Terveys

Pahanhajuinen hengitys – 10 yllättävää syytä ja ratkaisua

Pahanhajuinen hengitys on ikävä vaiva, josta luultavasti jokainen haluaa päästä eroon. Ongelman takana saattaa olla syy, jota et ole edes tullut ajatelleeksi. Listasimme 10 asiaa, joista paha haju voi johtua.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Pahanhajuinen hengitys ei välttämättä johdu huonosta hammashygieniasta.

Pahanhajuinen hengitys on ikävä vaiva, josta luultavasti jokainen haluaa päästä eroon. Ongelman takana saattaa olla syy, jota et ole edes tullut ajatelleeksi. Listasimme 10 asiaa, joista paha haju voi johtua.

Kaikki tietävät, että valkosipuli, alkoholi ja tupakka saavat hengityksen haisemaan ja että hampaat tulee pestä aamuin illoin. Hengitys voi kuitenkin haista pahalta, vaikka kuinka välttelisi sipuleita tai pesisi hampaita tunnollisesti.

Nämä 10 yllättävää syytä voivat olla pahanhajuisen hengityksen takana.

1. Jätät aamiaisen väliin

Aamiaisen sanotaan olevan päivän tärkein ateria, ja se on sitä myös raikkaan hengityksen kannalta. Jos et syö aamulla mitään, sylkirauhasesi eivät aktivoidu. Tällöin suu voi kuivua, ja kuivuminen puolestaan aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Edes hampaiden pesu ei korjaa tilannetta.

2. Et puhdista kieltäsi

Jokaisen suusta löytyy sekä hyviä että huonoja bakteereja, joista jälkimmäiset saavat hengityksen haisemaan. Bakteerit elävät esimerkiksi kielen päällä. Jos et koskaan pese kieltäsi, hengityksesi voi alkaa haista.

Kielen voi puhdistaa sen puhdistukseen tarkoitetulla kaapimella tai tavallisella kertakäyttölusikalla. Kielen puhdistus on tärkeää erityisesti silloin, jos kielen päälle kertyy valkoista peitettä.

3. Juot liian vähän vettä

Huolehdi siitä, että juot päivittäin riittävästi vettä. Vedenjuonti on tärkeää paitsi kehon nestetasapainon kannalta, myös raikkaan hengityksen vuoksi.

Jos et juo tarpeeksi, suusi kuivuu ja hengityksesi alkaa haista. Tämä selittää myös sen, miksi aamulla hengitys saattaa haista tunkkaiselta: yöllä et juo vettä eikä suusi eritä juurikaan sylkeä.

4. Juot paljon virvoitusjuomia

Veden juominen estää hengitystä haisemasta pahalta, mutta virvoitusjuomilla ei ole tällaista vaikutusta – päinvastoin.

Virvoitusjuomat, kuten limut, mehut ja urheilujuomat, eivät happaman pH-arvonsa vuoksi raikasta suuta kuten tavallinen vesi. Happamat juomat vaikuttavat koko suun pH-tasoon, ja korkea happotaso voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.

5. Sinulle on tullut viisaudenhampaita

Myös viisaudenhampaat voivat saada hengityksen haisemaan. Jos hammas ei ole täysin puhjennut, sen viereen jää helposti ientasku, johon voi jäädä jumiin ruoantähteitä ja bakteereita. Ien voi tällöin myös tulehtua.

Yritä puhdistaa viisaudenhammas ja sen ympäristö huolellisesti. Jos viisaudenhammas aiheuttaa kipua, ota yhteyttä hammaslääkäriisi.

6. Unohdat puhdistaa hampaiden välit

Jos hampaiden väliin jää jumiin pieniäkin ruoan muruja tai siellä pesii bakteereja, hengitys voi alkaa haista pahalta.

Pelkkä hampaiden harjaus tai suuveden käyttö ei riitä puhdistamaan hammasvälejä kunnolla. Hammasväliharjaa tai hammaslankaa tulisi käyttää päivittäin.

7. Ruokavaliosi on turhan proteiinipitoinen

Moni ruokavalioremontin tehnyt on vähentänyt hiilihydraattien saantiaan ja hamuaa lautaselleen mahdollisimman proteiinipitoista ruokaa. Trendikäs proteiinidieetti voi kuitenkin saada hengityksen haisemaan.

Muun muassa maitotuotteet ja punainen liha sisältävät aminohappoja, jotka alkavat tuottaa pahaa hajua, kun ne reagoivat suun bakteerien kanssa. Jos uskot, että hengityksesi paha haju voi johtua ruokavaliostasi, tee siihen pieniä muutoksia ja lisää esimerkiksi vihanneksia lautasellesi.

8. Hengität suun kautta

Syynä pahanhajuiseen hengitykseesi voi olla myös se, että hengität nenän sijaan suun kautta. Kun suu on auki, se kuivuu. Kuiva suu taas aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Kiinnitä siis huomiota siihen, miten hengität.

9. Syöt liian vähän kasviksia

Porkkanan popsiminen ja omenan pureskelu auttavat suuta voimaan hyvin. Kun syöt kasviksia, syljeneritys lisääntyy. Sylki puolestaan auttaa puhdistamaan suusta haitallisista bakteereista. Jos henkesi haisee, syö siis enemmän kasviksia.

10. Käytät lääkkeitä

Jotkut lääkkeet voivat vähentää syljen tuotantoa ja aiheuttavat siten suun kuivumisen myötä pahanhajuista hengitystä. Keskustele asiasta lääkärisi kanssa. Jos lääkityksen vaihtaminen ei tule kysymykseen, muista juoda riittäästi vettä ja pureskella xylitol-purkkaa, jotta suusi pysyy mahdollisimman kosteana.

Lähteet: LifeHack, InStyle, WebMd

Lue myös:

Pahanhajuinen hengitys kuriin!

Luonnollista apua pahanhajuiseen hengitykseen

Haluatko valkoisemmat hampaat? Kokeile näitä helppoja niksejä

X