Hyvinvointi

Sokeriton ruokavalio muutti Tiia Aaltosen ruokailutottumukset ja olotilan: ”Laihtumisen lisäksi olen voinut paremmin”

Sokeriton ruokavalio on saanut Tiia Aallon ihon hehkumaan ja vatsan turvotusongelmat katoamaan. Samalla myös ylimääräiset kilot ovat saaneet kyytiä.

Teksti:
Elisa Hurtig
Kuvat:
Istock

Sokerittoman ruokavalion aloittaneen Tiia Aaltosen paino putusi puolen vuoden aikana noin kilon kuukaudessa.

Sokeriton ruokavalio on saanut Tiia Aallon ihon hehkumaan ja vatsan turvotusongelmat katoamaan. Samalla myös ylimääräiset kilot ovat saaneet kyytiä.

 

Tiia Aaltonen, 32, kertoo, kuinka suklaanahmija meni sokerilakkoon. Tällaiselta sokeriton ruokavalio tuntuu.

”Miksi ihmeessä, kaverini ihmettelivät, kun vuodenvaihteessa kerroin heille aloittavani sokerittoman elämän. Olin siihen asti ollut melkoinen sokerihiiri ja söin suklaata päivittäin. Minulla ei ollut suklaan kanssa minkäänlaista kontrollia. Vaikka päätin, että tänään syön vain yhden rivin levystä, huomasin pian syöneeni koko levyn.”

Sokeriton ruokavalio alkoi uudesta vuodesta

”Jäin viime kesänä vauvan kanssa kotiin ja silloin ruokailurytmini katosi. Jätin oikeita aterioita väliin ja korvasin niitä herkuilla. Välillä mietin, että nyt syön terveellisesti ja valitsin suklaan sijaan hedelmäpommijogurtin myslillä. Pelkkää sokeria sekin. Yritin herkkulakkoja, mutta en pysynyt niissä.

Viime marraskuussa päätin, että nyt saa riittää. Päättelin, että jatkuvan väsymykseni on johduttava sokerista. Kypsyttelin ajatusta sokerittomuudesta ja luin muun muassa Sarah Wilsonin Irti sokerista -kirjan. Tammikuun ensimmäisenä päivänä jätin kaiken sokerin ruokavaliostani. En käyttänyt enää ketsuppia, valmiskastikkeita tai hedelmiä ja leivästäkin katsoin tarkkaan, mitä se sisältää. Yllätyin, miten paljon sokeria on lisätty joka paikkaan.

Ensimmäisen viikon minulla oli lievästi krapulainen olo ja päätäni särki. Huolellisesta valmistautumisesta johtuen kuitenkin tiesin, että nyt onnistun. Näin monena yönä unta, että söin sokeria, mutta hereillä ollessani en himoinnut herkkuja.

Lue myös: Sokeriton ruokavalio – miksi sokeria tulisi välttää?

Huomasin sokerittomuuden vaikutukset nopeasti. Laihduin puolen vuoden aikana noin kilon kuukaudessa, vaikka en kokenut olevani dieetillä. Samalla sain muutettua ateriarytmini järkeväksi ja aloin syödä normaalia ruokaa, välillä isojakin annoksia. Olen aiemmin ollut jojoilija: minun on helppo laihduttaa mutta haastavaa pitää paino kurissa.”

Elämä ilman sokeria on saanut Tiian voimaan paremmin

”Laihtumisen lisäksi olen voinut paremmin. Vatsa ei enää turpoa samalla tavalla kuin ennen ja kasvojen iho hehkuu terveellä tavalla. Minulle ei myöskään tule enää iltapäivän väsähdystä, ja mielialani pysyy tasaisempana.

Juhlissa on joskus vaikeaa olla ilman sokeria, sillä olisi kiva ottaa lautaselle jotain muuta kuin suolainen pasteija. Mutta se on tottumuskysymys. Olemme aiemmin käyneet vuosittain syömässä kesän ensimmäiset jätskit Turun jokirannassa, mutta tänä vuonna se piti jättää väliin. En silti koe, että menettäisin jotain.”

sokeriton ruokavalio
Sokeriton ruokavalio on saanut Tiian voimaan paremmin: muun muassa turvotus on hävinnyt sokerin pois jättämisen jälkeen.

”Muu perhe syö sokeria edelleen, mutta lapseni haluan totuttaa siihen, että herkkuja voi syödä kohtuudella. Leivoin juuri esikoiseni syntymäpäiväjuhliin, ja suklaakeksitaikinaa sekoittaessani tuntui, että en voi olla maistamatta taikinaa. Se veti kuin magneetti kättäni puoleensa. En silti sortunut.

Yritän nyt olla tämän vuoden kokonaan ilman sokeria ja opettelen samalla järkevät ruokatavat. Sen jälkeen voin ehkä juhlissa syödä mahdollisesti palan kakkua tai jätskin, jos siltä tuntuu. Voi tosin olla, että silloin ei tee enää edes mieli.”

Lue lisää: Paleo-ruokavaliota noudattava Piia: ”Syön kuin kivikaudella”

Juttu on julkaistu Annassa 31/2015.

X