Terveys

Erittäin tarttuva märkärupi voi tulla aikuisellekin – älä sekoita rakkuloita herpekseen

Erittävä, kutiava, leviävä rakkulamainen ihottuma? Kyse voi olla märkäruvesta, joka mielletään usein lasten vaivaksi, mutta se voi tulla myös aikuiselle. Märkärupi saattaa vaatia antibioottikuurin.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Märkärupi on mahdollista sekoittaa esimerkiksi herpekseen.

Erittävä, kutiava, leviävä rakkulamainen ihottuma? Kyse voi olla märkäruvesta, joka mielletään usein lasten vaivaksi, mutta se voi tulla myös aikuiselle. Märkärupi saattaa vaatia antibioottikuurin.

Märkärupi alkaa paikallisina punaisina, pinkeinä rakkuloina, jotka saattavat aristaa. Rakkulat leviävät, ja puhjettuaan ne erittävät kudosnestettä, joka kuivuu rakkulan päälle keltaiseksi karstaksi.

Tavallisesti märkärupea esiintyy suun ja nenän alueella, mutta sitä voi ilmetä myös muualla kehossa. Märkärupi on erittäin tarttuva tauti.

– Lapsilla märkärupi on yleinen, sillä lapset eivät osaa varoa levittämästä märkärupea kosketuksen kautta. Se voi kuitenkin tulla myös aikuiselle, Aavan ihotautilääkäri Laura Bouchard huomauttaa.

Märkärupea aiheuttavat stafylokokki- ja streptokokkibakteerit. Stafylokokkibakteerit kuuluvat ihmisen normaaliflooraan eli ne ovat normaaleja mikrobeja, jotka elävät ihmisen iholla. Ihorikon kautta ne voivat kuitenkin siirtyä ihon alle ja aiheuttaa märkärupi-infektion.

Atoopikot ovat erityisen alttiita märkäruvelle, sillä heidän ihonsa on normaalia huokoisampi.

märkärupi
Märkärupi on yleinen bakteeritulehdus lapsilla.

Märkärupi voi sekoittua herpekseen

Märkärupi on mahdollista sekoittaa muihin ihosairauksiin, erityisesti herpekseen. Ensimmäisen kerran puhjetessaan herpes saattaa kuitenkin aiheuttaa yleisoireilua, kuten imusolmukkeiden turvotusta ja kuumetta.

– Herpes esiintyy yleensä suun limakalvoilla tai huulissa. Herpes voi myös levitä koko naamalle, muttei yleensä tee sitä, kun kyse on uusintainfektiosta.

Jos ei tiedä, mistä ihomuutoksessa on kyse, on aina syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Märkärupi paranee hitaasti ilman hoitoa ja jatkaa tarttumista.

Jos märkärupea on pienellä alueella, sitä voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavalla voiteella. Laajempaan tulehdukseen on syötävä lisäksi antibioottikuuri.

– Rupia kannattaa suihkutella tai pitää niiden päällä kosteaa taitosta. Sen jälkeen rupia voi varovasti irrotella, jotta antibioottivoide pääsee vaikuttamaan ihon pintaan.

Antibiootit ja rupien liottelu auttavat usein tehokkaasti märkärupeen. Kun iho on kunnolla rupeutunut, ei tauti tartu enää yhtä herkästi. Antibioottihoito kestää 1–2 viikkoa.

Vaarallinen vastasyntyneille

Märkärupi ei ole vaarallinen, mutta poikkeuksena ovat vastasyntyneet, sillä heidän ihonsa on hyvin läpäisevä eikä immuniteettivaste ole vielä kehittynyt.

– Jos se tulee vastasyntyneelle, on hakeuduttava välittömästi lääkäriin, Bouchard painottaa.

Märkärupea on hankala estää. Atoopikko voi minimoida märkäruven riskin pitämällä hyvää huolta ihostaan.

Jos perheessä on märkärupea, on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja pitää sairastuneen pyyhe, tyynyliina, pesusieni ja hammasharja erillään muista ja vaihtaa hoidon tehottua. Jos bakteeritulehdus uusii, on hakeuduttava lääkärin vastaanotolle.

– Märkärupea aiheuttavaa bakteeria voi kantaa nenässään, josta se voi tulla uudestaan itselle tai tarttua muihin kosketuksen välityksellä. Jos märkärupi uusii, on tehtävä nenän ja nielun bakteeriviljely ja tarvittaessa määrätään uusi antibioottikuuri.

X