Työ ja raha

Tietokoneen näppäimistöllä voi olla enemmän bakteereja kuin vessanpöntössä – puhdista näppäimistö oikein

Milloin viimeksi puhdistit tietokoneesi näppäimistön? Bakteeripesäke kannattaa puhdistaa liasta säännöllisesti.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Tietokoneen näppäimistö on oikea bakteeripesäke.

Milloin viimeksi puhdistit tietokoneesi näppäimistön? Bakteeripesäke kannattaa puhdistaa liasta säännöllisesti.

Tiesitkö, että tietokoneen näppäimistöllä saattaa elää enemmän bakteereja kuin vessanpöntössä? Pahimmillaan näppäimistöllä elävät bakteerit voivat aiheuttaa esimerkiksi vatsatautia tai muita sairauksia. Siksi kädet kannattaisi pestä aina ennen ja jälkeen tietokoneen käytön ja tietokoneen äärellä syömistä tulisi välttää.

Miten usein tietokoneen näppäimistö pitäisi puhdistaa?

Mikäli kyseessä on näppäimistö, jota käyttävät muutkin, pintapuolinen puhdistus on hyvä tehdä aina, kun istahdat koneen ääreen.

Vaikka olisit koneen ainoa käyttäjä, näppäimistö olisi hyvä puhdistaa säännöllisesti. Esimerkiksi flunssakausina näppäimistön säännöllinen pyyhkinen on järkevä varotoimi.

Miten tietokoneen näppäimistön saa puhtaaksi?

Kaupoissa myydään erilaisia näppäimistön puhdistukseen käytettäviä suihkeita ja geelejä, mutta näppäimistön puhdistuksessa voi käyttää myös yleispuhdistusainetta ja mikrokuituliinaa. Muista kuitenkin puristella mikrokuituliina nihkeäksi, sillä liian märällä liinalla pyyhkiessä näppäimistön väliin voi valua vettä, mikä saattaa vahingoittaa näppäimistöä.

Puhdistaminen kannattaa aloittaa kääntämällä näppäimistö ylösalaisin, jotta pahimmat roskat ja muruset tippuvat pois väleistä.

Näppäimistön välit voi puhdistaa myös paineilman avulla, imuroimalla näppäimistön pölynimurin pienellä suuttimella tai pienellä mikroimurilla.

Näppärä puhdistusniksi näppäimistön välien puhdistamiseen on post it -lapun kuljettaminen näppäimistön väleissä: suurimmat roskat tarttuvat lapun liimapintaan.

Lähteet: Yle, MTV3, Kauppalehti

Lue lisää:

Triggerpisteiden avaamisella eroon lihasjännityksestä, kivuista ja väsymyksestä? Testasimme!

Mikroaaltouuni puhtaaksi ja raikkaaksi ilman myrkkyjä – 3 helppoa ja edullista keinoa

Tiskiallas voi olla kodin pahin bakteeripesä – Ruokasooda ja etikka tuovat ratkaisun

X