Terveys

Apua stressiin, kipuun ja jopa masennukseen – oireet ja vaivat, joihin joogasta on tutkitusti apua

Mietitkö, olisiko joogasta apua sinulle? Kokosimme listan tutkijoiden löytämistä joogan terveyshyödyistä.

Teksti:
Mervi Alatalo

Jooga voi helpottaa kipuja, pienentää stressiä ja kehon tulehdustilaa.

Mietitkö, olisiko joogasta apua sinulle? Kokosimme listan tutkijoiden löytämistä joogan terveyshyödyistä.

Jooga on ikivanha kehonhuolto- ja kuntoilumuoto, jonka terveysvaikutukset kiinnostavat sekä tavallisia joogan harrastajia että tutkijoita. Joogassa lihaskuntoharjoittelu yhdistyy hengitykseen, venyttelyyn ja toisinaan myös meditaatioon.

Listasimme joukon terveyshyötyjä, joita tutkijat ovat tähän mennessä joogasta löytäneet. Tiedot ovat peräisin Harvard Health Publishingin eri artikkeleista.

Selkäkivut vähenevät

Spine-julkaisussa esitelty tutkimus osoittaa, että kaksi 90 minuutin joogaharjoitusta viikossa 24 viikon ajan vähensi selkäkipuja 56 prosenttia. Joogaa harjoittaneet selkäkipupotilaat käyttivät testijakson aikana vähemmän kipulääkkeitä kuin tavallisesti. Kokeeseen osallistujen kokemus oman kehon toimivuudesta kasvoi. Myös mieliala parani.

Puoli vuotta kokeen jälkeen kaksi kolmannesta oli jatkanut joogan harjoittamista omin päin. Tutkijat vetivät johtopäätöksen, että jooga oli osoittautunut hyödylliseksi myös ihmisten omasta mielestä.

Nivelrikkoisen polvikivut vähenevät

Vuonna 2014 raportoidussa tutkimuksessa huomattiin, että jooga paransi polven nivelrikosta kärsivien elämänlaatua. Tutkimukseen osallistuneet 36 naista osallistuivat kerran viikossa tunnin kestäneeseen joogasessioon ja tekivät lisäksi kotona harjoituksia keskimäärin 112 minuuttia viikossa. Kahdeksan viikon jälkeen testiryhmä raportoi keskimäärin 38 prosentin laskun kivun tuntemuksessa ja 35 prosentin laskun polven jäykkyyden kokemisessa. Ei-joogannut verrokkiryhmä raportoi samaan aikaan oireidensa pahentuneen.

Nivelreumaoireet helpottuvat

Vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa nivelreumaa sairastavat naiset tekivät tunnin kestäneitä joogaharjoituksia kahdesti viikossa kahdeksan viikon ajan. Tutkimukseen osallistuneet raportoivat fyysisen kuntonsa ja kävelykykynsä parantuneen, kipujen vähentyneen ja mielialan parantuneen. Myös sairaudelle typpillisten nivelkipujen ja turvotuksen raportoitiin vähentyneen.

Painonhallinta helpottuu

Tutkimuksessa on myös osoitettu, että pitkäaikainen joogaharrastus auttaa ihmistä syömään järkevämmin. Vähintään puoli tuntia viikossa ja ainakin neljän vuoden ajan joogaa harrastaneet ihmiset keräävät vähemmän ylipainoa keski-iässä kuin verrokit. Ylipainoiset tiputtivat painoa tutkimusjakson aikana.

Kaiken kaikkiaan joogan harrastajilla on pienempi painoindeksi kuin harrastamattomilla. Tutkijat selittävät tilannetta sillä, että joogaa harrastavat ihmiset miettivät syömisiään tarkemmin ja tuntevat kehonsa tarpeet keskimääräistä paremmin. Joogan harrastaja kärsii tavallista vähemmän sekä huutavasta nälästä että täydeksi ahdetusta olosta.

Tukee masentuneen toipumista

Kaksikin viime aikaista tutkimusta osoittaa, että jooga auttaa helpottamaan masennusoireita. Toinen tutkimus tehtiin amerikkalaisilla veteraanimiehillä, jotka raportoivat kahdeksan viikon joogaharjoittelun vähentäneen masennusoireita tuntuvasti.

Toisessa tutkimuksessa tutkimusryhmä harjoitteli hotjoogaa kahdeksan viikon ajan ja totesi niin ikään masennusoireiden vähentyneen. Tutkimukset joogasta ja masennusoireista jatkuvat edelleen, mutta tutkijat uskaltavat jo nyt kannustaa ihmisiä ottamaan joogan perinteisten hoitokeinojen tueksi.

Sydänsairauksien riski pienenee

Tutkimus joogan vaikutuksesta sydän- ja verisuonitauteihin osoitti, että jooga voi pienentää sairastumisriskiä samalla tavalla kuin perinteisempi liikunta, esimerkiksi reipas kävely.

Stressi vähenee

Tuore tutkimus osoittaa myös, että 12 viikon joogaharjoittelu hidasti solujen ikääntymistä. Osallistujat joogasivat viisi kertaa viikossa puolitoista tuntia kerrallaan. Joogaan kuului niin fyysisiä harjoitteita, hengitysharjoituksia kuin meditaatiotakin.
Tutkijat löysivät yhteyden vähentyneeseen kortisolitasoon (tuttavallisesti stressihormoni) ja vähentyneeseen tulehdustasoon.Toisessa vastaavassa tutkimuksessa kolmen kuukauden joogaharjoittelun huomattiin niin ikään vähentäneen stressiä ja kehon tulehdusta. Osallistujat kokivat olonsa vähemmän masentuneiksi ja pelokkaiksi.

Terveysmenot pienenevät

Niin ikään kahdeksan viikkoa kestäneessä tutkimuksessa keskityttiin joogan lisäksi meditaatioon, mindfulnessiin, positiiviseen psykologiaan ja kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmiin. Tutkittavat osallistuivat ohjattuihin istuntoihin ja tekivät kotiharjoituksia. Tutkijat huomasivat, että osallistujien terveysmenot tippuivat 40 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. (Tutkimus tehtiin Harvardin yliopistossa, joten terveysmenot on laskettu amerikkalaisten käytäntöjen mukaan.)

 Kaikkien tietojen lähde: Harvard Health Publishing

X