Terveys

Iriitti eli värikalvotulehdus jomottaa ja punoittaa silmässä – voi olla rajun flunssan harvinainen seuraus

Iriitti saattaa hoitamattomana johtaa kiinnikkeisiin, kohonneeseen silmänpaineeseen ja heikentyneeseen näöntarkkuuteen. Jos suvussasi on reumasairauksia, kuulut iriitin riskiryhmään.

Teksti:
Satu Virtanen
Kuvat:
Istock

Iriitti on harvinainen, jos ei ole alttiutta reumasairauksiin.

Iriitti saattaa hoitamattomana johtaa kiinnikkeisiin, kohonneeseen silmänpaineeseen ja heikentyneeseen näöntarkkuuteen. Jos suvussasi on reumasairauksia, kuulut iriitin riskiryhmään.

Iriitti eli silmän värikalvotulehdus aiheuttaa tulehduksen silmän värilliseen osaan eli iirikseen. Iriitti oireilee jomottavana kipuna ja silmän punoittamisena.

Usein siihen liittyy myös valonarkuutta, ja kipeän silmän mustuainen voi olla pienempi kuin terveen silmän. Voimakas tulehdusreaktio voi haitata näöntarkkuutta. Iriittiin ei liity silmän rähmimistä.

− Taudinkuva voi vaihdella paljon. Oireet voivat olla hyvin lieviä, ja lapsilla tulehdus voi olla jopa oireeton. Toisaalta oireet voivat olla hyvinkin rajuja, kertoo Mehiläisen silmätautien erikoislääkäri Jouni Ruokonen.

Iriitti voi johtua rajusta flunssasta

Vuositasolla kymmenisen ihmistä sadastatuhannesta saa iriitin. Se on yleisin 20−50-vuotiailla ja heillä, joilla on perinnöllinen alttius reumasairauksiin.

− Jos suvussa on reumaa, riski iriittiin on suurentunut. Etenkin toistuvissa värikalvotulehduksissa taustalla on yleensä tällainen selittävä syy, Ruokonen sanoo.

Ilman alttiutta reumasairauksille iriitti on harvinainen, mutta ei mahdoton vieras. Iriitin voi laukaista myös viruksen tai bakteerin aiheuttama tulehdus muualla elimistössä.

− Esimerkiksi jotkut flunssavirukset ja -bakteerit voivat laukaista värikalvotulehduksen. Raju flunssa tai voimakas sarveiskalvon tulehdus voivat saada aikaan tulehdusreaktion värikalvolla, Ruokonen sanoo.

Hoito kestää kuukauden

Jos silmäoireet viittaavat iriittiin, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle mahdollisimman pian. Silmälääkäri toteaa iriitin mikroskooppitutkimuksella.

− Iriitti kannattaa hoitaa, sillä hoitamattomana se voi tehdä kiinnikkeitä silmän sisälle. Ne puolestaan voivat aiheuttaa silmänpaineen nousua, Ruokonen kertoo.

Runsaasti kohonnut silmänpaine aiheuttaa usein vaurioita silmän rakenteisiin ja voi johtaa glaukoomaan eli silmänpainetautiin.

Useimmiten iriitti hoituu kortisonitipoilla. Hoito on tiivis ja pitkä: tippoja tulee laittaa aluksi jopa tunnin välein, ja kokonaisuudessaan kuuri kestää kuukauden. Yleensä hoitoon kuuluu yöksi silmään laitettava kortisonivoide.

−Lisäksi silmään laitetaan mustuaista laajentavaa tippaa, joka ehkäisee kiinnikkeiden syntymistä. Jos niitä on jo ehtinyt syntyä, tuoreet kiinnikkeet usein irtoavat laajennustipoilla, sanoo Ruokonen.

Perussairauden hoito ehkäisee iriittiä

Jos potilas sitoutuu hoitoon ja jatkaa sitä kuurin loppuun asti, iriitti paranee useimmiten hyvin. Vaikeissa tapauksissa hoitoa voidaan tehostaa suun kautta tai pistoksena otettavalla kortisonilla.

− Jos silmässä on jo pidempään olleita kiinnikkeitä, ne eivät välttämättä enää irtoa hoidosta huolimatta. Pienet kiinnikkeet eivät yleensä aiheuta ongelmia, mutta isot voivat nostaa painetta silmässä, Ruokonen kuvailee.

Yksittäinen, esimerkiksi rajun flunssan aiheuttama iriitti voi hyvinkin olla kertaluontoinen. Uusiutuva värikalvotulehdus johtaa usein tarkempiin tutkimuksiin.

− Jos taustalta löytyy esimerkiksi reumasairaus, iriittiä ehkäistään parhaiten hoitamalla reumaa mahdollisimman hyvin, sanoo Ruokonen.

Kotiliesi.fi Aurinkolasit kunniaan – suojaavat silmiä monilta sairauksilta

X