Terveys

Vaivaako sinua pseudohalitoosi? Näin selvität, haiseeko hengityksesi oikeasti vai kuvitteletko vain

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi on yleinen vaiva, mutta niin on myös pseudohalitoosi. Pseudohalitoosista kärsivä luulee hengityksensä haisevan, vaikkei se pidä paikkaansa. Listasimme keinot, joiden avulla oman hengityksensä hajua voi selvittää.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Pseudohalitoosista kärsivä kuvittelee oman hengityksensä haisevan pahalta.

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi on yleinen vaiva, mutta niin on myös pseudohalitoosi. Pseudohalitoosista kärsivä luulee hengityksensä haisevan, vaikkei se pidä paikkaansa. Listasimme keinot, joiden avulla oman hengityksensä hajua voi selvittää.

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi on yksi yleisimmistä suuhun liittyvistä vaivoista. Se on yhtä yleistä naisilla ja miehillä, ja siitä kärsii jopa 10–50 % väestöstä.

Haisevan hengityksen taustalla on useimmiten huono suuhygiena, jonka vuoksi suuhun kertyy pahanhajuisia rikkiyhdisteitä tuottavia bakteereja. Myös ientulehdus, hampaiden reikiintyminen, kuiva suu, refluksitauti ja hengitystieinfektiot voivat aiheuttaa halitoosia.

Väliaikaista pahanhajuista hengitystä aiheuttavat jotkut ruoat, kuten valkosipuli, ja juomat, kuten kahvi ja alkoholi. Myös tupakointi saa hengityksen haisemaan.

Halitoosia vai pseudohalitoosia?

Ihminen ei välttämättä itse tiedä, haiseeko hänen hengityksensä vai ei. Nenä on voinut tottua hajuun, eikä omaa hengitystä ole helppo haistaa.

Osa ihmisistä myös luulee kärsivänsä pahanhajuisesta hengityksestä, vaikka todellisuudesta näin ei ole. Silloin kyse on pseu­do­ha­li­toosista, joka on melko yleistä.

Vuonna 2010 julkaistun saksalaisen tutkimuksen mukaan jopa 28 prosenttia henkilöistä, jotka kertoivat kärsivänsä pahanhajuisesta hengityksestä, kärsikin pseudohalitoosista. Pseudohalitoosista eroon pääsemiseen voidaan tarvita psykologin apua.

Kuinka voi tunnistaa, haiseeko oma hengitys oikeasti vai onko kyse pseudohalitoosista? Listasimme neljä keinoa.

1. Tee sylkitesti

  • Nuolaise kielellä ranteesi sisäpuolta.
  • Odota noin 10 sekuntia, jotta sylki ehtii kuivua. Haista sen jälkeen rannettasi. Jos ranteesi haisee pahalta, niin haisee myös hengityksesi. Jos et haista mitään, et todennäköisesti kärsi pahanhajuisesta hengityksestä.

2. Ota kielinäyte

  • Usein pahan hajun lähde on kielessä. Ota kieleltäsi näyte esimerkiksi vanupuikon avulla. Hiero puikolla varovasti kielen takaosaa, jossa pahaa hajua aiheuttavat bakteerit usein pesivät.
  • Anna vanupuikon olla syrjässä noin minuutin ajan ja haista sen jälkeen puikkoa. Hengityksesi haisee todennäköisesti samalta kuin miltä puikko nyt haisee.

3. Hengitä kämmeniin tai kuppiin

  • Muodosta kämmenistäsi kuppi tai ota käsiisi oikea kuppi, jonka sisälle mahtuvat sekä suusi että nenäsi.
  • Hengitä suun kautta hitaasti kuppiin ja sisäänhengitä ilma nopeasti nenän kautta sisään. Jos hengityksesi haisee pahalta, todennäköisesti huomaat sen.
  • Huomioi! Menetelmän luottavuus riippuu hyvin paljon siitä, kuinka tiivis kuppi on. Jos uloshengitetty ilma karkaa kupin raoista ulos, hengityksen hajua ei pysty aistimaan kunnolla.

4. Kysy perheenjäseneltä tai ystävältä

Lähteet: HammaslääkäriliittoInternational Journal of Oral Science, Potilaan Lääkärilehti, WikiHow

X