Terveys

Osteoporoosin yleinen ensioire jää usein hoitamatta – tunnista 3 hälytysmerkkiä

Nikaman murtuma on yleensä ensimmäinen osteoporoosimurtuma. Maailmanlaajuisesti yksi uusi nikamamurtuma tulee joka 22. sekunti. Jopa 70 prosenttia nikamamurtumista jää diagnosoimatta.
17.10.2018 Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: iStock

Osteoporoosia sairastaa 400 000 suomalaista. Joka kolmas 50 vuotta täyttänyt nainen ja joka viides mies saa loppuelämänsä aikana osteoporoottisen murtuman.

Nikamamurtuma on selkärangan osan eli selkänikaman luunmurtuma. Nikamamurtuma on usein osteoporoosin ensimmäinen ilmentymä ja oire. Tutkimusten mukaan jopa 70 prosenttia nikamamurtumista jää diagnostisoimatta ja samalla myös osteoporoosi hoitamatta.

Jos osteoporoosia ei hoideta, kasvaa seuraavan murtuman riski moninkertaiseksi. Siksi nikamamurtuman oireiden tunnistaminen ja hoitoon hakeutuminen on erittäin tärkeää.

Nämä ovat nikamamurtuman varoitusmerkit:

Yllättävä selkäkipu

Äkillisesti ilman syytä ilmaantunut selkäkipu, joka ei helpotu muutamassa päivässä eikä säteile jalkoihin, voi olla nikaman murtuma.

Pituuden lyhenemä

Nikaman murtuessa nikaman solmu luhistuu etureunastaan, koko leveydeltään ja harvemmin takareunasta. Samalla henkilön pituus lyhenee. 3–4 sentin pituuden lyhenemä on jo vahva nikaman murtuman oire. Pituus voi lyhentyä kuitenkin myös huomattavasti enemmän.

Kumara ryhti

Nikamamurtumat aiheuttavat lyhenemisen lisäksi kumaraa ryhtiä, kyfoosia.

Vakavia vaikutuksia terveyteen ja elämänlaatuun

Nikamamurtumilla voi olla vakavia vaikutuksia terveyteen ja elämänlaatuun, joten nikamamurtumaa epäillessä on tärkeää hakeutua lääkärin pakeille.

Nikamamurtumat rajoittavat ihmisen arkipäiväistä toimintaa ja uhkaavat itsenäisyyttä. Murtumien seurauksina voivat olla selkärangan epämuodostuma ja pituuden lyheneminen, liikkumista rajoittava selkäkipu tai liikkumattomuus, itsenäisyyden menettäminen, masennus, hengitysvaikeudet, monet ruoansulatuskanavan oireet sekä virtsan karkailu ja laitoshoidon tarve. Lisäksi selkärangan murtumiin liittyy 8 kertaa korkeampi kuolleisuus.

Luustoliiton luustotestin avulla voit arvioida murtumien ja osteoporoosin todennäköisyyttä sekä tarvettasi elintapamuutoksiin. Lisäksi testi antaa tietoa siitä, olisiko sinun hyvä keskustella lääkärin kanssa osteoporoosin todennäköisyydestä ja tarkemmista luustotutkimuksista.

Lähteet: Luustoliitto, Osteoporoosiyhdistys

15.-21.10. vietetään Luustoviikkoa, jonka teemana ovat nikamamurtumat.

Lue myös

Suosittelemme