Salakavala hammastulehdus voi levitä suusta muualle elimistöön: tunnista tulehduksen oireet
Hammasytimen tulehdus voi oirella muun muassa sykkivänä särkynä ja kuumeiluna.
Terveys

Piilevä hammastulehdus voi salakavalasti levitä suusta muualle elimistöön – tunnista tulehduksen oireet

Piilevä hammastulehdus on haitallinen koko keholle. Levitessään hammasperäinen tulehdus voi vaatia jopa sairaalahoitoa. Röntgenkuvat paljastavat hammastulehduksen, mutta myös tietynlaiset oireet kertovat, ettei hammas ole terve.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Monen suussa piilee salakavala krooninen hammastulehdus. Esimerkiksi hampaan ydin tai sen kiinnityskudokset voivat olla tulehtuneet ilman selviä oireita, koska terveen ihmisen puolustujärjestelmä pystyy usein pitämään tulehduksen aisoissa. Suun tulehdustila on silti haitallinen, sillä se syn­nyttää eli­mis­tössä mata­la-as­teista tulehdusta ja lisää sairauksien riskiä.

Joskus hammastulehdus voi myös aiheuttaa vakavia ongelmia. Tulehdus voi päästä leviämään hampaan juuria pitkin leukaluuhun ja verenkierron kautta muualle kehoon. Tällöin tulehdus voi syövyttää leukaluuta ja johtaa jopa olla hengenvaaralliseen yleisinfektioon.

Hammastulehdus voi paljastua sattumalta hammaslääkärikäynnillä röntgenkuvassa ja tulla ihmiselle yllätyksenä. Tulehduksen merkit ovat kuitenkin voineet olla jo ilmassa.

Tunnista vakavan hammastulehduksen oireet

Hammastulehdus voi kehittyä ilman selkeitä oireita, mutta etenkin, jos hammas on pahoin tulehtunut, oireitakin alkaa esiintyä.

Hampaasta lähtöisin olevan tulehduksen tyypillisiä merkkejä ovat muun muassa paine ja sykkivä kipu hampaassa, hammasta ympäröivän ikenen arkuus, turvotus ja verenvuoto sekä paha maku suussa. Hammassärky voi voimistua ihmisen urheillessa tai nauttiessa kuumaa ruokaa tai juomaa. Lisäksi tulehdukseen voi liittyä yleiskunnon laskua ja kuumeilua.

Toistuvat, toispuoleiset poskiontelotulehdukset voivat myös kertoa hampaan tulehtumisesta. Yläleuassa sijaitseva tulehtunut poskihammas voi nimittäin aiheuttaa poskiontelo-oireita ja -tulehduksia.

Hampaan tulehtumisesta johtuvat oireet voivat olla vakavia, jos tulehdus on päässyt leviämään hampaasta muualle elimistöön. Muun muassa hengitys-, nielemis- ja puhevaikeudet, korkea kuume, yleiskunnon lasku, vaikeus kääntää päätä ja avata suuta, leuan alueen turvotus, huimaus sekä näiden oireiden nopea kehittyminen kertovat siitä, että ihminen voi kärsiä vakavasta hammasperäisestä tulehduksesta. Tällöin hoitoon on hakeuduttava pikaisesti ja tilanne voi vaatia sairaalahoitoa.

Tulehtunut hammas pitää hoitaa

Hammasperäisen tulehduksen hoitona on tulehduksen alkupisteen – usein koko hampaan – poistaminen. Jos hampaan ytimen tulehdus on vielä lievää, pelkkä juurihoitokin voi auttaa. Hoidon tarpeen ja tulehduksen levinneisyyden paljastaa röntgenkuva.

Kun hammas on hoidettu, paranemisen tueksi voidaan määrätä antibioottikuuri.

Mistä hampaan tulehtuminen johtuu?

Hammastulehduksen aiheuttavat suun omat bakteerit. Hampaan ytimen tulehtuminen voi lähteä liikkeelle esimerkiksi hampaan reikiintymisestä, jonka seurauksena bakteerit pääsevät pesiytymään hampaan sisälle.

Tulehdus voi olla lähtöisin myös hampaan lohkeamisesta tai leukamurtumasta, tai se voi levitä hampaan poiston jälkeisestä luukuopasta tai puhkeamassa olevan hampaan ympärystöstä.

Paras keino ehkäistä hammasperäisiä tulehduksia ja niiden leviämistä on terve suu: hyvä päivittäinen suuhygienia sekä säännöllinen hammaslääkärissä käynti.

Lähteet: Hammaslääkäriliitto, Käypähoito, Lääkärilehti, Sic!Terveyskirjasto

X