Terveys

Kannattaako pneumokokkirokote ottaa? Ylilääkäri kertoo, keille rokote on erityisen tärkeä

Pneumokokkirokote suojaa pneumokokkibakteerin aiheuttamilta, pahimmillaan vaarallisilta infektiotaudeilta. Onko rokote koronaepidemian aikana erityisen tarpeellinen? Kysyimme ylilääkäri Hanna Nohynekilta.

Teksti:
Outi Pippuri
Kuvat:
Istock

Pneumokokkirokote suojaa pneunomokkibakteerin aiheuttamilta infektioilta.

Pneumokokkirokote suojaa pneumokokkibakteerin aiheuttamilta, pahimmillaan vaarallisilta infektiotaudeilta. Onko rokote koronaepidemian aikana erityisen tarpeellinen? Kysyimme ylilääkäri Hanna Nohynekilta.

Pitäisikö ottaa pneumokokkirokote? Tätä moni miettii etenkin koronapandemian myötä.

Pneumokokkirokote auttaa ehkäisemään muun muassa pneumokokkibakteeri-infektion aiheuttamia influenssan vakavia jälkitauteja. Suojaako se myös koronan aiheuttamilta jälkitaudeilta tai vakavilta tautimuodoilta? Kannattaisiko jokaisen nyt ottaa pneumokokkirokote?

Ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo, että tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että korona lisäisi pneumokokkitautia.

– Tämänhetkisen käsityksen mukaan bakteeri-infektiot eivät näyttele suurta osaa koronaviruksen aiheuttamassa sairaudessa. Ei ole myöskään osoitettu, että sairastetun covid-19-taudin jälkeen korostuisi riski sairastua jälkitautina pneumokokkiin. Mutta se on huono yhdistelmä, jos saa samanaikaisesti koronatartunnan ja influenssan, Nohynek sanoo.

Lue myös: Tiedätkö ovatko rokotteesi ajan tasalla? Kysyimme asiantuntijalta, mistä omat rokotetiedot löytyvät ja milloin rokotteita pitää vahvistaa

Nohynekin mukaan nyt tärkeintä on noudattaa koronavarotoimenpiteitä ja ottaa koronarokote, kun se tulee saataville.

– Kaikki koronatoimet, joita nyt tehdään, vähentävät myös näiden muiden hengitysteitse leviävien infektioiden määrää. Pneumokokkitaudin ilmaantuvuus on itse asiassa vähentynyt korona-aikana.

Pneumokokkirokote – keiden se kannattaa ottaa?

Pikkulapset ovat erityisen alttiita pneumokokkibakteerin aiheuttamille infektiotaudeille. Sen takia pneumokokkirokote tarjotaan kaikille alle 5-vuotiaille lapsille osana kansallista rokoteohjelmaa.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä eli KRAR suosittelee pneumokokkirokotusta liitettäväksi kansalliseen rokotusohjelmaan myös lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville henkilöille. Riskiryhmiin kuuluvat ihmiset, joilla on vakava munuaissairaus, yli 65-vuotiaat astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavat sekä henkilöt, joiden immuunivastetta on heikennetty.

Pneumokokkirokote auttaa ehkäisemään influenssan vakavia jälkitauteja.
Pneumokokkirokote auttaa ehkäisemään pneumokokkibakteeri-infektion aiheuttamia influenssan vakavia jälkitauteja.

Onko rokote joillekin turha?

– Turha rokote on sitä, että ei saa rahalleen toivomaansa terveyshyötyä. Yksilölliset syyt ottaa rokote vaihtelevat kovin paljon. Ne voivat olla hyvin erilaisia kuin ne syyt, joiden vuoksi rokote otetaan kansalliseen ohjelmaan. Jälkimmäisessä tilanteessa rokotteen on oltava riittävän kustannusvaikuttava, että sen ohjelmaan ottamista verovaroin maksettuna voidaan perustella, Nohynek sanoo.

Pneumokokkirokotteita on tarjolla kaksi konjugaattirokotetta (joista toinen on tarkoitettu vain alle 5-vuotiaille lapsille) ja yksi polysakkaridirokote. Ne eroavat toisistaan sekä immunologisesti että suojaavien serotyyppien määrän osalta.

Polysakkaridirokote ei herätä immunologista muistia toisin kuin konjugaattirokotteet, mutta se kattaa eniten pneumokokin serotyyppejä. Konjugaatit puolestaan suojaavat pneumokokin aiheuttamilta limakalvoinfektioilta ja nenänielukantajuudelta, mitä polysakkaridirokote ei tee.

– Konjugaattirokotteesta ajatellaan, että yksi annos riittää. Rokote on suojateholtaan pitkäkestoinen, mutta ihan varmasti ei tiedetä, kuinka kauan sen tarjoama suoja kestää. Polysakkaridirokotteen suoja kestää noin viisi vuotta, Nohynek sanoo.

Lue myös: Kannattaako influenssarokote ottaa? 5 faktaa influenssarokotuksesta

X