Isot suonikohjut voivat lisätä riskiä saada säärihaava.
Isot suonikohjut voivat lisätä riskiä saada säärihaava.
Terveys

Isot suonikohjut ja monet perussairaudet altistavat säärihaavalle – jalkojen epätavallinen väri voi paljastaa verenkiertohäiriön

Säärihaavaksi kutsutaan pitkäaikaista alaraajahaavaa. Säärihaavan taustalla on usein hoitoa vaativa verenkiertohäiriö.
Teksti: Elina Viitanen Kuvat: iStock

Säärihaava on säären, nilkan tai jalkaterän alueelle ilmestyvä haava, joka ei parane normaalisti 2–3 viikon sisällä. Säärihaavasta puuttuu ihon pintakerros ja haavan pohjalla on katetta eli kellertävää, helposti irtoavaa massaa.

Säärihaavan taustalla on usein laskimo- tai valtimoperäinen verenkiertohäiriö, joka vaatii hoitoa, jotta haava voisi parantua.

Suurin osa kaikista säärihaavoista on laskimoperäisiä. Oireena ovat tällöin turvonneet, usein rusehtavan väriset jalat, kuiva sekä kutiseva iho.

– Jos laskimoiden läppätoiminta on heikennyt, veren paluu sydämeen päin alaraajoista heikkenee ja kudoksiin jäävä neste muodostaa lisääntyneen paineen ihoon ja sen alaiseen tilaan. Tällöin pienikään kolhaisu ei pääse paranemaan normaalisti, yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta kertoo.

11–27 % kaikista säärihaavoista on valtimoperäisiä. Tällöin haava ei pääse parantumaan normaalisti, sillä valtimoverenkierto eli hapettuneen veren tulo jalkaan on valtimoiden kalkkeutumisen takia heikentynyt. Jalat ovat kylmät, kipeät ja saattavat sinertää.

Säärihaava ei kysy ikää

Säärihaavoille altistavat tietyt perussairaudet, kuten diabetes, nivelreuma sekä erilaiset sydän- ja verisuonisairaudet. Myös tupakointi, ylipaino, vajavainen ravitsemus, korkea verenpaine, toistuvat raskaudet ja työ, jossa seisotaan tai istutaan paljon, altistavat säärihaavoille.

– Jos haavan paraneminen pitkittyy, on aina hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle, jossa selvitetään ja hoidetaan mahdollinen taustalla oleva syy. Kyse voi olla esimerkiksi diagnosoimattomasta autoimmuunisairaudesta tai haavaan on voinut mennä ulkomailta saatu ärhäkkä bakteeri.

Tyypillisesti säärihaavoja pidetään ikäihmisten vaivana. Ajan myötä säärihaavojen taustalla olevat sairaudet, kuten sydän- ja verisuonitaudit, pahenevat, ja tällöin säärihaavat yleistyvät.

– Teoriassa ikä ei kuitenkaan sinänsä ole määräävä tekijä, vaan taustaongelmat. Myös nuorella voi olla autoimmuunisairaus, esimerkiksi huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes, joka aiheuttaa säärihaavoja, Halonen huomauttaa.

Säärihaavoja on tehokkainta ehkäistä hoitamalla tiedossa olevia sairauksia mahdollisimman hyvin ja suosimalla terveellisiä elintapoja. Myös suuret suonikohjut on hyvä hoitaa leikkaushoidolla, sillä ne altistavat säärihaavoille.

Ennaltaehkäisy on mahdollista

Jos jalat ovat turvonneet, epätavallisen väriset tai aristavat, on syytä hakeutua lääkäriin tutkimuksiin, vaikkei säärihaavaa vielä olisikaan ilmaantunut.

Lääkärissä tutkitaan jalkojen ihon kunto, tunnustellaan jalkojen pulssi ja tutkitaan tarvittaessa valtimoiden verenkierto ultraäänilaitteella.

Jos harkitaan verisuonikirurgista leikkausta, jalkojen verisuonet saatetaan lisäksi varjoainekuvata.

– Myös taustalla olevat perussairaudet on tärkeä selvittää ja hoitaa, Halonen painottaa.

Valtimoperäisiin haavoihin ainoa tehokas hoito on valtimoverenkiertoa parantava, verisuonia laajentava leikkaus.

Laskimoperäisiä säärihaavoja hoidetaan tukemalla haavan normaalia paranemisprosessia.

– Laskimoperäistä säärihaavaa hoidetaan tukemalla alaraajojen laskimoiden toimintaa sidoksella ja tukisukilla. Säärihaavaa puhdistetaan ja kate sekä mahdollinen kuolioon mennyt iho poistetaan. Lisäksi on olemassa erilaisia haavanhoitovalmisteita, mitä voidaan laittaa haavan pinnalle. Näin luodaan suotuisat olosuhteet haavan paranemiselle.

Jos taustalla olevaa syytä ei hoideta –  tupakointi jatkuu tai diabetesta ei hoideta – on todennäköistä, että säärihaava uusii.

X