Terveys

Sidekalvotulehdus tarttuu herkästi – piilolinssien käyttäjän on hyvä olla erityisen tarkkana oireiden kanssa

Sidekalvotulehdus on yleinen itsehoidolla tai antimikrobisilla tipoilla hoidettava tulehdus. Piilolinssien käyttäjällä silmätulehdus vaatii kuitenkin aina tarkempaa huomiota.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Sidekalvotulehdus on hoidettavissa lääkärin määräämillä antimikrobisilla tipoilla.

Sidekalvotulehdus on yleinen itsehoidolla tai antimikrobisilla tipoilla hoidettava tulehdus. Piilolinssien käyttäjällä silmätulehdus vaatii kuitenkin aina tarkempaa huomiota.

Sidekalvo on silmän valkoisen osan uloin kerros, joka jatkuu pussimaisena rakenteena myös silmäluomen sisäpinnalle. Toisinaan sidekalvo voi tulehtua esimerkiksi bakteerin, viruksen tai sienen aiheuttamana. Myös allergiat, luonnonvesissä uiminen, kuivasilmäisyys tai silmän voimakas hankaaminen voivat aiheuttaa tulehduksen. Sidekalvotulehdus on yleisin perusterveydenhuollossa tavattava silmäsairaus.

– Oireena on sidekalvon verestys, rähmiminen, roskan tunne silmässä, kirvely ja kutina. Märkäerite kertoo bakteeritulehduksesta, kirkas, vetinen vuoto virusinfektiosta ja voimakas kutina allergisesta reaktiosta. Yleensä sidekalvotulehdus on vähäoireinen, jos kyse ei ole vakavammasta infektiosta, silmätautien erikoislääkäri Matti Seppänen Terveystalosta sanoo.

Lieväoireinen sidekalvotulehdus voi parantua itsekseen huuhtelemalla märkäerite pois silmästä hanavedellä. Tämä vähentää bakteerien kasvua ja leviämistä. Jos oireet eivät helpotu 2–3 päivän kuluessa, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Näön heikkeneminen voi kieliä sarveiskalvotulehduksesta

Jos sidekalvotulehdus iskee, erityisen hanakasti vastaanotolle on mentävä, jos käyttää piilolinssejä. Tavalliset sidekalvotulehduksia aiheuttavat bakteerit eivät pysty läpäisemään tervettä sarveiskalvoa suojaavaa pintakerrosta, mutta piilolinssien käyttö voi vaurioittaa sarveiskalvoa niin, että tavallisetkin bakteerit, kuten stafylokokit, pääsevät sarveiskalvolle aiheuttamaan tulehduksen.

– Sarveiskalvotulehdus voi johtaa pysyvään näön heikkenemiseen. Sarveiskalvotulehduksen oireita ovat roskantunne silmässä, näön heikkeneminen, silmän punoitus ja valonarkuus.

Pseudomonas viihtyy piilolinssien huonosti puhdistetussa säilytyskotelossa ja on yleinen, ärhäkkää silmätulehdusta aiheuttava bakteeri.

– Piilolinssien hygieniasta on tärkeä huolehtia ja välttää uimista piilolinssien kanssa.

Lue myös: Saako piilolinssit päässä mennä suihkuun tai uimaan? Vastaus löytyy selkeästä nyrkkisäännöstä, joka jokaisen olisi syytä muistaa

Sidekalvotulehdus voi tarttua käsien kautta

Lääkäri ottaa vanupuikolla sidekalvon pinnalta bakteeri- ja virusnäytteet ja määrää diagnoosin jälkeen antimikrobiset tipat, jotka usein taltuttavat tulehduksen hyvin nopeasti. Mitään muita toimenpiteitä silmätulehduksen hoito ei useinkaan vaadi. Sidekalvotulehdus voi tarttua pisaratartuntana tai kosketusteitse. Erityisesti adenovirus tarttuu herkästi. Silloin hyvä käsihygienia on tarpeen.

– Usein sidekalvotulehdus liittyy ylähengitystieinfektioon. Tämä johtuu siitä, että nenästä on suora yhteys silmään, ja kun niistämme, virukset ja bakteerit pääsevät leviämään silmään. Myös kasvojen koskettelu flunssaisena saattaa altistaa sidekalvotulehdukselle.

Muita altistavia tekijöitä sidekalvotulehdukselle ovat atopia, allergia, glaukooma, silmäluomen tulehdus ja vastustuskykyä yleisesti alentavat sairaudet.

– Klamydia voi aiheuttaa varsin voimakasoireisen sidekalvotulehduksen. Jos silmäoireiden kanssa samanaikaisesti esiintyy alapään kirvelyä ja on harrastanut suojaamatonta seksiä, on hyvä suunnata lääkärin vastaanotolle ja klamydiatesteihin, Seppänen huomauttaa.

Lue myös: Kotiliesi.fi: Saako silmätulehduksen takia sairauslomaa? Lääkäri vastaa 7 kysymykseen aikuisten silmätulehduksesta

X