Hyvinvointi

Seksuaalinen haluttomuus parisuhteessa – seksuaaliterapeutin 5 vinkkiä, kuinka sytyttää kipinä uudestaan

Kun seksittömyys varjostaa parisuhdetta, se vaikuttaa merkittävästi suhteen onnellisuuteen. Kysyimme seksuaaliterapeutti Annukka Lavikaiselta, miten parisuhteen seksielämän saa taas käyntiin.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Parisuhteessa päivittäinen koskettaminen on tärkeää.

Kun seksittömyys varjostaa parisuhdetta, se vaikuttaa merkittävästi suhteen onnellisuuteen. Kysyimme seksuaaliterapeutti Annukka Lavikaiselta, miten parisuhteen seksielämän saa taas käyntiin.

Parisuhteessa seksillä on iso merkitys sekä yhteenkuuluvuudentunteen että suhteen onnellisuuden kannalta. Tästä syystä seksuaalinen haluttomuus parisuhteessa vaikuttaa usein merkittävästi myös suhteen dynamiikkaan.

Seksuaalinen haluttomuus parisuhteessa voi johtua monesta eri syystä, kuten raskaudesta, synnytyksestä, ruuhkavuosista tai suhteen sisäisistä konflikteista. Seksuaaliterapeutti Annukka Lavikaisen mukaan suhteen hyvinvoinnista kannattaa huolestua, jos seksin puuttuminen haittaa jompaakumpaa tai molempia osapuolia.

– Sanotaan, että puoli vuotta on raja, jonka ajan seksittömyyttä voi sietää. Parin kannattaisi tarkemmin aloittaa miettimään, mistä suhteen seksittömyys johtuu, jos seksielämä ei lähde käyntiin puolen vuoden jälkeen.

Lue seksuaaliterapeutin viisi vinkkiä, kuinka seksuaalinen haluttomuus parisuhteessa on voitettavissa!

1. Järjestäkää aikaa seksille

Kun seksuaalinen haluttomuus varjostaa parisuhdetta, on tärkeää aloittaa ongelman kartoittaminen yhdessä kumppanin kanssa: mitkä ovat mahdollisia tekijöitä yhteisen seksielämän kuihtumiselle?

Esimerkiksi ajanpuutteen ratkaiseminen on Lavikaisen mukaan hyvin yksinkertainen.

– Jos parilla ei ole aikaa seksiin, niin aloitetaan ensiksi sillä, että järjestetään aikaa seksille.

Aina kiire ei selitä seksittömyyttä. Seksuaalinen haluttomuus parisuhteessa voi johtua myös kommunikaation puutteesta ja parin välisistä ristiriidoista. Silloin on hyvin yksilöllistä, millaisia asioita tunnepuolen korjaaminen vaatii. Parisuhteessa kummankin osapuolen tulisi pohtia, mitkä asiat omassa tunne-elämässä vaikuttavat omien halujen kuihtumiseen.

– Kysymykset, kuten ’haluanko minä seksiä ja haluanko seksiä juuri oman kumppanini kanssa?’, ovat tärkeitä. Nämä kysymykset tulisi myös esittää itselleen, Lavikainen ohjeistaa.

Avoin keskusteluyhteys parisuhteessa on kaiken a ja o. Puheenaiheena seksittömyyttä tulisi lähestyä lempeästi ja positiivisesti.

– Parisuhteen turvallisuus ja luottamus ovat tärkeitä seksielämän ja seksuaalisen halun osia. Yhdessä voidaan pohtia, onko parisuhteessa yhteenkuuluvuuden tunnetta, välittämistä ja rakkautta.

2. Vaali omaa aistillisuuttasi 

Seksuaalinen halu ei katoa ihmisestä, vaikka se olisikin ollut taka-alalla pidempiäkin aikoja. Lavikainen muistuttaa, että parisuhteessa molempien tulisi huolehtia itsestään ja omasta seksuaalisuudestaan.

– Kannustaisin ihmisiä pitämään huolta omasta kehostaan ja mielestään sekä vaalimaan omaa aistillisuuttaan esimerkiksi itsetyydytyksen, mielikuvien ja fantasioiden kautta.

Jos viimeisestä seksikerrasta on vierähtänyt tovi, seksuaaliterapeutti kannustaa herättelemään ensiksi omia haluja.

