Terveys

Lempeä elämä: Pari sanaa sellerin supervoimista

Teksti:
Anna.fi

Pariisin matkan jälkeen keho pyytää aina sitä samaa: freesiä smoothieta ja kilokaupalla lehtivihreää. Jo parinkin päivän intensiivinen patonki-, croissant- ja kahvikuuri saa oman kehoni tukkoon ja silloin tarvitaan luotettavaa ja tehokasta täsmäasetta eli selleriä.

Selleri on yksi jääkaappini vakkariasukeista vaikka aluksi suhteeni siihen olikin melko etäinen. Sellerin maku on mielipiteitä jakava, enkä ihmettele yhtään. Itsekin olen lämmennyt sille varsin hitaasti vaikka olenkin pääsääntöisesti avoin kaikkea uutta ja vihreää kohtaan. Aluksi yksikin varsi blenderin kannussa tuntui olevan liikaa ja vaati seurakseen paljon “piilottavia” elementtejä mutta nykyisin sujautan helposti neljäkin paksua vartta aamupalajuomaani.

Selleri on hyvä ja virkistävä kuidun, C- ja B-vitamiinien lähde. Sillä on erittäin diureettinen vaikutus, joten jos haluat poistaa nopeasti kehosta nestepöhötystä ja kuonaa, niin uskallan luvata, että sellerillä saat takuuvarmasti aina prosessit käyntiin! Ja jos tämä mainospuhe ei vielä sytyttänyt tarpeeksi, niin vedettäköön hihasta vielä yksi kortti ja kerrottakoon, että selleri on arkisesta ulkonäöstään huolimatta myös melko mielenkiintoisella tavalla toimiva afrodisiakki, eikä muuten mikään ujo sellainen.

Smoothiet ovat itselleni jo niin arkipäivää, että harvemmin enää tulen postailleeksi niiden reseptejä. Aiemmin tein monimutkaisempia cocktaileja, mutta nyt kun superfoodit ovat tulleet jo tutuiksi ja käytän niitä ruoanlaitossa ihan peruselementteinä, en koe aamusmoothien kanssa tarpeelliseksi kikkailla liikaa. Mitä simppelimpi resepti on, sitä nopeammin ja helpommin keho sen sulattaa. Itse ainakin kaipaan aamusmoothieltani raikasta ja puhdistavaa vaikutusta – siksi juomani ovat hyvin yksinkertaisia ja sellerivoittoisia. Tänä aamuna surautin tällaisen juoman, pitkästä aikaa persiljalla höystettynä.

Selleriherätys

1 pussi mustaherukkaa
1 banaani
2-4 vartta selleriä maun mukaan
puolikas ruukullinen persiljaa
makeutukseksi hunajaa, jos kaipaat

Ainekset blenderiin ja surautus! Lisää makeus viimeiseksi, jos sitä kaipaat. Muistathan myös ostaa sellerisi luomuna! Lähikaupoista harvemmin löytyy luomuvarsiselleriä, mutta isommissa marketeissa sitä on kyllä hyvin tarjolla. Kannattaa myös jättää toiveita lähikauppaan: ne nimittäin alkavat toteutua, kunhan riittävän monta kertaa kyselee.

Jutta

X