Terveys

Kuinka paljon vettä pitää juoda päivässä, ja miten se onnistuu? Jutta Gustafsberg kertoo

Kuinka paljon vettä pitää oikeasti juoda? Kysyimme asiaa Jutta Gustafsbergilta, jonka mukaan vettä tarvitaan enemmän kuin viralliset suositukset sanovat.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Om-Arkisto

Kuinka paljon vettä pitää oikeasti juoda? Kysyimme asiaa Jutta Gustafsbergilta, jonka mukaan vettä tarvitaan enemmän kuin viralliset suositukset sanovat.

Kuinka paljon vettä pitää juoda?

– Itse juon päivässä 2-3 litraa vettä, mikä on mielestäni sopiva määrä. Vähintään 2 litraa olisi hyvä kaikkien juoda, vaikka virallisten ravitsemussuositusten mukaan litra riittää.

Kesällä hellepäivinä määrää pitää nostaa, sillä hikoilu kasvattaa veden tarvetta. Nestettä pitää tankata erityisesti myös sillon, jos päivään sisältyy raskas jumppatunti, juoksulenkki tai muu urheilusuoritus.

Kaikella on tietysti rajansa: ämpäritolkulla vettä ei tarvitse juoda. Liika vedenjuonti voi olla jopa vaarallista.

Miksi vettä pitää juoda niin paljon?

– Vesi vilkastuttaa aineenvaihduntaa, huuhtelee kuona-aineita pois kehosta ja vaikuttaa myös ihon kuntoon. Jotta viherkasvit voivat hyvin, niille täytyy antaa vettä. Samasta syystä ihmistenkin pitäisi muistaa nesteyttää itseään.

Ihmisestä haihtuu vettä jatkuvasti, joten vettä täytyy myös saada lisää. Janon tunne on kehon hätähuuto: nyt nestehukka on tulossa. Pitäisikin pyrkiä siihen, ettei voimakasta janontunnetta koskaan tule. Silloin ollaan jo myöhässä.

Lue myös: Fitness-tähti Mari Valosaari: Näin kiihdytät aineenvaihduntaa – 5 vinkkiä

Miten onnistun juomaan riittävästi vettä?

– Vesipullo kannattaa pitää koko ajan mukana, jotta vettä tulee nautittua pitkin päivää. Myös se kannattaa ottaa tavaksi, että jos juot kupin kahvia, juot ainakin saman määrän vettä päälle. Nykyään on olemassa myös erilaisia sovelluksia, jotka muistuttavat juomisesta.

Jos kylmää vettä on vaikeaa juoda, veden voi antaa lämmmitä huoneenlämpöseksi. Esimerkiksi illalla vesilasin voi laittaa valmiiksi pöydälle ja puristaa veden joukkoon aamulla vähän siruunaa, jotta vesi menee helpommin alas.

Lue myös: Onko kivennäisvesi hyvä ruokajuoma? 7 faktaa hiilihappojuomista

X