– Voit esimerkiksi lukea jotain eroottista materiaalia tai pukeutua siten, että tunnet itsesi seksikkääksi. 

Lue myös: Voiko parisuhde olla onnellinen ilman seksiä? Asiantuntijat ovat asiasta eri mieltä

3. Aloittakaa seksi rauhallisesti ja lempeästi

On täysin hyväksyttävää ja normaalia, että seksielämän käynnistäminen tuntuu haastavalta tauon jälkeen. Seksuaaliterapeutti mukaan seksittömien pariskuntien tulisikin asennoitua seksiin mahdollisimman rennosti ja rauhallisesti.

Seksin ei tarvitse olla aina myöskään yhdyntähakuista – läheisyyttä voi lisätä jo hierominen tai vaatteet päällä suuteleminen.

– Toki on pareja, joille sopii nopea toiminta. Pitkän tauon jälkeen useampi voi kuitenkin tarvita aluksi rauhallisuutta ja sen, ettei ole mitään kiirettä. Pitkä suutelukin voi monella johtaakin johonkin – esimerkiksi, että suudellaan vaatteet päällä ja sitten yhtäkkiä mennään tunteen mukana.

Lavikainen huomauttaa, että esileikki lähtee hyvin pitkälti arjesta: päivän mittaan tehdyistä eleistä, kosketuksesta ja huomaavaisuudesta.

– Ole huomaavainen kumppanillesi. Auta kotitöissä tasapuolisesti, hiero jalkoja, hymyile, katso silmiin, kuuntele ja keskustele. Pientä flirttiäkin voi harrastaa.

4. Suorituspaineita voi lievittää monella tapaa – ota esimerkiksi liukuvoide avuksi

Ymmärrys ja turvallisuuden tunne lieventävät seksin jännittyneisyyttä. Kumppanille on myös hyvä kertoa ääneen, jos tuntee olonsa epävarmaksi.

– Jännittäminen pitkän tauon jälkeen on normaalia. Silloin voi sanoa kumppanilleen, että ’minua jännittää, kun on ollut niin pitkä tauko’. Tunteiden sanoittaminen yleensä helpottaa tilannetta.

Seksittömyys voi luoda suorituspaineita. Lavikaisen hyvin käytännönläheisestä vinkistä saattaa olla kuitenkin apua jännitykseen.

– Miehet jännittävät erektiota, naiset puolestaan sitä, että kostunkohan minä nyt. Suosittelen, että parisuhteessa kaikilla olisi liukuvoide seksissä mukana. Jos joskus käy sillä tavalla, ettei paikat kostu, niin sitä ei tarvitse stressata, kun liukuvoiteen käyttö on arkea.   

Lavikaisen mukaan seksissä on tärkeä pystyä hyväksymään myös omat sekä kumppanin epäonnistumiset. Seksille ei pitäisi asettaa turhia paineita. 

– Seksiin ei koskaan voi kirjoittaa käsikirjoitusta ennakkoon. Se ei koskaan mene sillä tavalla, kun sitä on miettinyt. Seksi voi mennä paremmin kuin olit odottanutkaan tai sitten se ei mene ollenkaan sillä tavalla, kun olit olettanut.

5. Seksuaalinen haluttomuus parisuhteessa on molempien asia – samoin kuin kipinän löytyminen

Toimivan parisuhteen kannalta on tärkeää, että parilla on sekä yhteistä että omaa aikaa. Kun parisuhteen erillisyys on tasapainossa, myös seksielämä ja seksuaaliset halut voivat Lavikaisen mukaan paremmin. Lisäksi molempien tulisi kiinnittää huomiota omiin elämäntapoihinsa.

– Stressi ja väsymys ovat etenkin naisilla seksuaalisen halun viejiä. Jokainen voi itse vaikuttaa myös parisuhteen seksiin. Nuku, syö ja liiku. Terveelliset elämäntavat vaikuttavat suoraan omaan hyvinvointiin ja sitä kautta myös parisuhteen seksielämään.

Parisuhteen seksuaalinen kipinä on kummankin osapuolen vastuulla.

– Seksi vaatii molemmilta huomioimista. Halut, mielenkiinnot ja elämäntilanteet muuttuvat. Tärkeää on, että vuosienkin jälkeen pystyttäisiin keskustelemaan avoimesti seksistä ja päivittämään seksielämää. Päivittäinen koskettaminen on parisuhteessa todella tärkeää seksin kannalta.

X