Koti ja sisustus

Nämä ovat kodin pahimmat bakteeripesät – kriittisimmät paikat jäävät monilta pesemättä

Kaikki kodin pahimmat bakteeripesät eivät ole niitä ilmeisimpiä. Siksi saatat kuurata kotiasi hiki hatussa, mutta silti unohtaa putsata jonkun kodin pahimmista bakteeripesistä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Kodin todelliset bakteeripesät saattavat jäädä pahimmillaan jopa kokonaan puhdistamatta.

Kaikki kodin pahimmat bakteeripesät eivät ole niitä ilmeisimpiä. Siksi saatat kuurata kotiasi hiki hatussa, mutta silti unohtaa putsata jonkun kodin pahimmista bakteeripesistä.

Milloin olet viimeksi putsannut lietesi nupit tai kaukosäätimesi? Listasimme kodista ne paikat, joissa bakteerit parhaiten viihtyvät.

Nämä ovat todennäköisesti sinunkin kotisi pahimmat bakteeripesät:

Tiskiallas

Tiskiallas voi olla kodin kaikista pahin bakteeripesä. Pahimmillaan likaisen tiskialtaan bakteerit voivat jopa heikentää huoneilmaa. Siksi tiskialtaan puhdistamisohjeisiin kannattaa paneutua huolella.

Lieden nupit

Bakteerien lisäksi pesemättömissä lieden nupeissa voi muhia hiiva ja jopa home. Lieden nupit olisi hyvä puhdistaa lämpimällä vedellä ja puhdistusaineella kerran viikossa.

Keittiön tasot

Etkö pudista keittiösi tasoja ruoan valmistuksen jälkeen? Se kannattaisi. Keittiön tasoilla viihtyvät bakteerien lisäksi myös homeet, joita et varmasti halua seuraavaan tasolla valmistamaasi ateriaan.

Hanojen kahvat

Hanojen kahvat voivat olla todellisia bakteeripesiä, sillä niihin kosketaan usein likaisin käsin. Hanojen kahvat olisi hyvä puhdistaa päivittäin.

Hammasharjatelineet

Pidätkö hammasharjaasi telineessä kylpyhuoneessa? Sen peseminen unohtuu useilta, ja tutkimuksissa on todettu, että 64 prosentista hammasharjatelineistä löytyy hiivaa ja hometta. Hammasharjateline kannattaisi pestä pariin kertaan viikossa astianpesukoneessa tai kuumalla saippuavedellä.

Kaukosäädin

Kaukosäätimesi on todennäköisesti ollut monen ihmisen kädessä, pudonnut lattialle ja ollut kädessäsi myös silloin, kun olet ollut sairaana. Silti et ole välttämättä juurikaan putsaillut sitä. Siksi kaukosäätimessä on todennäköisesti runsaasti bakteereja – ja tutkimusten mukaan myös 50 prosentin todennäköisyydellä flunssaviruksia.

Tietokoneen näppäimistö

Tietokoneen näppäimistöllä voi olla enemmän bakteereja kuin vessanpöntössä. Tietokoneen näppäimistön puhdistamisohjeiden noudattaminen kannattaa, vaikka olisi tietokoneen ainoa käyttäjä.

Lähteet: CBS News, WebMD

X