Terveys

Alkaako vatsasi pömpöttää työpäivän aikana? Vatsan turvotus johtuu todennäköisesti tästä

Jos vatsaa turvottaa työpäivän aikana, syynä voi olla istuminen.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Turpoaako vatsasi työpäivän aikana? Silloin on tärkeää muistaa pitää taukoja.

Jos vatsaa turvottaa työpäivän aikana, syynä voi olla istuminen.

Vatsan turpoamisen syynä on tavallisesti ilman kertyminen suoleen. Vatsan turvotus ei kuitenkaan aina johdu siitä, mitä ihminen on suuhunsa pistänyt, vaan syynä voi olla myös se, missä asennossa hän on suurimman osan päivästään viettänyt.

–  On täysin normaalia, että päivän aikana vyötärönympärys kasvaa ja tulee turvotusta. Vatsan turvotus on normaali ilmiö, kun bakteerit käyttävät päivän aikana kuituja ravinnokseen ja tuottavat kaasua, ravitsemusterapeutti Leena Putkonen muistuttaa.

– Ja jos vatsassa on ilmaa, joka ei pääse päivän aikana pois, se näkyy ja tuntuu turvotuksena.

Monelle toimisto- ja istumatyötä tekevälle etenkin iltapäivisin turvottava vatsa on tuttu ilmiö.

– Istuessa suolisto on mytyssä, jolloin ilma ja massa eivät pääse normaalisti kulkemaan. Peristaltiikka, eli suoliston rytminen supistusliike, ei pääse toimimaan samalla tavalla, jos vatsa on kauheassa puristuksessa kahdeksan tuntia päivässä, Putkonen kuvailee.

Turvotus tuntuukin usein tukalana olona.

– Asiaa ei myöskään auta, jos pukeutuu tiukkoihin bisnesvaatteisiin ja -farkkuihin. Se aiheuttaa mekaanisesti sen, että on tukala olo.

Katse kelloon

Jos vatsaa turvottaa etenkin päivisin, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon päivän aikana tulee istuttua. Jos vatsaa turvottaa erityisesti työpäivien aikana, on tärkeää muistaa pitää taukoja tai hyödyntää sähköpöytää.

– Suosittelen käyttämään seisoma- ja sähköpöytää eritoten ruokailujen jälkeen. Mieluiten käyttäisin sähköpöytää tunnin tai pari heti aterian jälkeen, Putkonen vinkkaa.

Pienetkin kävelyhetket tekevät hyvää. Esimerkiksi 45 minuutin välein olisi hyvä nousta jaloittelemaan tai tehdä vaikkapa kyykkyjä, jotta ilma ei pääse pakkautumaan suolistoon päivän mittaan.

Istumisen tauottaminen on tärkeää. Venytteleminen sekä jaloitteleminen tekevät hyvää sekä tukielinlihaksille että suolistolle.

Vatsalihakset liikkeelle

Suolen toimintaa ja epämieluisaa turvotusta voi helpottaa myös liikunnalla. Mikä tahansa kehon liike toimii, mutta etenkin pitkäkestoinen ja monipuolinen liikunta poistaa turvotusta. Esimerkiksi lihaskuntoharjoittelu, uinti ja kävely tekevät vatsalle hyvää.

Erityisesti vatsalihasten treenaaminen on hyvä keino päästä eroon pömpöttävästä vatsasta, koska pumppaava liike auttaa poistamaan ilmaa elimistöstä. Myös hyvä keskivartalon tuki auttaa siihen, ettei vatsa pömpötä enää samalla tavalla.

Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että oma ruokavalio on kunnossa – esimerkiksi alkoholi kerryttää sekä nesteitä että ilmaa elimistöön, mikä voi tuntua ikävänä turvotuksena.

Lähteet: Aava.fi: sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato, YLE.fi

Lue myös:

Hyvästi pömppö! 8 syytä vatsan turvotukseen ja hoitokeinot

Vatsa pömpöttää ja turvottaa? Näin vyötäröltä voi kadottaa jopa 5 senttiä!

Hyvästi turvotus! 10 vinkkiä, joilla torjut pöhötyksen ja nesteen kertymisen

X