Terveys

Nilkan turvotus – mitä tehdä? Yksi asento on usein paras

Nilkan turvotus on mahdollista ehkäistä muutamilla arjen teoilla. Turvonneen nilkan lääke on liike.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
iStock

Nilkan turvotus äityy helposti kesäisin ja iän myötä.

Nilkan turvotus on mahdollista ehkäistä muutamilla arjen teoilla. Turvonneen nilkan lääke on liike.

Nilkan turvotus ilmenee usein viimeistään siitä, että kengät tuntuvat ahtailta. Varsinkin kesäkuumalla sandaalit saattavat alkaa kiristää. Lämpö onkin yksi monista tekijöistä, jotka voivat aiheuttaa turvotusta, toteaa fysioterapeutti Riikka Huhta Turun askelklinikalta.

– Lämpö saa verisuonet laajenemaan, hän selittää.

Siksi näppärä keino aurinkoisina päivinä onkin laittaa jalat välillä kylmään veteen vaikka ämpäriin, sillä kylmä supistaa verisuonia.

Vältä seisomista pitkään paikallaan ja pitkiä kävelyjä jäykillä kengillä

Muita tyypillisiä syitä turvotukseen ovat esimerkiksi kuukautiset ja raskaus sekä huono aineenvaihdunta tai verenkierto.

– Jos ei ole tarpeeksi aktiviteettia, laskimot eivät nosta verta tehokkaasti ja aineenvaihdunta jää heikoiksi ääreisosissa. Liikkuessa nesteen poisto ei ole vain sydämen varassa, vaan tapahtuu pumppausta, Huhta selittää.

Pumppaus tarkoittaa, että pohjelihakset toimivat lihaspumppuna ja puristavat verisuonia kasaan, jolloin läppien toiminta tehostuu.

Siksi seisomantyön kaltainen staattinen työskentely paikallaan on usein taustalla, kun riittävä liike jää puuttumaan.

– Myös jalkineet vaikuttavat. Nykykengät ovat aika jäykkiä ja huonosti rullaavia. Turvotusta voi syntyä, jos kävelee pitkiä pätkiä kengillä, jotka eivät päästä jalkaa hyvin toimimaan.

Paitsi että turvotus voi häiritä peilin edessä, siitä voi olla muita epämiellyttäviä seurauksia.

Esimerkiksi suonikohjuja voi syntyä, tai ainakin ne voivat lisääntyä. Joillakin jalat voivat tuntua levottomilta, Huhta luettelee.

Nilkan turvotus: Ikä vaikuttaa, mutta liike auttaa ikään katsomatta

Nilkkojen turvotus lisääntyy usein iän myötä. Hormonitoiminta vaikuttaa tähän, kun estrogeenit vähentyvät kudoksissa. Turvotus onkin naisilla miehiä yleisempää. Laskimoiden suonet eivät myöskään ole enää niin kimmoisat, kun vuosia karttuu.

– Ne pakkaavat helpommin nestettä, Riikka Huhta sanoo.

Ikääntyessään ihminen liikkuu myös yleensä luonnostaan vähemmän. Mutta oli vuosirenkaita kuinka paljon tahansa, perusterveellä liike on paras hoito turvotukseen. Huhta suosittelee kohoasentoa sydämen tason yläpuolella.

– Kannattaa mennä maaten ja laittaa jalka sydäntä ylemmäs. Se on turvotusta poistava asento. Pumppaavat liikkeet yläilmoissa myös auttavat.

Voi viestiä sairaudesta – yhden nilkan turvotus usein syytä tutkia

Joskus turpoaminen koskee ainoastaan toista jalkaa. Riikka Huhta näkee tätä ilmiötä työssään. Kyseessä voi olla jalkojen pituuseron seuraus tai esimerkiksi siitä johtuva ongelma, että paino on toisella jalalla pitkään leikkauksen vuoksi.

– Asiakas ei välttämättä edes huomaa, että hänellä on jäänyt tavaksi seistä niin, että paino on aina vaikka oikealla jalalla. Jos turvotus on toispuoleista, kannattaisi tutkia, mistä se johtuu, Huhta kannustaa.

Tutkiminen on tärkeää, koska on mahdollista, että toispuoleisen turvotuksen aiheuttaakin esimerkiksi laskimotukos tai Bakerin kysta.

Muulloinkin nilkan turvotus voi viestiä sairaudesta, joka tarvitsee hoitoa. Jos siis mitään tavallista selitystä ei tunnu löytyvän omasta elämästä ja arjesta turpoamiselle, voi olla hyvä varata aika lääkäriin. Diabeetikoilla jalkojen turvotus on tyypillinen ongelma, jota on syytä tarkkailla. Korkea verensokeri aiheuttaa sitä, että sokeri kertyy sakaksi kudokseen.

– Ääreishermojen toiminta heikkenee, ja koska hermot käskyttävät lihaksia, niidenkin toiminta heikkenee, Huhta toteaa.

X