Terveys

Muhiiko sinunkin sähköhammasharjassasi bakteeripesäke? Näin huolehdit sähköhammasharjan hygieniasta

Monet hammaslääkärit suosittelevat sähköhammasharjan käyttöä, sillä oikein käytettynä siitä on suuri apu suuhygienian ylläpidossa. Mutta aivan kuten tavallisetkin hammasharjat, myös sähköhammasharja tulee puhdistaa säännöllisesti, ettei siitä tule kaameaa bakteeripesäkettä. Ethän ole sortunut näihin virheisiin?

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Sähköhammasharjan käyttö on tehokasta ja hellävaraista. Mutta varo, ettet käytä hammasharjapäätä, joka on täynnä bakteereita.

Monet hammaslääkärit suosittelevat sähköhammasharjan käyttöä, sillä oikein käytettynä siitä on suuri apu suuhygienian ylläpidossa. Mutta aivan kuten tavallisetkin hammasharjat, myös sähköhammasharja tulee puhdistaa säännöllisesti, ettei siitä tule kaameaa bakteeripesäkettä. Ethän ole sortunut näihin virheisiin?

Käypä hoito -suosituksen mukaan sähköhammasharjalla hampaat puhdistuvat paremmin kuin tavanomaisella hammasharjalla. Sähköhammasharjat poistavat oikein käytettynä plakkia, vähentävät ientulehdusta ja ikenien verenvuotoa tehokkaammin kuin tavalliset hammasharjat.

Erityisesti sähköhammasharjan käytöstä hyötyvät henkilöt, joiden hampaiden hoito on vaikeutunut. Syynä voi olla käsien heikentynyt toimintakyky, joka voi johtua esimerkiksi nivelreumasta, Parkinsonin taudista tai esimerkiksi käsivammasta. Sähköhammasharjan pienemmästä harjaspäästä hyötyvät myös herkästä nielusta kärsivät henkilöt. Sähköhammasharjan käyttöä suositellaan myös laiskemmalle hampaiden harjaajalle.

Näin peset hampaat oikein sähköhammasharjalla

Sähköhammasharjan nopeasti liikehtivä, pyöreä ja pieni harjaspää mahdollistaa hankalienkin paikkojen, kuten takahampaiden, puhdistamisen.

Sähköhammasharjan käytössä tärkeintä on oikea tekniikka: hampaat tulee pestä niin, että jokainen hammas tulee käytyä läpi, ienrajaa myötäillen. Harjaa kannattaa pitää 45 asteen kulmassa ja harjalla tulee käydä läpi hampaiden etu-, taka- ja purupinnat. Muista, ettei sähköhammasharjaa tarvitse painaa kovaa. Harjaa hampaita 2–3 minuuttia ja käytä hampaidenpesussa fluorihammastahnaa.

Esimerkiksi hampaiden harjausjärjestys voi olla:

  1. Alahampaiden ulkopinnat (30 sekuntia)
  2. Ylähampaiden sisäpinnat (30 sekuntia)
  3. Alahampaiden sisäpinnat (30 sekuntia)
  4. Ylähampaiden ulkopinnat (30 sekuntia)
  5. Ala- ja ylähampaiden purupinnat (60 sekuntia)

Lue myös: Hammasharja on parempi vaihtaa liian usein kuin aivan liian harvoin.

Lue myös: Hierotko sinäkin tietämättäsi suihkussa itseesi bakteereja?

Varo bakteereita! Näin hammasharjan puhdistus tulisi tapahtua

Oletko kuullut sanottavan, että hammasharjassa voi olla enemmän bakteereita kuin vessanpöntön istuimessa? Hammasharjoissa piileekin oiva kasvualusta bakteereille, viruksille ja jopa kolibakteereille. Suolistobakteereja saattaa päätyä hammasharjaan, jos säilytät hammasharjaasi kylpyhuoneessa lähellä vessanpönttöä: vedettyäsi vessan, bakteerit leijailevat ilmateitse hammasharjaan. Huuhtele vessa aina niin, että vessanpöntön kansi on kiinni.

Myös käsien pesun yhteydessä hammasharjaan voi kantautua likaroskeita, jos säilytät hammasharjaa käsialtaan reunalla.

Sähköhammasharjan säilytys
Tässä kuvassa on monta virhettä: monta hammasharjaa samassa mukissa, kylpyhuoneen käsipesualtaan reunalla…

Hampaat harjattuasi huuhtele hammasharjan harjaspää aina vedellä ja anna sen kuivua ilmavasti. Harjaspää on tärkeää puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta hammastahna ja ruoantähteet irtoavat harjasta. Anna hammasharjan kuivua käyttökertojen välillä kunnolla, sillä bakteerit viihtyvät kosteassa. Vältä hammasharjakoteloita, joissa kosteus säilyy pitkään.

Sähköhammasharja kannattaa puhdistaa kauttaaltaan kerran viikossa. Irrota ensin harjaspää, ja huuhtele harjaspään alaosa lämpimällä vedellä. Sen jälkeen huuhtele metallivarren alue. Pyyhi sähköhammasharjan koko runko kostealla liinalla. Myös hammasharjan runko on tärkeää putsata, sillä siihenkin kerääntyy salakavalasti likaa ja bakteereita – kurkista vaikkapa sähköhammasharjasi pohjaan!

Hammasharjaa kannattaa säilyttää mieluiten peilikaapissa, pystypäin ja omassa mukissa erossa muidenkin perheenjäsenien hammasharjoista,  sillä bakteerit voivat siirtyä helposti hammasharjasta toiseen.

Muista myös putsata hammasharjateline hiivasta ja homeesta: sen peseminen unohtuu useilta. Hammasharjateline kannattaisi pestä pariin kertaan viikossa astianpesukoneessa tai kuumalla saippuavedellä.

Bakteerit ovat syy ientulehduksiin, hampaiden mätänemiseen ja pahanhajuiseen hengitykseen.

Milloin hammasharja tai hammasharjan pää pitää vaihtaa?

Hyvänä nyrkkisääntönä on, että hammasharja tulee vaihtaa suunnilleen kolmen kuukauden välein. Sähköhammasharjan pää voidaan vaihtaa kerran puolessa vuodessa tai niin usein, kuin mitä harjan valmistaja suosittelee.

Sähköhammasharja
Tämä harjaspää olisi pitänyt vaihtaa jo aikoja sitten uuteen.

Harjaspää tulee vaihtaa useammin, jos havaitset sen kuluneen liikaa. Kulunut, harottava ja hapsottava harjaspää heikentää harjan puhdistusmekaniikkaa merkittävästi, ja hampaat jäävät likaiseksi. Harjaspää kannattaa vaihtaa myös hygieniasyistä, sillä siihen kerääntyy auttamatta ajan myötä bakteereita ja pinttynyttä likaa.

Vaihda harjaspää aina sen jälkeen, jos olet ollut kipeä. Harjaspään vaihto ehkäisee bakteerien leviämistä. Harjaspään tiheämpi vaihto on suositeltavaa myös silloin, jos kärsit parodontaali-infektiosta eli hampaan kiinnityskudosten sairaudesta. Kulunut harjaspää ei puhdista hampaita bakteeripeitteestä kunnolla ja voi vaurioittaa ikeniä.

Lähteet: Käypähoito, Tohtori.fi, Webdento.fi, Terveyskirjasto

X