Terveys

Pahanhajuinen hengitys? Syynä voi olla nielurisoissa oleva proppu

Oletko joskus yskäistessäsi huomannut pienen vaalean paakun nousevan suuhusi? Kyseessä on proppu, joka voi saada hengityksen haisemaan pahalta.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Proput voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä ja epämukavaa tunnetta kurkussa.

Oletko joskus yskäistessäsi huomannut pienen vaalean paakun nousevan suuhusi? Kyseessä on proppu, joka voi saada hengityksen haisemaan pahalta.

Proppu on kurkussa oleva vaalea, kiinteä ja vaaraton mutta pahanhajuinen paakku. Proppuja on lähes jokaisella joskus elämänsä aikana. Proppuja syntyy, kun kuolleita soluja, bakteereja ja ruoantähteitä pääsee kertymään nielurisoissa oleviin koloihin.

Proppuja ei ole aina helppo huomata, eikä niiden olemassaoloa välttämättä edes tiedosta: paakku voi olla yhtä pieni kuin puolikas riisinjyvä. Toisaalta proput voivat myös olla suurempia, jopa viinirypäleen kokoisia.

Proput ovat terveydelle vaarattomia, mutta ne voivat aiheuttaa ikäviä ja kiusallisia oireita.

Tunnista proppu

Proppu haisee ja maistuu pahalta, koska se koostuu bakteerisakasta. Siksi se voi myös saada hengityksen haisemaan.

Pahanhajuisen hengityksen lisäksi proppujen aiheuttamia oireita ovat muun muassa:

  • kurkkukipu
  • nielemisvaikeudet
  • korvakipu
  • turvonneet nielurisat
  • valkoiset tai kellertävät läikät nielussa.

Miten propuista pääsee eroon?

Suurin osa propuista on terveydelle harmittomia, ja ne irtoavat usein omia aikojaan. Koska proppu voivat kuitenkin aiheuttaa pahaa hajua ja epämukavuutta kurkussa, moni haluaa päästä niistä eroon.

Vaihtoehtoja proppujen poistamiseen ovat muun muassa:

Kurlaus

Kurlaaminen lämpimällä suolavedellä auttaa helpottamaan propun aiheuttamaa kurkkukipua ja voi myös irrottaa propun kolostaan. Sekoita puoli teelusikallista suolaa lasilliseen lämmintä vettä ja kurlaa.

Yskiminen

Yskiminen voi irrottaa propun nielusta ja nostaa sen suuhun. Jos proppu tuntuu painavan kurkkua, kova yskäisy voi auttaa.

Irroita proppu lastan avulla

Mikäli oksennusrefleksi ei ole kovin herkkä, paakku voi irrota puulastan tai esimerkiksi hammasharjan varren avulla. Kun nielurisaa painaa propun vierestä kevyesti, paakku pullahtaa usein ulos. Ole varovainen, sillä risakudos on herkkää. Älä yritä saada proppua väkisin pois.

Lääkärikin voi auttaa

Hankalissa tapauksissa, kuten silloin, jos proppuja on paljon ja ne häiritsevät jatkuvasti elämää, proppujen vuoksi voi hakeutua lääkäriin. Nielurisojen poisto voi tulla tällöin kyseeseen.

Proppu voi myös olla kroonisen tulehduksen oire. Kroonisessa nielurisatulehduksessa nielu on jatkuvasti arka ja risoissa on tavallista runsaammin koloja, joihin proput muodostuvat.

Ehkäise proppu näin:

Lähteet: Healthline, Terveyskirjasto, WebMD

X