Terveys

Hypokalsemia voi aiheuttaa ongelmia lihaksille, sydämelle ja mielialalle – tunnista kalsiumin puutokseen liittyvät oireet

Liian alhainen veren kalsiumpitoisuus voi aiheuttaa monenlaisia lihas-, sydän- ja mielialaoireita. Kalsiumin puutos voi johtua esimerkiksi liian vähäisestä D-vitamiinin saannista, sillä D-vitamiini on välttämätöntä kalsiumin imeytymiselle.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Hypokalsemia eli kalsiumin puutos voi ilmetä monin eri tavoin, esimerkiksi sydän-, lihas- ja mielialaoireina.

Liian alhainen veren kalsiumpitoisuus voi aiheuttaa monenlaisia lihas-, sydän- ja mielialaoireita. Kalsiumin puutos voi johtua esimerkiksi liian vähäisestä D-vitamiinin saannista, sillä D-vitamiini on välttämätöntä kalsiumin imeytymiselle.

Hypokalsemia eli kalsiumin puutos on terveydentila, jossa veren kalsiumpitoisuus on pienentynyt.

Kalsium on elimistölle elintärkeä ravintoaine, jonka merkitys tunnetaan parhaiten luuston terveydessä. Elimistömme tarvitsee sitä myös lihas- ja hermosolujen toiminnan säätelyssä sekä muissa aineenvaihdunnan reaktioissa.

Kalsiumia saadaan ravinnosta, kuten maitotuotteista sekä sellaisista kaura-, soija-, riisi- ja pähkinäpohjaisista juomista sekä mehuista ja kivennäisvesistä, joihin on lisätty kalsiumia. Kalsiumin imeytymiselle välttämätöntä on D-vitamiini, jonka puutos voi johtaa myös kalsiumin puutokseen.

Vakava kalsiumin puutos voi siis johtua D-vitamiinin puutoksesta, mutta myös lisäkilpirauhashormonin puutteesta tai pitkälle edenneestä munuaisten vajaatoiminnasta. Liian alhaista veren kalsiumpitoisuutta kutsutaan hypokalsemiaksi.

Lievä hypokalsemia ei aiheuta oireita, mutta jos veren kokonaiskalsiumpitoisuus laskee alle 1,8 mmol/l, voi esiintyä monenlaisia lihas-, sydän- ja mielialaoireita.

1. Puutuminen

Hypokalsemian varhaisoireisiin kuuluu käsien, jalkojen ja suun ympäryksen puutuminen, pistely ja tunnottomuus. Myöhemmin kömpelyyttä voi ilmaantua sormiin ja varpaisiin.

2. Lihaskrampit

Käsissä ja jaloissa esiintyvät lihaskrampit ovat hypokalsemian yleinen oire. Lihaskrampit saattavat tuntua erilaisina särkyinä ja lihaskouristuksina eri puolilla kehoa.

3. Nielemisen vaikeus

Vaikeaan hypokalsemiaan voi kuulua myös kurkunpään ahtautuminen ja siitä johtuva vinkuna, kouristukset sekä nielemisen vaikeus.

4. Rytmihäiriöt

Hypokalsemia vaikuttaa sydämen toimintaan ja voi aiheuttaa muun muassa rytmihäiriöitä sekä muutoksia sydänfilmissä.

5. Voimattomuus

Koska kalsiumin puutos vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, se voi aiheuttaa myös väsymystä ja voimattomuutta.

6. Ahdistuneisuus

Kalsiumilla on merkitystä myös mielialan säätelyssä. Kalsiumin puutos voi aiheuttaa psyykkisiä oireita, kuten ahdistuneisuutta.

7. Unettomuus

Kalsiumin puute voi vaikuttaa myös uneen kahdella tavalla. Ensiksi, hypokalsemia voi aiheuttaa lihaskramppeja, jotka voivat aiheuttaa unettomuutta. Toiseksi, kalsiumin puute on yhteydessä mielialaan ja unettomuus voi johtua myös psyykkisistä oireista kuten masennuksesta tai stressistä.

Lähteet: Brightside.me, TerveyskirjastoLuustoliitto, Suomen Endokrinologiyhdistys r.y. 

X