Terveys

Jo hetki hiljaisuutta riittää – 3 huikeaa hyötyä, jotka hiljaisuus saa aikaan kehossasi

Hiljaisuus tekee hyvää aivoille ja sillä on useita muitakin terveysvaikutuksia. Osa päivästä kannattaakin viettää hiljaisuudessa.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Hiljaisuudessa oleminen lisää muun muassa luovuutta, vähentää stressiä ja saa aivot palautumaan.

Hiljaisuus tekee hyvää aivoille ja sillä on useita muitakin terveysvaikutuksia. Osa päivästä kannattaakin viettää hiljaisuudessa.

Hiljaisuudessa oleminen voi olla tottumattomalle vaikeaa. Tuntuuko sinusta siltä, että hiljaisuus pitäisi täyttää joko musiikilla tai radion tai television äänellä? Ei kannattaisi. Hiljaisuus on terveellistä etenkin aivoille.

– Tutkimuksissa on havaittu ihan selkeitä fysiologisia vasteita. Esimerkiksi oleskelu elvyttävässä ympäristössä, jossa on kohtuullisen hiljaista, laskee alle kymmenessä minuutissa sykettä ja verenpainetta, sanoo Outi Ampuja. Hän on Helsingin yliopiston dosentti ja hiljaisuustutkija.

Elvyttävä, hiljainen ympäristö ei välttämättä ole täydellisen hiljainen paikka.

– Hiljaisuus ei merkitse äänten puuttumista, vaan sitä, että kuultavissa on pieniä ääniä, joita ei muutoin kuule. Usein hiljaisuus tarkoittaa melun poissaoloa ja luonnon rauhallista ääniympäristöä.

Ampujan mukaan hiljaisuudesta voi nauttia puistossa, toimiston hiljaisessa huoneessa tai muussa miellyttäväksi kokemassaan suljetussa tilassa, jossa on mahdollisimman vähän aistiärsykkeitä.

– Olen kuullut, että avotoimistoissa monet maskeeraavat äänimaisemaa kuuntelemalla kuulokkeista luonnon ääniä. Sitä kannattaa kokeilla.

Hiljaisuudessa olemisen huikeat hyödyt

1. Verenpaine, pulssi ja stressihormoni kortisoli laskevat

–  Päivän aikana saatua melun aiheuttamaa häiritsevyyttä voi kompensoida viettämällä osan päivästä hiljaisuudessa. Eikä hiljaisuuden tarvitse olla täydellistä luonnonrauhaa. Esimerkiksi oleskelu rauhallisella takapihalla riittää.

2. Luovuus lisääntyy

–  Ihmiskunnan historian alkuajoista lähtien esimerkiksi uskontofilosofit ovat hakeutuneet hiljaisuuteen, kun heidän on tarvinnut ajatella syvällisesti. Hiljaisuus ja ulkoisten aistiärsykkeiden vähyys ylipäänsä on luovuuden ja syvällisen ajattelun ennakkoehto. Tätä tukee aivotutkimus. Kun aivot eivät kuormitu aistiärsykkeisiin reagoimisesta, tilaa vapautuu muuhun. Aivot menevät ikään kuin tyhjäkäynnin tilaan ja alamme unelmoida, muistella menneitä ja ajatuksemme ovat hedelmällisiä. Hiljaisuus on yksi tapa saavuttaa luovuuden kannalta hedelmällinen joutokäynnin tila.

3. Mukavia ajatuksia syntyy

Hiljaisuudessa oleskelu edesauttaa myönteisiä ajatuksia. Ylipäänsä elämme hyvin yltäkylläisessä ja ärsykkeitä täynnä olevassa maailmassa. Hiljaisuus antaa elimistömme levähtää.

X