Terveys

Katse kohti valoa – Pimeyden voi selättää

Teksti: Anna.fi

Pimeän painaessa kovalla kädellä aurinkoisia aikoja takavasemmalle sitä haluaisi vetää peiton korviinsa, tempaista verhot tiukasti ikkunoiden eteen ja rypeä tovin paossa hämärää todellisuutta. Sitä toivoo yhden hetken, että voisi vaientaa kaikki kontaktit ympäriltään ja välttää muutenkin kaikin keinoin maailman selältä tuikkivia valon ja elämänilon pilkahduksia. Masentaa!

Katse kohti valoa

Hämärän kanssa painiessa ei ehkä tule edes ajatelleeksi, että nimenomaan peiton päältään pois paiskaaminen, verhojen reväyttäminen auki ja kokonaan selälleen ja sen vähäisenkin auringon päästäminen sisälle huoneeseen olisi ehdoton edellytys sille, että löytää tien hämyisestä luolastaan takaisin ihmisten ilmoille. On korkea aika antaa aimo annos valoterapiaa synkistyneelle mielelle! 

Pimeinä vuodenaikoina masennus tuntuu ottavan yhä useamman ihmisen elämässä paikkansa. Yhä useammalla suomalaisella on omakohtaista kokemusta kaamosmasennuksesta ja lievemmistäkin masennusoireista kärsii yllättävän moni – jopa tiedostamattaan. Suomen talvella on tunnetusti mittaa ja siksipä pohjoisilla leveysasteilla pimeänkauden masennusoireiden kanssa painiskelevia löytyykin huomattavasti enemmän kuin etelän maissa, joissa aurinko lähestulkoon asuu vakituisesti.

Valon lähteille etelän aurinkoon

ValoterapiaaMikäli taloudellinen tilanne sallii, onkin auringon etsiminen etelän suunnasta talvikauden kuluessa varmasti enemmän kuin suositeltavaa. Jopa lyhyen – viikonkin – loman aikana ihminen saa täytettyä energiavarastojaan auringosta varsin kattavasti, joten matka etelän auringon maille – valonhakureissulle – on mitä todennäköisimmin hintansa arvoinen.

Kannattaakin suunnata varmaan aurinkokohteeseen, jotta tietää saavansa sijoitukselleen sitä pääomaa, mitä sinne erityisesti menee hakemaan. Vaikkakaan takuita tähän ei ole: Kanariansaarille joulun tienoilla eksynyt auringonpalvojakin saattaa toisinaan ikävästi pettyä, jos hän auringon antaman valoterapian sijasta saakin saarimaisemissa melkoiset lumipesut!

Mielikuvaharjoittelulla ihmesuorituksiin

Tuntuu lähes uskomattomalta, mutta jopa syvälle painuneet mielikuvat jo taannoin koetusta auringosta ja lämmöstä tuntuvat saavan energian virtaamaan kehossa paljon jälkeenkinpäin. Mielikuvaharjottelu voikin johtaa melkoisiin ihmesuorituksiin – ja mikä parasta: se ei syö lovea lompakkoon, kun ei tarvitse matkata maailman ääriin. Kannattaa kokeilla, mikäli mahdollisuutta auringonetsintään etelän mailla ei ole.

Mielikuvaharjoittelu vaatii toki oman aikansa, mutta harjoittelu tekee kyllä mestarin. Pian jo lähipiiri saattaakin ihmetellä, kuinka ennen niin pateettisesti käyttäytyneestä ihmisestä tuleekin yllättäen koko joukon ilopilleri ja myönteisten ernegiavirtojensiirtäjä.

Kynttilähoitoa kotona

KynttilähoitoaJa miksiköhän keskellä talvista juhlaa, jouluna, koko kansa sytyttää kynttilöitä omilla tahoillaan eri puolilla? Valosta luodaan helposti tunnelmaa ja kaivetaan esiin  nousuvoittoista mielialaa pimeyden keskelle. Ja tuntuu se – ihme kyllä – toimivan! Ovathan suurimmalla osalla juuri jouluna ja pahimpaan kaamosaikaan mielialat varsin korkealla.

Tuikkujen ja kynttilöiden pilkahdusten arvoa ei sovi lainkaan siis laittaa maanrakoon. Kokeile kynttilähoitoa kotonasi! Anna liekin luoda tunnelmaa ja pyyhkiä pimeys pois edes hetkeksi. Se tehoaa kuin taika.

Lamppuja ja kirkasvalohoitoja

Joitakin vuosia sitten Suomeenkin rantautunut kirkasvalohoito erikoislamppuineen on myös kokeilemisenarvoista valohoitoa. Kirkasvalolaitetta voi kokeilla joissakin hoitoloissa, mutta sellaisen voi myös hankkia kotikäyttöön. Laitteita löytyy monenlaisia ja eri hintaluokista.  Eri laitteiden välillä on myös paljon laadullisia eroja. Kannattaa siis tutustua tarjontaan huolellisesti, vertailla ja pyytää hankintaa suunnitellessa vaikkapa asiantuntija-apua laitteita myyvästä liikkeestä.

ValoterapiaaKirkasvalolamppujen kanssa ei kannata turhaan hötkyillä. Hoitolassa valohoidon kokeileminen onkin ensi alkuun suositeltavaa, jotta saisi hoidosta jonkinlaista tuntumaa. Itse hoidon vaikutuksen voi arvioida oikeastaan tosin vasta pitemmällä aikavälillä.

Kirkasvalohoito on todettu varsin tehokkaaksi, jos siihen ryhtyy säännönmukaisesti, eli oleilee valolähteen äärellä lähes päivittäin – ainakin viitisen kertaa viikossa. Yhden valohoitokerran kesto ei kuitenkaan vie välttämättä varttituntia kauempaa.

Hoidon tulokset ovat niitä kokeilleilla olleet yleensä ottaen varsin myönteisiä, mutta ei niin hyvää kuin huonoakin. Kirkasvalolamput saattavat nimittäin ajan kuluessa rasittaa silmiä huomattavasti. Omia tuntemuksiaan kannattaa siis kuunnella ja lopettaa valohoito heti, mikäli kokee sen haitalliseksi jollakin tavoin.   

Nina Pietiläinen

X