Terveys

Voiko polvikipujen syy olla sittenkin kysta? Bakerin kysta turvottaa takaapäin

Bakerin kysta tuntuu kipuna polven takana, varsinkin koukistaessa. Ortopedian ylilääkäri kertoo, miten kystasta pääsee eroon.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Istock

Bakerin kysta on kipeä, mutta usein se piilottelee.

Bakerin kysta tuntuu kipuna polven takana, varsinkin koukistaessa. Ortopedian ylilääkäri kertoo, miten kystasta pääsee eroon.

1800-luvun lopulla lääkäri William Morrant Baker osoitti polvitaipeen pullistuman olevan yhteydessä polvinivelen sisäiseen ongelmaan. Syntyi käsite Bakerin kysta.

Kysta saattaa jäädä kuitenkin huomaamatta, koska se ei yleensä näy ulospäin.

– Harvoin kysta on niin suuri, että se näkyisi iholla, mutta hyvin suurikokoisena se näyttää päällepäin puolikkaan kananmunan tai jopa appelsiininpuolikkaan kokoiselta, ortopedian ylilääkäri Matti Sävelä kertoo.

Bakerin kysta ilmoittaa itsestään kuitenkin kivun kautta. Kipua tuntuu yleensä polven takana, varsinkin koukistaessa.

– Revennyt kysta aiheuttaa myös yleensä pohjekipua.

Bakerin kystan monet syyt

Kysta syntyy polven nivelnesteen pullistuessa nivelestä ulos. Kenen tahansa polvi voi alkaa nesteillä, ja yleensä nesteily on myös pitkäaikaista. Tyypillisimmin se alkaa vaivata keski-ikäisiä.

Mutta mistä tämä nesteily sitten johtuu? Syitä on monia.

– Tavallisimmin kyseessä on polven nivelrikko ja mahdollisesti siihen liittyvä nivelkierukan rappeumaperäinen repeämä, Sävelä sanoo.

Myös vamman aiheuttama nivelkierukan repeämä sekä nivelsiteiden, tavallisimmin eturistisiteiden, repeämät aiheuttavat polven nesteilyä.

Osa kystista aiheutuu tulehduksellisista nivelsairauksista, esimerkiksi reumasta, Sävelä listaa. Erityisesti jos lapsella todetaan Bakerin kysta, selittävänä tekijänä on usein nimenomaan reuma.

Aina Bakerin kysta ei jää pelkästään polven taivepuolelle, vaan voi ”kasvaa” sivullekin.

– Kystan repeämä aiheuttaa yleensä nesteen valumisen pohkeeseen.

Seura.fi: Anne kärsi kipeästä polvesta, viimein fysioterapia toi avun – ”Toivoni palasi, elämäni ei olisikaan ohi”

Hoitomuotona kotikonstit

Bakerin kystaa hoidetaan ja parannellaan usein kotihoidolla. Keinoja siihen ovat tulehduskipulääkkeet ja kylmäpakkaukset, joita kannattaa pitää polvella pyyhkeen läpi 15–20 minuutin ajan useita kertoja vuorokaudessa. Joustavasta polvituesta voi olla myös apua.

Toisinaan tilanne vaatii piikin:

– Tarvittaessa tehdään polvinivelen tyhjentäminen ja kortisonin laitto. Kystaa ei kannata leikata, koska uusimisriski on hyvin suuri, Matti Sävelä toteaa.

Siinä on suuria vaihteluja, kuinka kauan kestää, ennen kuin kivut hälvenevät kokonaan. Yleensä kyse on muutamasta päivästä kuukausiin. Joillakin parantuminen voi kuitenkin ottaa jopa useamman vuoden.

– Tyypillistä on myös oireiden vaihtelu lievemmistä vaikeampiin.

Liikuntaa ei onneksi tarvitse lopettaa Bakerin kystan vuoksi, jos vain kipu pysyy aisoissa liikkuessa.

– Riippuen kystan aiheuttajasta ja nesteilyn syystä liikuntaa voi harrastaa oireiden sallimissa rajoissa, Sävelä sanoo.

Lue myös: Polven rutina on harvoin vaarallista, mutta voi olla merkki myös nivelrikosta tai reumasta – lääkäri kertoo, milloin polven rutina on syytä tutkia

X