Terveys

Voiko halitoosi eli pahanhajuinen hengitys kieliä sairaudesta? Asiantuntija vastaa

Joskus hengitys haisee rikiltä, joskus taas mädältä tai asetonilta. Pahanhajuinen hengitys saattaa kieliä esimerkiksi ientulehduksesta. Sen sijaan vakavasta sairaudesta on kyse hyvin harvoin.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock

Halitoosi eli pahanhajuinen hengitys voi johtua ientulehduksesta.

Joskus hengitys haisee rikiltä, joskus taas mädältä tai asetonilta. Pahanhajuinen hengitys saattaa kieliä esimerkiksi ientulehduksesta. Sen sijaan vakavasta sairaudesta on kyse hyvin harvoin.

Halitoosi on hieno nimi, joka tarkoittaa kiusallista asiaa: pahanhajuista hengitystä.

– Halitoosi tarkoittaa kaikkia suun (pahanhajuisia) aromeja. Sen tunnistamiseksi on kehitetty laboratoriomittauskin, mutta paras tapa tunnistaa pahanhajuinen hengitys, on vain haistaa se itsellä tai läheisellä, sanoo hammaslääkäri Mikko Laukkanen Vallilan Hammaslääkärikeskuksesta.

Mistä halitoosi eli pahanhajuinen hengitys yleensä johtuu?

”Aamulla melkein jokaisen hengitys haiskahtaa. Tällöin pahanhajuinen hengitys johtuu siitä, että yöllä on erittynyt vähemmän sylkeä, joka ei ole huuhdellut pois bakteereja. Bakteerit jäävät suuonteloon, ja aamulla suussa on erilaisia hajuja. Ne lähtevät tavallisesti hyvin nopeasti pois, kun huuhtelee suun tai harjaa hampaansa.

Alkoholi ja tupakka sekä jotkin dieetit, erityisesti vähähiilihydraattiset ruokavaliot, voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Myös stressi voi olla joskus syynä. Stressaantuneena ihminen voi erittää vähemmän sylkeä, joka saattaa aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.

Halitoosi johtuu useimmiten iensairauksista. Jos suuhygieniaa ei ole toteutettu riittävällä tarkkuudella, bakteereja voi jäädä hammasväleihin tai kielen takaosan uurteisiin. Kun bakteerit pääsevät muhimaan, syntyy tulehduksia. Niistä voi tulla aromi, joka muistuttaa mädän hajua.”

Milloin kannattaa lähteä hammaslääkäriin?

”Jos kokee pahanhajuisen hengityksen häiritsevänä. Aina pahanhajuista hengitystä ei huomaa itse, sillä siihen tottuu. Myös puoliso voi tottua siihen. Sen sijaan henkilö, joka ei ole koko ajan lähikontaktissa, haistaa pahanhajuisen hengityksen. Halitoosi on arkaluontoinen asia, sillä harva kehtaa huomauttaa, jos jonkun henki haisee.”

Halitoosi eli pahanhajuinen hengitys on melko yleinen aamuisin.
Halitoosi voi liittyä esimerkiksi siihen, että yöllä on erittynyt vähemmän sylkeä, joka ei ole huuhdellut pois bakteereja. Toisaalta se voi olla myös esimerkiksi stressistä tai ruokavaliosta johtuvaa.

”Hammaslääkäri pyrkii löytämään halitoosin syyn. Yleisin syy on ientulehdus. Jos syynä on ientulehdus, silloin joko lääkäri tai suuhygienisti poistaa hammaskiven ja plakin. Samalla opastetaan oikeat välineet ja tekniikka, jotta potilas pystyy kotona suoriutumaan suun puhdistamisesta.”

Lue myös: Jopa 90 prosenttia ei käytä hammaslankaa niin kuin pitäisi – voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia

”Jos pahanhajuinen hengitys ei johdu ientulehduksesta, hampaassa olevasta tulehduksesta tai jostakin yleissairaudesta, voi  kielen takaosaa harjaamalla saada pikkasen vähennettyä bakteereja ja hajun määrää. Se tuntuu aika epämukavalta. Ne jotka harjaavat, sanovat, etteivät he ole varmoja, onko siitä ollut hyötyä. Kielen harjaamisesta on viime vuosina tullut trendi, mutta pitäisin sen hyötyä aika marginaalisena. Kaiken kaikkiaan on hyvä muistaa, että hammaslääkärin säännölliset tarkastukset ovat hyvin tärkeitä.”

Voiko halitoosi eli pahanhajuinen hengitys kieliä sairaudesta?

”Se on hyvin harvinaista. Mutta jos vaikka tyypin 2 diabeteksen hoito ei ole tasapainossa, kehon tulehdusreaktio saattaa aiheuttaa halitoosia. Tietynlaista aromia voi olla hengityksessä myös silloin, jos ei ole ottanut insuliinia.”

Mitä voi tehdä, ettei halitoosi ala vaivata?

”Pitää huolta suuhygieniasta. Hampaat pitäisi pestä huolellisesti ainakin kaksi kertaa päivässä ja hammasvälit puhdistaa kerran päivässä. Voi myös kokeilla kielen takaosan harjaamista.

Pääsääntöisesti voi sanoa, että terveet elintavat, kuten monipuolinen ruokavalio, liikunta ja riittävä uni saavat ihmisen voimaan kokonaisvaltaisesti hyvin. Pitää myös muistaa juoda tarpeeksi vettä, jotta suu ei kuivu. Kun keho toimii normaalisti, ei hengityksenkään pitäisi haista.”

Halitoosi eli pahan hajuinen hengitys.
Halitoosi on arkaluontoinen asia, sillä harva kehtaa huomauttaa, jos jonkun henki haisee.
X