millä välineellä kumppanisi koskettelee sinua.

Tiukka sidonta voi aiheuttaa hiertymiä ja haavoja. Pienet mustelmat eivät ole vaarallisia, vaan enemmänkin kosmeettinen haitta. Painaumat katoavat iholta tunneissa, mutta suuret mustelmat voivat kestää viikkoja.

Vaarallisimmillaan liian tiukka side estää verenkierron ja vahingoittaa hermoja. Siteet on avattava heti, jos iho muuttuu tunnottomaksi, kylmäksi tai sinertäväksi. Tällöin ihoa pitää lämmittää peitteiden alla. Kevyempikin sitominen voi aiheuttaa lihaskramppeja tai hermopinteen, joka aiheuttaa tunnottomuutta ja jäykkyyttä pahimmillaan kuukausien ajan.

Sitominen voi aiheuttaa pahoinvointia etenkin, jos sidottua riiputetaan tai hän on pitkiä aikoja liikkumatta. Kaulaa ei saisi koskaan sitoa liian tiukasti, eikä suukapula saa estää hengittämistä.

Lue myös: Aikuisten leikkejä Villi-Iran luona

SM-seksin hyvät ja huonot puolet

Pelisäännöt ja päihteettömyys

Luottamus ja yhteiset pelisäännöt ovat SM-leikeissä kaiken A ja O. Sopikaa koodisana, jolla leikki keskeytetään. Vaikka alistettu ei käyttäisi koodia, pitää alistajan tarkkailla tilannetta. Leikki on syytä lopettaa heti, jos toinen vaikuttaa pahoinvoivalta tai kehoon tulee selvä vamma.

Päihteet ja SM-seksi eivät sovi yhteen. Päihtymys vaikuttaa arvostelukykyyn, ja kehon tuntoherkkyys voi alentua. Kipu ja fyysiset vammat voivat paljastua vasta selvin päin.

SM-leikeissä kannattaa käyttää tarkoitukseen suunniteltuja välineitä. Seksikaupan lelut maksavat enemmän kuin kotoa löytävä tarpeisto. Turvallisuuteen kannattaa kuitenkin satsata, jotta voit nautiskella rennosti.

Lue myös: Näin puhut seksistä uuden kumppanisi kanssa – Lue seksuaaliterapeutin neuvot!

Älä kokeile, ellet todella halua

On tärkeää selvittää omat ja toisen motiivit SM-seksille. Vaikka nauttisit SM-tarinoiden lukemisesta, niiden toteuttaminen käytännössä ei välttämättä tunnu hyvältä. Rajuja fantasioita ei kannata toteuttaa vain siksi, että sm on muodikasta.

Roolileikit ovat keino purkaa tukahdutettuja tunteita ja testata valta-asetelmia. Fyysinen alistaminen on kuitenkin tuhoisa tapa käsitellä vakavia parisuhdeongelmia, masennusta tai heikkoa itsetuntoa.

Lue myös: Kymmenen uutta roolileikki-ideaa makuuhuoneeseen

Teksti: Janica Brander
Kuvat: Colourbox

Lähteet: BDSM-baari, Hiv-tukikeskus, The Washington Post

X