Terveys

Parhaat keinot flunssan ehkäisyyn ja hoitoon – Kuuma flunssajuoma ja 7 muuta tehokasta troppia

Flunssakaudella ovat hyvät neuvot tarpeen. Listasimme kahdeksan luonnollista troppia, joiden avulla voi ehkäistä flunssaa ja helpottaa flunssan oireita.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Valmista kuuma flunssajuoma hunajasta ja inkivääristä. Mausta kanelilla ja sitruunalla.

Flunssakaudella ovat hyvät neuvot tarpeen. Listasimme kahdeksan luonnollista troppia, joiden avulla voi ehkäistä flunssaa ja helpottaa flunssan oireita.

1. Valkosipuli

Valkosipulilla on antibakteerisia ja viruksia torjuvia ominaisuuksia, jotka pitävät flunssan poissa. Se sisältää muun muassa allisiinia, joka lisää vastustuskykyä ja helpottaa flunssan oireita.

Jos vain uskallat, nauti valkosipulia raakana, sillä keittäminen tuhoaa valkosipulin terveellisiä ainesosia. Pilko yksi valkosipulinkynsi ja sekoita se lusikalliseen hunajaa, ja flunssalääke on valmis.

2. Mustaherukkamehu

Mustaherukkamehu on perinteinen suomalainen flunssalääke.

Mustaherukassa on runsaasti C-vitamiinia, joka edistää elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa. Tutkimusten mukaan C-vitamiini sekä lyhentää flunssan kestoa että lieventää flunssan oireita.

Valitse laadukas, kylmäpuristettu mustaherukkamehu, johon ei ole lisätty sokeria, ja lämmitä kuumaksi juomaksi.

3. Hunaja

Hunaja antaa lisäpotkua vastustuskyvylle ja auttaa helpottamaan flunssan oireita. Hunaja lievittää esimerkiksi kurkun kutinaa. Sillä on myös antibakteerisia ominaisuuksia, jotka voivat nopeuttaa parantumista.

Nauti päivittäin yksi lusikallinen hunajaa raakana tai lisää hunajaa teen joukkoon.

4. Vihreä tee

Vihreässä teessä on teaniinia, joka antaa lisäpotkua vastustuskyvylle ja rentouttaa. Siinä on myös runsaasti C-vitamiinia, flavonoideja ja antioksidantteja, jotka ovat tärkeitä immuunijärjestelmälle.

Nauti kupillinen vihreää teetä päivittäin.

5. Inkivääri

Inkivääriä on kautta aikain käytetty hoitokeinona erilaisiin sairauksiin, kuten flunssaan. Inkivääri lisää vastustuskykyä, siinä on tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia ja se auttaa helpottamaan flunssan oireita.

Inkiväärissä on runsaasti C-vitamiinia ja magnesiumia. Tee kuuma flunssajuoma pilkkomalla pala tuoretta inkivääriä kattilaan, lisää päälle vettä ja keitä noin 15 minuuttia. Nauti inkivääritee hunajan kera.

6. Kurkuma

Kurkumaa on käytetty perinteisesti lääkkeenä esimerkiksi vilustumisen, päänsäryn ja kurkkukivun hoitoon. Kurkuma sisältää kurkumiinia, jolla on lukuisia terveysvaikutuksia. Se esimerkiksi torjuu tulehdusta ja vahvistaa elimistön puolustusjärjestelmää. Kurkuma on todellinen terveyspommi, jossa on 10 tutkittua terveyshyötyä.

Voit valmistaa kurkumasta esimerkiksi golden milk -juomaa tai teetä.

7. Jogurtti

Jogurtissa on probiootteja eli hyviä bakteereja, jotka voivat vahvistaa immuunijärjestelmää ja torjua tulehdusta.

Aamuinen jogurttiannos voi siis auttaa pitämään kehon puolustuskyvyn vahvana. Valitse maustamaton jogurtti ja lisää joukkoon annos vitamiineja marjojen muodossa.

8. D3-vitamiini

D3-vitamiini lisää vastustuskykyä ja torjuu flunssaa. Sitä saadaan runsaasti erityisesti auringosta ja kalasta. Pimeänä vuodenaikana on suositeltavaa käyttää D-vitamiinilisää, jotta elimistö varmasti saa D-vitamiinia tarpeeksi.

Lähteet: Daily Mail, Huffington Post, Prevention, Prevent DiseaseTop 10 Home Remedies

Lue myös:

Voiko kurkkukivussa mennä lenkille? Urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo, saako flunssassa treenata

Näillä nikseillä pysyt terveenä – 10 vinkkiä flunssan ehkäisyyn ja hoitoon

Taltuta kehon hiljainen tulehdus ruokavaliolla – 13 tulehdusta ehkäisevää ruoka-ainetta

X