Hyvinvointi

Sormien ja jalkojen puutuminen yöllä

Teksti:
Anna.fi

Minulla on öisin käsien, etenkin sormien puutumista. Heräilen useita kertoja yössä sormien pistelyyn ja puutumiseen. Vaiva on kestänyt puolisen vuotta. Jalkani puutuvat päivisin herkästi. En ole mennyt lääkäriin, kun olen kuvitellut vaivan menevän ohi.

Naisen kädet

Olen 24-vuotias nainen. Harrastan kuntosalia sekä erilaisia aerobic- ja lihaskuntotunteja noin kolme kertaa viikossa. Paino on 75 kg, pituus 170 cm. Mistä vaiva voisi johtua?

– Katja K.

Lääkärin vastaus

Olisi tärkeätä tietää, puutuvatko kaikki sormet vaiko vain tietyt. Käsiin tulee kolme suurta hermoa, ja ne jakavat sormet keskenään. Esimerkiksi rannekanavan aiheuttamassa pinteessä puutuvat, usein juuri öisin, sormet 1-3 peukalosta laskien. Kyynärhermon pinteessä puutuu pikkusormi jne. Toisaalta, jos vaivan takana on jokin yleissairaus, joka aiheuttaa aineenvaihdunnallisia häiriöitä, voivat kaikki sormet ja lisäksi alaraajat puutua. Tästä on tyypillisenä esimerkkinä sokeritauti.

Myös sellainen työ, jossa lihakset jännittyvät jatkuvasti, esimerkiksi työ kaupan kassalla, saattaa kiristää lihaksia liikaa. Lääkäri pystyy helposti selvittämään mistä on kysymys ja määräämään täsmähoidon.

Erkki J Valtonen, Fysiatri

X