Terveys

Likainen kieli voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä sekä monia muita ongelmia suuhun – näin putsaat kielesi tehokkaasti ja oikein

Tiesitkö, että kielen pinnalle kertyy samaa katetta kuin hampaisiin? Kielen puhdistus onkin tärkeä osa hyvää suuhygieniaa.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Kielen puhdistus pitää suun raikkaana.

Tiesitkö, että kielen pinnalle kertyy samaa katetta kuin hampaisiin? Kielen puhdistus onkin tärkeä osa hyvää suuhygieniaa.

Kaksi kertaa päivässä aamuin illoin. Suurin osa muistaa, kuinka usein hampaat tulisi pestä. Mutta tiesitkö, että myös kielen puhdistaminen tulisi ottaa osaksi päivärutiineita?

Vastaava hammaslääkäri Jenni Seppänen Kouvolan Hammas Mehiläisestä kertoo, että kielen puhdistaminen on tärkeää monesta syystä. Ensinnäkin kielen puhdistaminen tuo suuhun raikkaan tunteen. Lisäksi se vähentää suuhun kertynyttä plakkia.

– Kielen pinnalle kertyy samaa katetta kuin hampaisiin. Kielen puhdistaminen vähentää yleisempiä suun sairauksia, kuten kariesta, hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta.

Jos kielen päälle on päässyt kertymään paljon likaa, kieli voi vaikuttaa myös makuherkkyyteen. Toisaalta likainen kieli on esteettinen vaiva, joka näkyy nauraessa tai puhuessa, Seppänen huomauttaa.

Lue myös: Kumpi on tehokkaampi: hammaslanka vai hammasväliharja? Hammaslääkäri kertoo, kuinka putsaat hammasvälisi oikein

Jos kielen puhdistaminen jää väliin, voi seurauksena olla pahanhajuinen hengitys

Halitoosia eli pahanhajuista hengitystä voi aiheuttaa niin suussa olevat bakteerit, ruokavalio kuin tupakka ja alkoholikin. Joskus suussa olevaa hajua selittää myös kielen pinnalle kertynyt lika.

– Hyvin usein katteinen kieli on syypää pahanhajuiseen hengitykseen. Kuivasuisella ihmisellä kielen puhdistaminen on tärkeää, koska kun syljeneritys on vähäistä, mikrobit pääsevät lisääntymään suussa nopeasti, Seppänen kertoo.

Lue myös: Vaivaako sinua pseudohalitoosi? Näin selvität, haiseeko hengityksesi oikeasti vai kuvitteletko vain

Kielen puhdistus olisi hyvä tehdä joka päivä

Kuinka usein kieli tulisi sitten puhdistaa? Seppäsen mukaan pesu kannattaa tehdä hampaiden harjauksen yhteydessä ja vähintään kerran päivässä.

– Mutta jos kärsii pahanhajuisesta hengityksestä, kielen puhdistaminen kannattaa tehdä kaksi kertaa päivässä, Seppänen lisää.

Kielen putsaus onnistuu esimerkiksi pehmeäharjaksisella hammasharjalla. Hammasharja ei ole kuitenkin yhtä tehokas kuin varta vasten kielelle tarkoitettu kielen puhdistaja.

– Hammasharja ei pääse kielinystyröiden väliin. Eräässä tutkimuksissa todettiin, että kun kieli puhdistetaan hammasharjalla, se vähentää pahanhajuista hengitystä aiheuttavia rikkiyhdisteitä 45 prosentilla. Kielen puhdistajalla luku oli taas 75 prosenttia.

Kielen puhdistus onnistuu parhaiten kielelle tarkoitetulla puhdistajalla. Kuvassa henkilö puhdistaa kieltä.
Kielen voi puhdistaa hammasharjalla tai kielelle tarkoitetulla puhdistajalla.

”Kun puhdistat kieltä, hengitä nenän kautta” – näillä hammaslääkärin vinkeillä puhdistus onnistuu 

Kieli putsataan oikeaoppisesti asettamalla kielen puhdistaja aluksi kielen takaosaan. Herkkänieluisille kielen puhdistaminen voi tuntua tästä syystä epämiellyttävältä ja aiheuttaa yökkäysrefleksin.

– Kun puhdistat kieltä, hengitä nenän kautta, sillä tämä vähentää yökkäysrefleksiä, Seppänen neuvoo.

Toisena kikkana on napata puhtaalla nenäliinalla kielestä kiinni ja vetää kieltä pidemmälle. Tämä myös helpottaa yökkäysrefleksiä ja tekee puhdistamisesta vaivattomampaa.

– Jos tuntuu siltä, että on herkkänielu, eikä puhdistamista voi tehdä tarkasti, mukaan voi ottaa suuveden. Suuvesi ei saisi sisältää alkoholia, mikä kuivattaa vielä enemmän suuta.  

Kielen puhdistaminen – 3 askelta 

  1. Aseta kielenpuhdistin kielen takaosaan. Jos sinulla on herkkä nielu, aseta puhdistaja ensiksi kielen keskiosaan ja siirry pikkuhiljaa taaksepäin. Yökkäysrefleksin välttämiseksi yritä hengittää nenän kautta. Voit myös puristaa kielen kärjestä esimerkiksi paperiliinalla ja vetää kieltä pidemmälle.
  2. Aloita puhdistus raaputtamalla hellävaraisesta kielen takaosasta eteen. Tee liikettä 2–5 kertaa. Huuhtele kielen puhdistin raaputusten välissä.
  3. Huuhtele kielen puhdistin lopuksi huolellisesti lämpimällä vedellä. Voit halutessasi viimeistellä kielen pesun alkoholittomalla suuvedellä.
X