Terveys

Ruusu on yleinen bakteeri-infektio, joka esiintyy useimmiten jalassa – näistä oireista hakeudu pikaisesti lääkäriin

Ihonalainen bakteeritulehdus eli ruusu ilmaantuu useimmiten jalkaan. Sairaus paranee antibiooteilla, mutta hoitoon hakeutumisessa ei kannata viivytellä.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Terveydenhuollossa ruusu tunnistetaan hyvin, sillä kyseessä on yleinen sairaus.

Ihonalainen bakteeritulehdus eli ruusu ilmaantuu useimmiten jalkaan. Sairaus paranee antibiooteilla, mutta hoitoon hakeutumisessa ei kannata viivytellä.

Ruusu jalassa vaatii nopean hakeutumisen lääkäriin. Oireita ovat äkillinen kuume, vilunväristyksiä, kipeä ja liekehtivän punainen turvotusalue jalassa. Ruusu eli erysipelas on useimmiten streptokokin aiheuttama vakava ihon ja ihonalaiskudoksen bakteeri-infektio.

– Ruusu ilmenee useimmiten jalassa eli nilkassa, sääressä tai jalkaterän alueella, mutta voi esiintyä myös muualla kehossa, esimerkiksi kasvoissa ja korvassa. Se voi olla tappava tauti, sillä hoitamattomana se voi aiheuttaa sepsiksen eli verenmyrkytyksen. Ruusu jalassa on vakava infektio ja voi aiheuttaa monielinvaurion, mikä saattaa johtaa kuolemaan, erikoislääkäri Toni Vänni Terveystalosta kertoo.

Ruusu jalassa sekoitetaan arkikielessä usein vyöruusuun

Puhekielessä erysipelas saatetaan sekoittaa helposti vesirokkoviruksen aiheuttamaan vyöruusuun, joka ilmestyy iholle usein vannemaisena punoituksena. Lisäksi se saatetaan sekoittaa vain kasvoissa esiintyvään ruusufinniin tai harvinaiseen sikaruusuun, joka on mahdollista saada sikoja ja kaloja käsiteltäessä.

Terveydenhuollossa ruusu kuitenkin tunnistetaan hyvin, sillä kyseessä on hyvin yleinen sairaus.

– Isojen sairaaloiden päivystyksiin tulee joka päivä ainakin yksi ruusupotilas. Onneksi monille sairaus on tuttu ja oireisiin osataan reagoida heti. Valitettavasti on myös tapauksia, jossa ruusuun ei ole haettu riittävän nopeasti apua. Kuolemantapaukset ovat kuitenkin onneksi harvinaisia.

ruusu jalassa
Ruusu ilmenee useimmiten jalassa eli nilkassa, sääressä tai jalkaterän alueella.

Älä syö antibiootteja turhaan

Jos oireet ovat vakavat, aloitetaan sairaalassa suonensisäiset antibiootit. Jos oireet ovat lievät ja kyseessä on perusterve henkilö, voidaan ruusu jalassa hoitaa myös kotona suun kautta otettavilla antibiooteilla.

– Erysipelasin kaltaisten vakavien infektioiden vuoksi antibiootteja ei kannata syödä tavalliseen flunssaan, jottei antibioottiresistenssiä pääse syntymään, Vänni huomauttaa.

Jos ruusu on jalassa, on myös tärkeää, että raajaa pidetään kohoasennosta. Näin ruusun aiheuttama turvotus ja infektio paranevat nopeammin.

Ehkäise ruusu jalassa: Hoida pienetkin ihorikot heti

Olemme jatkuvasti kosketuksissa erilaisten bakteerien kanssa. Ruusu syntyy, kun haavaan joutuu bakteeri, joka oikeissa olosuhteissa pääsee lisääntymään ihon alla. Ruusulle altistavia haavoja ovat esimerkiksi pitkään iholla muhineet hiertymät, ötökänpuremat, säärihaavat ja ihottuman aiheuttamat ihorikot.

– Paras keino ennaltaehkäistä ruusu jalassa on hoitaa kaikenlaiset ihorikot ajoissa ja hankkia hyvät, hiertämättömät kengät.

Ruusulle altistavia tekijöitä ovat huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes, huono verenkierto, vastustuskykyä alentavien lääkkeiden syöminen, ylipaino sekä erilaiset iho-ongelmat.

– Laskimoiden vajaatoiminta ja turvotukset on hyvä hoitaa, pyrkiä ehkäisemään sieni-infektioita ja huolehtia terveellisistä elintavoista. Diabeetikon on pyrittävä hyvään sokeritasapainoon.

Erysipelas yleistyy vanhemmiten, mutta ruusua esiintyy myös nuorilla perusterveillä ihmisillä. Heillä ruusu ei kuitenkaan uusi yhtä helposti kuin perussairailla.

– Suurin riskitekijä on jo kerran sairastettu ruusu. Perusterveellä henkilöllä, joka on saanut ruusun esimerkiksi satunnaisen sieni-infektion kautta, ei ole niin isoa uusiutumisriskiä kuin henkilöllä, jolla on jokin perussairaus. Jos erysipelas uusii toistuvasti, on hyvä pyrkiä sulkemaan pois altistavia tekijöitä. Tarvittaessa antibioottia voidaan pistää toistuvasti lihakseen, jotta kierre saataisiin katkeamaan, Toni Vänni kertoo.

Lue myös: Seura.fi: Miehen jalka turposi kaksinkertaiseksi – kipu alkoi varoittamatta jalkapallokentän laidalla

X