Terveys

Probiootit eivät olekaan varmin tie terveeseen suolistoon – probiooteissa voi piillä myös vaara

Moni hakee probiooteista terveyttä ja kauneutta. Toisinaan probioottien syöminen on kuitenkin turhaa, ja joskus siitä voi olla vakavaakin haittaa. Saccharomyces boulardii -nimistä probioottia ei saa enää antaa kriittisesti sairaille eikä immuunipuutteisille lainkaan.

Teksti:
Maria Tojkander

Joskus turhia, joskus jopa haitallisia

Moni hakee probiooteista terveyttä ja kauneutta. Toisinaan probioottien syöminen on kuitenkin turhaa, ja joskus siitä voi olla vakavaakin haittaa. Saccharomyces boulardii -nimistä probioottia ei saa enää antaa kriittisesti sairaille eikä immuunipuutteisille lainkaan.

Suoliston vaikutusta terveyteen tutkitaan nyt kiivaasti. Näyttää siltä, että jos suoliston mikrobitasapaino häiriintyy, seurauksena voi pahimmillaan olla vakavia, kroonisia sairauksia.

Ei olekaan ihme, että monimuotoista ja tasapainossa olevaa suolistoflooraa tavoitellaan monin keinoin.

Yksi keino ovat probiootit eli terveydelle hyödylliset mikrobit, joiden teho on osoitettu laajoissa tieteellisissä tutkimuksissa. Moni hakee niistä terveyttä ja kauneutta tai syö niitä vain varmuuden vuoksi.

Aina ei kannattaisi. Toisinaan probioottien syöminen on turhaa, ja joskus siitä voi olla jopa haittaa.

Vakavat infektiot lisääntyivät Euroopan sairaaloissa

Joissakin Euroopan sairaaloissa on kolmen, neljän viime vuoden aikana todettu vaikeasti tai kriittisesti sairailla potilailla epäilyttävän paljon Saccharomyces-hiivan aiheuttamia fungemioita, joissa hiivaa tunkeutuu vereen. Osa potilaista on kuollut sepsikseen eli verenmyrkytykseen.

Monissa sairaaloissa käytetään antibioottiripulin ehkäisemiseksi Saccharomyces boulardii -hiivaa, joka on probiootti.

Ei ole varmaa, ovatko sairastumiset aiheutuneet nimenomaan probiootin syömisestä. Osalla vakavaan infektioon sairastuneista oli keskuslaskimokatetri, joka saattoi selittää sairastumisen. Kaikilla ei kuitenkaan sitä ollut.

Fungemioita on ollut myös Suomessa. Mediuutiset-lehdessä 24.11. julkaistussa uutisessa Oulun yliopistollisen sairaalan infektiolääkäri Niina Kerttula kertoi, että Oysissä oli jutun kirjoitushetkeen mennessä havaittu tänä vuonna jo neljä Saccharomyces-sepsistä vaikeasti tai kriittisesti sairailla potilailla, kun aiempina vuosina tapauksia ei ollut juuri ollut. Oysissä probioottien – kuten Saccharomyces boulardii -hiivan – käyttö oli lisääntynyt viime vuosina. Oysissä tiukennettiin probioottien määräämiskäytäntöä.

Ei enää S. boulardii -probioottia immuunipuutteisille

Myös Euroopan lääkevirasto EMA on muuttanut kantaansa Saccharomyces boulardiin turvallisuuteen. S. boulardii -hiivasta tehdyn turvallisuusarvion perusteella on nyt päätetty, että hiivaa ei enää saa käyttää kriittisesti sairailla potilailla eikä potilailla, joilla on immuunipuutos.

Päätöksen teki EU-jäsenmaiden lääkevirastojen hajautetun ja tunnustamismenettelyn koordinaatioryhmä (CMDh), ja siitä kerrottiin EMA:n verkkosivuilla marraskuussa.

Suomessa Saccharomyces boulardii -hiivaa myydään myös itsehoitolääkkeenä nimellä Precosa, ja sitä käytetään ripulin hoitoon ja antibiootti- ja turistiripulin ehkäisyyn. Uskaltaako sitä enää käyttää?

– Uskaltaa. Muutos ei koske perusterveitä vaan ainoastaan immuunipuutteisia ja kriittisesti sairaita, ylilääkäri Vesa Mustalammi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta sanoo.

Immuunipuutteisilla ihmisillä puolustuskyky on vakavasti heikentynyt. Siksi heillä on riski sairastua myös sellaisten mikrobien aiheuttamiin infektioihin, jotka eivät perusterveillä aiheuta ongelmia.

– Tosin nykykäsityksen mukaan probioottien tehoa juuri turistiripulin ehkäisyssä ei ole luotettavasti osoitettu, Mustalammi huomauttaa.

Varmin tie terveeseen suolistoon eivät ole probiootit

Perusterveidenkin tapauksessa probioottien syömisestä voi kuitenkin joskus olla haittaa. Tilanne voi olla tämä silloin, jos jo syöt monipuolisesti ja elät terveellisesti ja voit hyvin, ulosteesi on normaalia eikä siinä ole esimerkiksi verta, suolentoimintasi on säännöllistä ja ihosi on hyvässä kunnossa.

– Silloin omassa suolistossasi voi olla jo hyvä mikrobitasapaino ja parempia mikrobikantoja kuin apteekin valmisteissa. Tällöin syömällä probioottivalmisteita voit pahimmassa tapauksessa heikentää omaa hyvää suolistoflooraasi, sanoi mikrobiologian professori Per Saris Anna-lehden haastattelussa (Anna 50/17).

Jos suolistofloorasi monipuolisuus on köyhtynyt, tasapainon palauttaminen voi olla vaikeaa.

Tavallisen tallaajan varmin ja kätevin tie terveeseen suolistoon eivät aikuisiällä ole probiootit vaan terveelliset elintavat, tähdentää Saris Annan artikkelissa. Siis nämä perinteiset: syö monipuolisesti ja tarpeeksi kasviksia ja kuitua, älä tupakoi, vältä pitkäkestoista stressiä, ole tekemisissä eläinten kanssa, mene metsään, nuku hyvin ja harrasta liikuntaa.

X